Turkiye'nin Ceviz başkenti olma yolunda ilerleyen Denizli'de ceviz hasadına başlandı.

Ceviz uretiminin en yoğun olarak yapıldığı yerlerin başında gelen Tavas'ta başlanılan ceviz hasadına Tarım ve Orman İl Mudurluğu ve İlce Mudurluğunden teknik personeller ve ureticiler katıldı.

Ceviz yetiştiriciliğine 2009 yılında başladığını soyleyen uretici Muammer CAPUTCU "İlk etapta 23 dekar olan arazimize 300 ceviz ağacı diktim. Arazi toplulaştırmayla arazimiz 55 donume ulaştı. Daha sonra geri kalan yerlerine de aşağı yukarı 500 ceviz ağacı diktim. Şimdi toplam 800 civarında ceviz ağacımız var. Bu sene mahsulum iyi şimdide de hasadını yapmaktayız. İnşallah bu sene yaklaşık 5 ton civarında ceviz hasat edeceğiz. Ceviz fiyatları iyi. Cevizimizi 20- 25 TL civarında satacağımızı duşunuyorum"

Ceviz ağacı 7.- 8. seneden sonra urun vermeye başladığını ifade eden Caputcu; Diktiğimiz ağaclardan 9. yılında verim almaya başladım. Ceviz su ve bakım isteyen ağactır. Ceviz ağacına baktığınız surece onun sizi besleyeceğini duşunuyorum.

Hasat yapılan diğer bir ceviz bahcesinin ureticisi Halil BARTAL ise; "Şuan bu seneki hasat mevsimindeyiz, bir taraftan toplama, bir taraftan toplanmış malzemenin ayıklanması ve tekrar seraya goturulup serilmesiyle uğraşıyoruz. Uretimden memnunum şuan da cunku meyve kendisine her sene coğaltaraktan veriyor. Tavas bolgesi olarak İl, İlce Tarım ve Ziraat Odası beraber calışıyoruz, onlarında bana karşı katkıları var, karşılıklı saygı sevgiyle ağacları yetiştirmeye calışıyoruz" dedi.

Denili'de 2018 yılı ceviz hasadına yerli ceşitlerde 20 Eylul tarihi itibariyle başladığını ve halen devam ettiğini belirten Tarım ve Orman İl Muduru Yılmaz ERKAYA yaptığı acıklamada "İlimizde yapılan ceviz yetiştiriciliğinde ana urun olarak yetiştirilen Chandler, Şebin, Bilecik, Yalova-3, Maraş18 ceşitleri ve onemli miktarda kendiliğinden cıkmış tescilsiz yerli tipler yer almaktadır. İlimizde ceviz yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına gore butun ilcelerimizde yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Cameli, Guney, Tavas, Civril ve Acıpayam ilcelerde yapılmaktadır. Ceviz yetiştiriciliği ulkemizde gunden gune artış gostermektedir. Ozellikle gorsel medyada cevizin İnsan sağlığına yararları vurgulandıkca tuketimi de buna bağlı olarak artmaktadır. Bu talebi karşılamak icin ulkemizde surekli yeni ceviz plantasyonları kurulmaktadır. İlimiz yaklaşık 55.000 dekarlık ceviz alanıyla ulkemizde ilk sırada yer almaktadır. Bu alanların coğu yeni tesis olduğu icin onumuzdeki 10 yıl icinde ilimiz Turkiye'nin en cok ceviz ureten ili olacaktır. " dedi.

tarımpusulası