TURKİYE'nin şeker ihtiyacının buyuk bir bolumunun karşılandığı Malatya'daki Şeker Fabrikası'nda, tarlalardan toplanan son mahsul pancarlar işleniyor. Pancarın şekere donuşme işlemi yaklaşık 48 saat suruyor.


Malatya başta olmak uzere Van, Erzurum, Diyarbakır, Bingol, Elazığ, Tunceli, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Sivas ve Kayseri'nin verimli topraklarına ekilen şeker pancarı, bolgenin en buyuk şeker fabrikasında işleniyor. Genellikle modern tarım tekniklerinin kullanıldığı bolgede, bazı ciftciler hala geleneksel yontemleri tercih ediyor. Eylul ayında hasada başlanan, ekim ayında ise toplanan son mahsul, ciftciler tarafından şeker fabrikasına getiriliyor. Pancar, ilk olarak on temizleme işleminden geciriliyor.



Toprak ve camurdan arındırılan urun, silolara alınıp kanal vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınclı suyla yıkanan pancarlar, kesme makinelerinde belirli oranlarda kıyılıyor ve banttan gecirilerek haşlama bolumune dokuluyor. Daha sonra şerbetle işlem goren pancar, difuzyona gonderiliyor. Şerbetleme ve yuksek ısıda kaynatma işlemlerinin ardından ortaya cıkan şeker, kurutularak eleklerden geciriliyor ve torbalara doldurularak piyasaya verilmek uzere ambara teslim ediliyor. Pancarın şekere donuşme işlemi yaklaşık 48 saat suruyor.


KENDİ ELEKTİRĞİNİ KENDİ URETİYOR


Bolgenin en buyuk şeker fabrikasına sahip olan ve gunde 6 bin ton şeker ureten tesis ayrıca makinelerinden cıkan basınclı buharıyla kendi elektriğini kendi uretme ozelliğine sahip.


'AVRUPA STANDARTLARINDA ŞEKER URETİYORUZ'


Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, fabrikada bu yıl 40 bin ton şeker uretmeyi hedeflediklerini belirterek, "Biz takriben bu sene 300 bin ton pancar işleyeceğiz. Bunun karşılığında yaklaşık 40 bin ton şeker, 100 bin ton yaş kuspe, 10 bin tona yakın da melas uretmeyi hedefliyoruz. Şunu rahatlıkla ve gururla soyleyebilirim; Malatya Şeker Fabrikası son yılların ve kurulduğundan bu gune kadar en iyi, en guzel değerleri yakaladı ve urettiğimiz şeker Avrupa standartlarında şeker uretiyoruz. Cok kaliteli. Tarihinin en guzel değerlerini yakaladık. Şu ana kadar 140 bin tona yakın pancar tesellum edildi, 11 bin ton şeker urettik, 30 bin ton yaş kuspe urettik, 4 bin ton melas urettik şu ana kadar ve urettiğimiz mamulleri de satıyoruz. Bu fabrikada gunde 6 bin tona yakın pancar tesellum ediliyor. Gorduğunde hicbir yoğunluk yok. Randevulu sistem calışıyor, son sistem uygulanıyor. Gelen nakliyecilerimiz de, şoforlerimiz de beklemeden pancarlarını, urunlerini boşaltıp rahatlıkla donuyorlar. Bu da başta fabrika yonetimimiz, fabrika mudurumuz olmak uzere son yıllarda bayağı bir değişiklikler yapıldı. Bu da cok guzel oldu. Sistem bayağı iyi calışıyor."


EKONOMİNİN PANCARDAKİ ETKİSİ


Gecen sene pancarın tonunun 210 lira, bu sene ise 235 liraya cıktığını ifade eden Murat, "Bu kriz olmasaydı pancarın gercekten iyiydi fiyatı. Tabii ki butun girdilere; gubreye, ilaca hammaddeye, mazota zam geldiği icin biraz ciftcilerimiz acısından istenilen karı yakalayamayacaklar ama onumuzdeki sene umarım bu rakam biraz daha yukseltilecek, para da kazanılacak. Cunku buyuk ciftciler, makinayla bu işi yapan insanlar iyi para kazanıyorlar, kazanmaya da devam ederler diye duşunuyorum" diye konuştu.


tarımpusulası
__________________