Bolu Abant İzzet Baysal Unversitesi (BAİBU) Yenilikci Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (YENİGIDAM) tarafından başlatılan ve 3 yıl surecek "Gıdanın Soy Ağacı" Projesi kapsamında, hem bircok gıdayla tarımsal urunde yapılan taklit, tağşiş ve hileler tespit edilecek hem de urunun nereden elde edildiği ispatlanabilecek.
Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, BAİBU ve Bolu Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen "Gıdanın Soy Ağacı" Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı.
Bolu TSO konferans salonundaki toplantıda konuşan Proje Koordinatoru BAİBU Muhendislik Mimarlık Fakultesi Gıda Muhendisliği Oğretim Uyesi Prof. Dr. Gulsun Akdemir Evrendilek, bu calışmanın cıkış noktasının coğrafi işaretleme konusu olduğunu belirtti.
Coğrafi işaret başvurusu yapıldığında, bunun gercekliğini ispatlamanın, başvuru yapan kişi ya da kuruma ait olduğunu belirten Evrendilek, bu projenin coğrafi işaret başvurularıyla gıdalarda yapılan taklit, tağşiş ve hile gibi istenmeyen durumların tespitinde fayda sağlayacağını soyledi.
Gıda ve tarımsal urunlerde izlenebilirlik konusunun cok onemli olduğuna vurgu yapan Evrendilek, "Gercekten tarımsal urunlerin en buyuk dezavantajı urune, hile amaclı ya da tuketiciyi yanıltmak amaclı bir katkı maddesi katıldığı zaman bunun tespitini yapmak cok zor." diye konuştu.
Evrendilek, taklit ve tağşişin Turkiye'nin yanı sıra, bircok ulke icin cok buyuk bir problem olduğuna da dikkat cekerek, şunları soyledi:
"Taklit ve tağşişin tespiti gercekten cok uzun sureli, oldukca hassas analizleri gerektiren iki unsur. Ulkemizde ve dunyanın bircok ulkesinde taklit, tağşiş veya kokeni belirlemede kullanılan cok ileri teknikler var. Şu ana kadar biz universitede yaptığımız analizlerde genellikle balların kalite kriterlerine bakıyoruz ve ozelliklerini belirliyoruz ama 'Bu bal Bolu'nun Gerede ilcesinden elde edilmiş mi? Bize ispatlayın.' denilse bunu yapamıyoruz. Bu proje sonucunda gercekten balın bu bolgeden mi yoksa başka bolgeden mi elde edildiğini ispatlayabileceğiz.
'Turk cayı' diyorsan gercekten 'Turk cayı' mı değil mi? 'Tosya pirinci' diyorsak gercekten 'Tosya pirinci' mi değil mi? 'Ezine peyniri' diyorsak gercekten bu 'Ezine peyniri' mi değil mi? Bunların tespiti de oldukca kolay bir şekilde yapılabilecek."
Balın, en fazla tağşiş yapılan urunlerden biri olduğuna değinen Evrendilek, bala, mısır şurubu katılarak ya da arıya şeker şurubu verilerek de uretim yapıldığını vurguladı.
Evrendilek, bakıldığında ucunun de bal diye satılabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bunların gercekten kimyasal analizlerini yaptığınız zaman tespit etmeniz cok mumkun değil. Bize de ornekler geliyor. Orneklere baktığınızda, her şey usulune uygun ama balın gercekten arılar tarafından yapılmadığını biliyoruz. Tağşişin anlaşılabilmesi icin tek yol gercekten karbon izotoplarının tespit edilmesi. Bu yontemle bu bala şu kadar şeker eklenmiş demek mumkun. Proje kapsamında ilk etapta zeytinyağı ve bal icin taklit, tağşiş belirleme calışmaları yapılacak. Ondan sonraki surecte peyderpey diğer urunler icin de altyapı oluşturmayı duşunuyoruz. Sahte urun uretiliyorsa taklit varsa tağşiş varsa tuketiciyi kandırmaya ve yanlış yonlendirmeye yonelik hareketler varsa bunların tespiti daha kolay olacak."
Toplantıya, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, BAİBU Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman ile gıda ve tarımsal urunlerle ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Kaynak : SonDakika
İyi Forumlar.
__________________
Gıdanın Soy Ağacı" Projesi
Tarım ve Hayvancılık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayvanlar Alemi
- Tarım ve Hayvancılık
- Gıdanın Soy Ağacı" Projesi