Tiyatronun Ana Oğeleri
Tiyatronun Ana Oğesi Nedir
Tiyatro, sahne eseri (oyun), eserin oynanma sanatı ve oyunun oynandığı yer anlamlarına gelmektedir. Trajedi, komedi, dram gibi sahnelenme amacıyla kaleme alınan edebî turlerin hepsine birden tiyatro dendiği gibi, bu turlerde verilen eserlerin oyuncular tarafından sahnede canlandırılması sanatına ve sahnelenme mekÂnına da tiyatro denmektedir.
Bir tiyatro eserinde iki temel oğe vardır
Tiyatroda Olay
Her tiyatro eserinde bir olay ya da olaylar zinciri vardır. Bu olaylar eyleme donuşmuş tutkular, ozlemler, duşler ve isteklerdir. Her oyunda dramatik eylem, bir anaduşunceye, bir duyguya dayanır. Sozgelimi, Shakespearenin Kral Lear adlı tiyatro eserindeki olaylarla okuyucuya iletilmek istenen duşunce şudur,Guzel ve parlak sozlere inanış, koru korune guven, en guclu kişileri bile yıkıma goturur.
Oyunda, Kral Lear kızlarının yaldızlı sozlerine inanarak onlarla iktidarı paylaşır. Kızları da devleti ele gecirince babalarını saraydan kovarlar. Bunun uzerine Kral Lear, doğru sozlu olduğu, gercekleri yuzune karşı soylediği icin mirasından yoksun bıraktığı kızının yanına sığınır. Kızlarının aldatıcı sozlerine kanarak yitirdiklerini duşunur ve sonunda cıldırır. Boylece bir dizi dramatik olay ortaya cıkar.
Tiyatroda Kişiler
Tiyatro eserlerinde olaylar bir savaşımdan (mucadeleden) doğar. Bu savaşımda farklı gucler karşı karşıya gelir. Oyun da boylece yeni boyutlar kazanır. Olayların ortaya cıkışında etken olan varlıklara oyunun kişileri denir. Tiyatronun amacı insan ve toplum yaşamını anlatmak olduğuna gore insansız bir tiyatro duşunulemeyeceği acıktır. Romanda olduğu gibi, tiyatroda da yazar tipleş-tirme ya da karakter cizme yontemine başvurabilir.
Tiyatro eserlerinde olay ve kişiler gibi temel oğeler yanında dekor, giysi ve ışık gibi yardımcı oğeler de bulunur. Bir tiyatro eseri serim (başlangıc), duğum gelişim ve cozum sonuc gibi bolumlerden oluşur.
Alıntıdır
Tiyatronun Ana Oğesi
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tiyatronun Ana Oğesi
-
13-09-2019, 03:58:37