
Enflasyonla Topyekun Mucadele Programı kapsamında ureticilerin yumurta fiyatlarında indirim yaptığını belirten Yumurta Ureticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon: "Bilindiği uzere son donemlerde devletimiz enflasyona olumsuz etki eden urunleri piyasaya suren firma ve kurumlardan olumlu destek ve katkı beklemektedir. Turkiye Yumurta Ureticileri Merkez Birliği olarak biz de kayıtlı ureticilerimizden “Enflasyonla Topyekun Mucadele”ye destek vererek, urunlerinin fiyatını, oluşacak piyasa fiyatından % 10 aşağı cekmelerini istemekteyiz.
Ancak burada bazı hususları belirtmekte fayda goruyoruz. Yumurta ureticileri olarak zaman zaman yumurta fiyatlarına ilişkin haksız eleştirilere maruz kalıyoruz.
Oysa yumurtanın ureticiden cıkış fiyatını, gercek değerini, maliyetlerimizi bilenler bize hak veriyorlar.
Yumurta fiyatları, zarar eden ureticinin suru kesimi ile o doneme denk gelen ani taleplerle arz talep dengesinin piyasa etkenleriyle birleşmesinden oluşmaktadır. Biz ureticilerin ne kadar canını yaksa da urun fiyatımızı maliyetimize gore kendimiz belirleyemiyoruz. Belirleyebilseydik, zarar ettiğimiz donemler, sektorde batışlar, suru kesimleri olmaz, ani fiyat artışları da oluşmazdı.
Bizlerin zarar ediyoruz diye feryat ettiğimiz gunler ile tuketicilerin pahalı alıyoruz diye feryat ettiği gunler farklı zamanlardadır. Bu durumun yıl ortalaması alındığında ureticiye maliyeti civarında az kÂr ile yansımaktadır. Tuketicinin yıl ortalamasında odediği miktar değişmese de zarar edip batan uretici yerine başka birileri kÂr edebilmektedir."
“Yumurtada fiyat duşuşunun kalıcılığı maliyet kalemlerine bağlı”
Yumurta fiyatları ile ilgili olarak sadece guncel fiyatları yayınlayabildiklerini belirten Birlik Başkanı Afyon: "Yumurta Ureticileri Merkez Birliği olarak uyelerimizin yumurtasını pazarlama yetkimiz olmadığı icin, yumurta fiyatlarının oluşmasında etkin değiliz. Biz sadece oluşmuş fiyatları haftalık olarak uyelerimize duyuruyoruz. Buna rağmen enflasyonla mucadeleye katkı ve destek olmak adına, Turkiye Yumurta Ureticileri Birliği olarak kayıtlı ureticilerimizden Enflasyonla Topyekun Mucadeleye destek vererek, urunlerinin fiyatını, oluşacak piyasa fiyatından % 10 aşağı cekmelerini istemekteyiz.
Diğer yandan piyasada beklenen etkinin gorulmesi icin ureticinin % 10 aşağı fiyatla satılması yetmez. Yumurta fiyatlarında duşuşun kalıcı olmasının maliyet kalemlerine bağlı olduğunu da unutmamak gerekir. Ureticinin talebi, yemde ve emsal urunlerde olduğu gibi toptan ticarette KDV’nin % 1 uygulanmasıdır."
“Ureticinin makul kÂrla sattığı urunu aracı tuccar ve marketlerin de makul kÂr ile satmaları gerekiyor”
Ureticilerin duşuk karla sattığını ve satış noktalarının da buna uyması gerektiğini ifade eden Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon: "Bizim asıl uzerine eğilmemiz gereken bir değer konu ureticiden tuketiciye, arada yuksek kÂr marjı uygulayan kesimlerin kÂr marjlarını makul seviyeye cekmelerini sağlamaktır. KÂr marjları % olarak hesaplandığı icin urun fiyatını yuksek tutmak yuksek kÂr anlamına gelmektedir. Marketlerin bu yapısı uretici tuketici devlet ucgeninde olumsuzluklara sebep olmaktadır.
Ureticinin maliyeti uzerine makul kÂrla sattığı urunu aracı tuccar ve marketlerin de makul kÂr ile satmaları gerekmektedir.
Diğer taraftan Yumurta fiyatları izlenirken gozden ırak tutulmaması gereken bir husus da kayıt dışı uretilen bazı yumurtaların “koy tavuğu yumurtası, gezen tavuk yumurtası” gibi adlarla 75-100 Krş gibi yuksek fiyatlarla piyasada satılmasıdır." dedi.
tarımpusulası
__________________