Aydın Veteriner Hekimler Odası Yonetim Kurulu Başkanı Cemil Şahin, yetiştiricilerin sorunları dile getirerek sektordeki sıkıntıların cozulmesi icin bir dizi onlemlerin alınması gerektiğini soyledi. Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle sektorun darboğaza girdiğini ifade eden Başkan Şahin, "Ureticiyi baltalayan, sanayiciye satış fiyatını baskılama politikasından vazgecilerek, yetiştiricinin sattığı 1 birim sut karşılığında en azından 1.3 birim yem satın alabilmesini sağlamalıyız" dedi.

Bir toplumun en temel ihtiyacının gıda olduğunu belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Yonetim Kurulu Başkanı Cemil Şahin, "Dolayısıyla, gıda uretimi sağlayan Tarım ve Hayvancılık sektoru, ongorulu ve planlı bir politika cercevesinde işletilemez ise, o toplumda herhangi bir konuda ilerleme, gelişme ve istikrar beklenemez. Gıda konusunda kendi uretiminiz biterse dışarıya bağımlılığımız kacınılmaz olacaktır. Boyle bir durumda da tam bağımsızlıktan soz etmek asla mumkun olmayacaktır" dedi.

"İneklerin kesilmesi ulke geleceğini cıkmaza sokar"

Girdi maliyetlerinin yukselişinin bir turlu onlenememesi nedeniyle hayvancılık ile iştigal eden, zor şartlar altında uretim yapmaya calışan yetiştiricilerin darboğaza girdiğini kaydeden Başkan Şahin, "Girdi maliyetlerinin serbest piyasa şartlarına bırakılmasına karşın toptan satış fiyatlarının surekli baskılanması hayvancılık sektorunun surdurulebilirliğini ortadan kaldırmış her gun inekler mezbahalarda kesilmeye başlanmıştır. Bilmeliyiz ki bir ineğin kesilmesi ulke hayvancılığının geleceğinin boğazlanması demektir" diyerek kesilen bir ineğin yerine tekrar bir inek koyabilmek icin asgari 3 yıl gerektiğini soyledi.

"Satış fiyatını baskılama politikasından vaz gecilmelidir"

Hayvancılık ve uretim sektorunun gelmiş oldu bu noktadan zararsız cıkma şansının kalmadığını ancak zararı asgariye indirmenin mumkun olduğunu kaydeden Şahin, "Zararımızı asgariye indirebilmek ve uretimi yeniden canlandırabilmek icin, kaliteli kaba yem uretimine cok daha fazla teşvik vermek ve yalnızca tuketiciyi korumaya calışan, ureticiyi baltalayan, sanayiciye satış fiyatını baskılama politikasından vazgecilmelidir. Yetiştiricinin sattığı 1 birim sut karşılığında en azından 1.3 birim yem satın alabilmesini sağlamalıyız. Yani yetiştiricilerin talebi olan, asgari 1.3 sut-yem paritesi uygulamasını hayata gecirmeliyiz. Bu hayati onem taşıyan hamle en kısa zamanda yapılırsa, yetiştiricilerimiz uretimlerine devam edecek, inek kesimleri duracak ve ulkenin hayvansal gıda probleminin cozumunde onemli bir aşama kaydedilmiş olacaktır. Yetkililere ve kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerine yer verdi.


tarımpusulası
__________________