Tiyatronun Genel Ozellikleri nedir?
Tiyatro eserlerinde hem yazarın hem de oyuncuların izleyenler uzerinde etkisi coktur. Sanatlı yazı turleri icinde yazımı en zor olanı, izleyiciye ulaşmak icin en cok emek isteyeni tiyatrodur. Oyku ya da roman yazarı gibi tiyatro yazarı da yaşanmış ya da yaşanabilecek olayları anlatır, fakat oynanmak icin yazar. Tiyatro eserinin bir okuyucu kitlesi vardır, bir de izleyici kitlesi vardır. Guzel sanatlar icinde en canlı olanıdır, cunku edebiyat, konuşma, hareket, muzik, dans, mimarlık, giyim ve makyaj gibi guzel sanatların bircoğu tiyatroda buluşur. Yonetmenin topladığı bu guclu ekip ilk gunden, son sahneye dek ortak ilkelerle calışırlar.
-Tiyatronun doğuş nedeninin yine dini amaclı olduğu sanılmaktadır. En eski tapınma eylemlerinin, zaman icerisinde değişerek ve gelişerek, gercek yaşama benzetilmesiyle ortaya cıkmıştır. Bir başka teze gore; konuşmanın cok ilkel, sınırlı olduğu donemlerde, insanların birbirleriyle anlaşmak icin olayları yinelemeye calışarak aktarma yontemlerinden doğmuştur.
-Konuyu işleyişi bakımından uc turlu tiyatro eseri vardır. Birincisi kurallı bir anlatımı olan, izleyicide acıma ve korku uyandıran tragedi, ikincisi olayların gulunc yanlarını ortaya koyan komedi , ucuncusu yaşamı hem acıklı hem de guldurucu olayları ile olduğu gibi aktaran dramdır.
-Tiyatro yazarı, okuyucuya yaşamdan bir sanal kesit sunmakla kalmaz, olayları oyuna donuşturerek sanallığını sahnede de surdurur. Yapı olarak sanki ic ice bircok oykuden kurulmuştur. Eser, hem gorme hem duyma duyularını etkileyerek iletisine anında tepki alır. Uzun plÂnlı yazılardır. Tiyatro eseri; yazar, oyuncu, sahne, izleyici dortgenine gore yazılır. Bunun icin tiyatro eserleri hem soz hem eylem sanatıdır.
alıntı