Bersisa isminde bir zat, inzivaya cekilmiş, gece-gunduz vakti Allah'a (c.c.) ibadetle gecer ve hicbir kotulukte bulunmazdı. Bu zatı şeytan aleyhilla'ne kandırmak icin turlu hilelere başvurdu. Fakat bir turlu kandıramadı. En sonunda şeytan işin kolayını bulmuşt'u. Cunku Şeyh Bersisa, Âmil, mutteld, zuht u takva sahibi bir zattı ama, alim değildi. Yani ilm-i zahiri yoktu. Ondan dolayı onu kandırmak kolay olacaktı.
PlÂnını şoyle tatbik etti:
Şeytan, sırtında cubbesi, elinde asası, başında sarığı, elinde tesbihi olduğu halde bembeyaz sakalıyla Şeyh Bersisa'nın ibadet ettiği yere varıp kapısını caldı. Şeyh Bersisa kapıyı actıktan sonra, kim olup, nereden geldiğini ve nicin geldiğini sordu.
Şeytan Alleyhilla'ne ona şu, cevabı verdi:
- Ben dunya nimetlerinden uzak, omrunu Allah'a ibadetle gecirmek isteyen bir kimseyim. Bir Allah dostu bulup kendime arkadaş edinmek icin cok yer dolaştım, fakat sizden başka bir kimseye rastlamadım. Memleketine yaklaştığımda, sizin isminizi duydum. Sizin de butun gayretiniz Allah'ın rızasını kazanmak olduğuna gore, beni de kabul buyur da, beraber ibadete devam edelim.» dedi.
Şeyh Bersisa, onun şeytan olduğunu ve kendisinin ayağını kaydırmak icin geldiğini nereden bilecekti. Arkadaşlığı kabul etti... Beraber ibadete başladılar. Aradan zaman geciyor, Şeyh Bersisa ibadet ediyor, yiyor iciyor ve diğer insanlar gibi yaşıyor, lÂkin Şeytan Allah'a oyle ibadet eder gozukuyor ki yemiyor - icmiyor, yatıp uyumuyor ve butun zamanını ibadet ederek geciriyordu.
Şeyh Bersisa, yeni dostuna hayran kalmıştı. Aradan- cok zaman gecmeden dayanamayarak:
- Ey Allah'ın salih kulu, sen bu mertebeye nasıl yetiştin. Ben senelerden beri ibadet ederim, yeyip icmekten kurtulamadım. Sense butun zamanını ibadete ayırabiliyorsun. Ne olur, bunun sırrını bana da oğret de, ben de senin gibi olayım, dedi.
Şeytanın istediği doğmuştu...
- Bunun kolayı var! Evvela bir buyuk gunah işleyecek, sonra da -ona samimiyetle tovbe edeceksin. Buyuk bir gunah işlemiş olduğundan Allah'tan daha fazla korkmaya başlayacak ve boylece de benim gibi, sen de her turlu insanî kotu hasletlerden kurtulmuş olacaksın, dedi.
Şeyh, mesel ne gibi bir gunah işlemesi lazım geldiğini sordu. Şeytan, artık bayram ediyordu. Cunku avını kandırmıştı.
- Zina edebilirsin, dedi. Şeyh:
- Yapamam, dedi.
Bu sefer şeytan:
- Adam oldur! dedi.
Bersisa, yine:
- Onu da yapamam, dedi.
Şeytan:
- İcki icersin, dedi...
Bersisa, duşundu taşındı, onu biraz hafif gormuştu:
- O olur, yapabilirim, dedi.
Şeytan artık sevincinden havalarda ucuyordu. Bersisa doğru kasabadaki meyhanelerden birine gidip bir miktar icki istedi, ickiyi sunan saki kadındı, ictikce icti ve sonunda sarhoş olup kadına zina etmeyi duşunmeye başladı. Şeytan tabiî ki boş durmuyor, adamın gozune gozukmeden nefs yoluyla durma, boyle fırsat elegecmez, hemen bu kadınla munÂsebet kur, diyordu.
Bersisa, tamamen sarhoş olduktan sonra, meyhaneci kadına orada zina etti. Bu onun icin cok kotu bir şeydi... Duyulursa ne derlerdi. En iyisi o kadını oldurup gommekti, ve oyle yaptı. Kadını oldurup meyhanenin arkasında bir yere gomdu. Fakat hadise duyulmakta ve yayılmakta gecikmedi. Bersisa'yı yakalayıp mahkemeye cıkardılar. Katil olduğu icin kısasa kısas Olumune hukmolundu.
Bersisa idam sehpasına cıkmış, artık ip boğazına gecirildikten sonra onu kurtaracak hicbir kimse yoktu. Şeytan karşıda goruldu.
- Bu hal nedir ey dostum, dedi. Bersisa:
- Goruyorsun ey Allah'ın sevgili kulu beni kurtar, diye yalvarmaya başladı. Şeytan:
- Bir şartla seni kurtarırım. O da bana secde edeceksin, dedi. Bersisa:
- Goruyorsun ip boğazıma gecirilmiş nasıl secde edebilirim, deyince de:
- İşaretle secde edebilirsin, dedi.
Bersisa başıyla işaret ederek secde etti ve sandalye ayağının altından cekilince imansız olarak gocup gitti. Allah muhafaza buyursun.
İlimsiz amelin, insanı nereye kadar gotureceğine guzel bir misÂl boylece vuku bulmuş oldu. Eğer onda şeriata muteallik ilim olsaydı icki icmek, zina etmekle, adam oldurmekle evliya olunamayacağını bilir ve şeytana uymazdı.
Alıntıdır...........
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İlİmsİz Amelİn Sonu..........
-
13-09-2019, 03:54:06