Omer zamanın da oruc ayı geldi. Birkac kişi bir dağın tepesine koştu. Oruc ayının Hilalini gorup kutlulanmak, onu hayra yormak istiyorlardı. Birisi “ Ey Omer, işte hilal” dedi. Omer gokyuzune baktıysa da ayı goremedi. “ Bu ay senin hayalinden meydana geldi. Yoksa ben, gokleri senden daha iyi gorurum. Tertemiz hilali nasıl olur da gormem? Elini sıvazla. Ondan sonra hilale bak!” dedi. Adam elini ıslayıp kaşını sıvazlayınca ayı goremedi. “ Padişahım, ay yok gorunmez oldu” dedi. Omer dedi ki: “Evet, kaşının kılı seni şuphelendirdi: yaydan sana bir ok attı” Onun yolunu bir eğri kıl kesti, o yuzden ayı gordum diye davaya kalkıştı. Bir eğri kıl gokyuzune perde olursa butun vucudun eğri olunca halin ne olur? Her Cuzu’nu doğrulara uyup doğrult. Ey doğru yola giden,o eşikten baş cekme! Teraziyi, terazi doğrulttuğu gibi terazinin değerini azaltan da yine terazidir.
Doğru olmayanlarla tartılan eksikliğe duşer, aklı şaşar kalır. Yuru kafirlere karşı şiddetli ol; ağyarın dostluğuna toprak sac! Ağyarın başına kılıc kesil; kendine gel; tilkilik etme, aslan ol ki dostlar gayretleri yuzunden senden kesilmesinler! Cunku dikenler, bu gule duşmandır. Ateşe uzerlik tohumu serper gibi kurtların başına ateş serp; cunku o kurtlar, Yusuf’un duşmanlarıdır. Kendine gel, Şeytan sana “ babasının canı” der bu suretle o lain seni aldatır
Bu kara yuzlu babana da bu şeytanlığı yaptı Ademi’ de mat etti. Bu kuzgun, satranc başın da ceviktir. Yarı uykulu gozle kuzgunu doğan gorme! Cunku o kadar cok oyunlar bilir ki boğazında bir cop gibi kalakalır.! Onun copu boğazlarda durur. O cop nedir? Mevki ve mal sevdası. Ey kararsız kışı, mal copten ibarettir. Ama boğazındaysa Abıhayatı icirmez. Malini, duzenbaz bir duşman cıkacak olsa bir yol keseni, başka bir yol kesen dolandırmış demektir.
Bir hırsızcağız, bir yılan oynatıcısının yılanını caldı. Aptallığından onu ganimet saymaktaydı. Yılancı, yılanın zehirlemesinden kurtuldu. Yılan da hırsızını ağlatıp inleterek oldurdu. Yılancı, o olu adamı gorup tanıdı, “onu benim yılanın oldurdu,canından etti. Hırsızı bulayım da yılanımı ondan alayım diye dua edip duruyordum,Gonlum yılanımı bulmayı istiyordu. Allahya şukrolsun ki o dua kabul edilmedi. Ben duamın kabul edilmeyişini ziyan sandım ama bana faydaymış dedi.” Nice dualar vardır ki ziyanın helak olmanın ta kendisidir. Pak tanı, onları kereminden kabul etmez.

Mesnevi'den Hikayeler
Alıntı