
Ordu Arıcılar Birliği Yonetim Kurulu Başkanı Akın Cifci, arı olumlerinin arttığına dikkat cekerek, yuzde 30 civarında arının oleceğinin tahmin edildiğini belirtti.
Yaz mevsiminde yaylalara ve farklı bolgelere giden arıcılar, havaların soğuması ile geri dondu. Turkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine gore Turkiye genelinde en fazla bal ureten iller arasında olan Ordu'da bu sezon arıcılar hayal kırıklığı yaşadı. 2016 yılında 16 bin 280 ton, 2017 yılında da 16 bin 799 ton bal uretimi gercekleştirilen Ordu'da bu yıl verim duştu. Sektorun kanayan yarası olan "varroa" hastalığı arıların olumune ve bal uretiminde duşuşe yol acarken, arıcılar bu hastalıklarla mucadeleyi surduruyor. Arıcılar, kış mevsiminin de yaklaşmasıyla birlikte peteklerinde "kışlık bakım" yapıyor.
"Arıların yuzde 30'unun oleceği tahmin ediliyor"
Ordu Arıcılar Birliği Yonetim Kurulu Başkanı Akın Cifci, arı olumlerinin gectiğimiz yıllara gore artış gosterdiğini belirterek, arı olumlerinin yuzde 30 civarında gercekleşeceğini tahmin ettiklerini soyledi. Olumlerin buyuk nedeninin varroa hastalığından kaynaklandığını ifade eden Cifci, "Arıcılarımız artık yayladan donduler. Onumuz kış, arıcılarımız artık kış bakımlarına başladılar. Tabii arılardaki en buyuk sıkıntımız varroa mucadelesi. Arıcılarımız varroa ile mucadelelerini yapıyorlar ama gectiğimiz gunlerde arı olumleriyle ilgili bir sıkıntımız var. Hastalıklar bir nebze arttı. Bu sene şu ana kadar arıcılarımızın yaşadığı sıkıntılara baktığımızda arılarımızın yuzde 30 civarında oleceği tahmin ediliyor. Arı hastalıkları ile ilgili Samsun Veterinerlik Fakultesinden uzmanlar cağırdık. Gelen uzmanlarımız, her arıcıdan numune aldılar ve bazı ilcelerde arıcılarımız ile toplantılar yaptılar. Olumlerin onune gecmek icin calışmalarımızı surduruyoruz. Arı olumlerinin buyuk bir nedeninin de varroa hastalığından kaynaklandığı biliniyor" dedi.
Arı olumlerinin onune gecmek icin calışmaların surduğunu ifade aktan Cifci, "Ordu'da 3 bin tane aktif olarak arıcılarımız var ve bunların tamamı profesyonel arıcılar. Ama son aylarda yaşanan arı olumleri, arıcılarımızın bile onune gecemeyeceği bir sıkıntı. Biz, bakanlık duzeyinde bu olumlerin onune gecmek icin calışmalarımızı surduruyoruz" şeklinde konuştu.
"Arılardaki genc nesil, olumleri azaltacaktır"
Arı peteklerinin kış mevsimine hazırlanması ve bu sayede olumlerin onune gecilmesi gerektiğini ifade eden Cifci, sozlerine şoyle devam etti:
"Şu anda da kış bakımları yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu hastalıklardan bir sıkıntı yaşamazsak cok fazla zarar goreceğimizi duşunmuyoruz ama şuanda bu hastalıklardan dolayı sıkıntı yaşayacağa benziyoruz. Arıların varroa ile mucadelesinin iyi yapılması gerekiyor. Arıyı sıkışık tutmakta yarar var. Arılar mevcut olarak bu sene cok duştu. Kış bakımları kapsamında arıları strafor ile tam manada kış mevsimine hazırlamak gerekiyor. Bolgemiz nemli bir bolge olduğu icin arıcılarımız sıcak bolgelere gidip arılara yavru attırırsa, genc nesil olan arılarda olumler daha da duşecektir."
HABERE AİT RESİMLER






Kaynak
__________________