Tarihinde ilk defa 12 Ekim’de urun alımlarına başlayan Marmarabirlik, bugun itibariyle, 52.5 milyon TL tutar karşılığında, 6.300 ton urun alımı gercekleştirdi. Marmarabirlik Yonetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa “2018-2019 urun alım kampanyasının cok zorlu gececeğini daha onceki acıklamalarımızda bircok kez dile getirmiştik. Ortaklarımız, urunun erken olgunlaşmasıyla ilk once alımlara başlamasını istedi, daha sonra da,‘Fiyatları erken acıklayın bizi kimseye mahkum etmeyin’ dedi. Birlik yonetim kurulu tarafından 17 Ekim tarihinde tavan 12.60 TL, taban 4.80 TL, yağlık 3.25 TL olarak urun alım fiyatlarımız belirlendi. Fiyatlar erken acıklanmış olmasına rağmen tuccarın Marmarabirlik fiyatlarının altında urun alımı yaptığını goruyoruz. Ureticimiz tuccara neden gectiğimiz yıl fiyatlarının altında alım yapıyorsunuz diye soruyor mu acaba?” diye konuştu.
Marmarabirlik’in ureticilerin kuruluşu olduğunu soyleyen Yonetim Kurulu Başkanı Asa, “Ureticimiz, Marmarabirlik’in kıymetini bu yıl daha da iyi anlamış olmalıdır diye duşunuyorum. Zor gunde yanında olan kooperatifine sahip cıkmalıdır. Bu yıl o yıl. Rekoltenin yuksek olduğu, tuccarın piyasada olmadığı bu zorlu yılda, ureticisinin yanında olan tek kuruluş Marmarabirlik’tir. Ortaklarımızdan beklentimiz kucuk hesapların icinde olmasınlar ve geleceğini duşunsunler.”dedi. Başkan Asa, konuyla ilgili şunları soyledi;
“Ortağımız, kooperatife urunu teslim edeyim, paramı alayım sonra kooperatif ne yaparsa yapsın duşuncesinde olmamalıdır. Bu kurumun karına ortak oldukları gibi, olası bir zarar durumunda zararına da ortaklar. Bunun iyi bilinmesi gerekir. Ortaklarımız bizden en yuksek fiyatla ve en yuksek miktarda urun almamızı, urun bedellerini erken odemimizi, tuketiciyi duşunmeden yuksek fiyatla, yuksek miktarda satış yapmamızı istiyor. Ticarette boyle bir mantık yoktur. Sektoru, uretici, Marmarabirlik ve tuketici olarak uclu sac ayağı şeklinde duşunmek gerekir. Eğer tuketiciyi duşunmezsek buyuk bir hata yaparız. Kaldı ki, depolama kapasitemiz ortada. Bundan 40-50 yıl once yapılan depolar atıl durumda. 2010 yılından bugune kadar yaklaşık 30 bin ton depolama tesisleri yapıldı. Toplam yatırım tutarımız 110 milyon TL’dir.”
Marmarabirlik olarak amaclarının depolama kapasitesini artırmak olduğunu ifade eden Başkan Asa, “Daha cok urun alabilmek icin depolama kapasitelerinin artırılması gerekmektedir. Durum boyleyken ureticimiz bizden her yıl destek bekliyor. Kar payı dağıtılmasını istiyor. Daha cok gubre almak, acıkladığımız fiyatların ustunde fiyat beklentisi oluyor. Bunu başarabilmek icin Marmarabirlik’e yatırım yapma imkanı sağlanmalıdır. Uretici de kooperatifine destek vermeli. ”dedi.
“Uretici zarar ederse sektor batar”
Marmarabirlik Yonetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, fiyatların erken acıklanmış olmasına rağmen tuccarın ucuz fiyatla urun almaya calıştığına da dikkat cekti. Başkan Asa, “Buradan tuccara da seslenmek istiyorum. Turkiye’de sofralık zeytin rekoltesinde gectiğimiz yıllara gore rekoltede bir artış olmamasına rağmen ne oldu da gectiğimiz yılın fiyatların altında urun alımı yapıyorsunuz? Arz fazlalığımı var. Elinizi vicdanınıza koyun ve ureticiye siz de sahip cıkın. Eğer uretici urunu yetiştiremez duruma gelirse zarar eder ve sektorde urun temin edemez duruma gelir. Uretici batarsa, sektor batar. Ureticimiz bir sonraki yıl urununu yetiştirebilmesi icin mutlaka ayakta kalmalı ve zarar etmemelidir.”dedi.
“Marmarabirlik olarak tuccarın da sahaya inip urun almasını bekliyoruz. Tuccar, kazancın yuksek olduğu yıllarda piyasaya girip, sıkıntılı yıllarda ureticiyi yalnız bırakmaması gerekir. 170 bin ton olan bolge rekoltesinin tamamını Marmarabirlik’in alması mumkun değildir” diyen Başkan Asa, sofralık zeytinin kayıt altına alınması gerektiğini de vurguladı. Marmarabirlik Yonetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, mustahsil makbuzu olmadan yapılan urun alımlarının haksız rekabeti de beraberinde getirdiğini soyledi. Asa, “Devletimiz bu işe acil cozum bulmalıdır.”diyerek yetkililere seslendi.
tarımpusulası