ANTALYA Buyukşehir Belediyesi'nin emeklilerin toprakla uğraşıp, doğayla butunleşmesini sağlayan 'Hobi Bahcesi', yararlananların psikolojisini duzeltti, şekerini duşurdu.
Buyukşehir Belediyesi'nce Konyaaltı ilcesine bağlı Bahtılı Mahallesi'nde, gecen yılın Kasım ayında hizmete acılan 'Hobi Bahcesi', yararlananların hayatlarında yeni sayfa actı. Sadece Antalya'da yaşayan emeklilerinin yararlanabildiği 348 'hobi evi'nin her birinin 4,5 metrekare kapalı alanı ve 13,5 metrekarelik acık verandası bulunuyor. 63 metrekare ekilebilir alana sahip bağımsız bahcelerden oluşan hobi evlerinde emekliler, şehrin gurultusunden uzak, toprakla haşır neşir oluyor.
YILLIK KİRA 305 LİRA
Emekliler, bahcelerinde meyve, sebze, mevsimlik cicek gibi her turlu tarımsal uretimi yapabiliyor. 'Antalya Hobi Bahcesi' projesinde, kullanıcıların aileleriyle de hoşca vakit gecirebileceği sosyal alanlar yer alıyor. Cocuklar icin oyun alanları, yarı olimpik yuzme havuzu, mescit, kafeterya, revir, yuruyuş parkuru, halı saha, rekreasyon alanları ve 96 araclık otopark da projede bulunuyor.
Gece konaklamaya izin verilmeyen hobi evleri, her gun 05.00 ile 23.00 saatleri arasında kullanıma acık tutuluyor. Olası yangına karşı mangal yakmanın yasak olduğu alanda, sadece kucuk tup kullanımına izin veriliyor. Yıllık 305 liraya kiralanan hobi bahcelerinde emekliler, toprakla uğraşma imkanı buluyor.
'PSİKOLOĞA PARA VERMEME GEREK KALMADI'
'Hobi Bahcesi'nden yararlanan Suleyman Yanar (60), Anadolu cocuğu olduğunu, bahceyi ve yeşili sevdiğini belirterek, "Toprakla butunleşmek ozumuzde var. Buyukşehir Belediyesi boyle bir proje başlatınca da başvuru yaptık. Bana da cıktı, cok mutlu oldum. Haftanın 5- 6 gunu geliyorum. Şahane bir proje. Hava guzel, toprak verimli. Psikolojime iyi geldi. Psikoloğa gidip seansına 150- 200 lira vereceğime burada topraklara psikolojimi duzeltebiliyorum. Yazlık sebzeleri bitirdik. İkinci urun icin bahcemizi temizledik. Kucuk bir yer ama mucizeler yaratıyoruz" diye konuştu.
KOMŞULUK İLİŞKİLERİ YENİDEN
Yetiştirmeyle ilgili hicbir şey bilmediğini kaydeden Yaşar Guclu (67) ise "Yavaş yavaş oğrenmeye başladık. İnsan burada kendini kaybediyor. Tam bir dinlenme yeri. Tohumun ve fidenin yavaş yavaş buyuduğunu gormek, onun harika meyve ve sebze verdiğini gormek muthiş bir şey. Burası sadece hobi ile de ilgili bir yer değil. Antalya'da apartmanda unuttuğumuz komşuluk ilişkilerini yeniden yaşamaya başladık. Gormuş gecirmiş bircok yeni komşularım oldu. Herkes tohumunu meyvesini birbiri ile paylaşıyor. Bir yaşam bicimi oluştu" dedi.
'ŞEKERİM DUŞMEYE BAŞLADI'
Evinden 'Hobi Bahcesi'ne gelmek icin 2 otobus kullanmak zorunda kalan Sultan Doğan (68) da 1 saatte ancak bahceye ulaşabiliyor. Doğan, "Haftada 3 gun gelmeye calışıyorum. Yetiştirdiklerim organik, hayvan gubresi kullanıyoruz. İlac veya suni gubre kullanmıyoruz. Şeker hastasıyım, o da stres ile birlikte yukseliyor. Burada stresten uzaklaşıyorum. Geldiğim gunden beri şekerim surekli duşmeye başladı. Yakın olsa her gun gelmek isterim" diye konuştu.
Antalya Buyukşehir Belediye Başkanı Menderes Turel de 'Hobi Bahcesi'ni sık sık ziyaret ederek, emeklilerle sohbet ediyor. - Antalya
Kaynak : SonDakika
İyi Forumlar.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayvanlar Alemi
- Tarım ve Hayvancılık
- Şekeri Duşuren, Psikolojiyi Duzelten Hobi