Yeğen Mehmed Paşa, ceşitli vazîfelerde bulunduktan sonra, 1737 senesinde Nemce (Avusturya) seferini yapmakla gorevlendirildi. Yeğen Mehmed Paşa bu sırada Sultan Birinci Mahmûd HÂnın vezîr-i Âzamı idi.Yeğen Mehmed Paşa, İstanbul'dan hareket etmeden once, Aksaray civÂrında oturmakta olan kızının evini Mehmed Emîn TokÂdî hazretlerine tahsis edip, oraya dÂvet etti. Mehmed Emîn TokÂdî de kabûl edip, orayı teşrif etti. Burada ikÂmet ettiği sırada Yeğen Mehmed Paşa sık sık ziyÂretine gidip, sohbetinde bulunurdu. Huzûruna girerken pÂdişÃ‚hın huzûruna girer gibi edeb ve hurmet gosterirdi. Mehmed Emîn Efendi, ona latîfe yollu takılırdı. Fakat o dÂim edeb ve hurmetle huzûrunda dururdu. Yeğen Mehmed Paşa, cıkacağı Avusturya seferi ile ilgili yaptığı hazırlıkları anlatıp du istedi. Mehmed Emîn Efendi de, gozyaşı dokerek zafere kavuşması icin du etti. Yeğen Mehmed Paşa, sefer devÂm ettiği muddetce, Mehmed Emîn Efendinin, tahsis ettiği evde ikÂmet etmesini arzu ediyordu. Sefer icin ordunun hazırlanıp, DÂvûd Paşa semtine hareket edeceği sırada, tekrar ziyÂretine gelmişti. Mehmed Emîn Efendi, sefer başlayınca kendi evine doneceğini soyledi. Bunun uzerine Yeğen Mehmed Paşa pek ziyÂde uzulup, tahsis ettiği bu evde kalmasını ve sefer boyunca du etmesini, boylece zafere kavuşacağını cok umid ettiğini soyledi. HattÂ, tahsis ettiği bu evden ayrıldıklarını duyduğu yerde, vazifesinden istif edip, seferden de vazgececeğini soyledi. Bunun uzerine Mehmed Emîn Efendi, Vezîr-i Âzam Yeğen Mehmed Paşayı kucaklayıp bağrına bastı. Bir muddet boylece tuttu. Sonra ağlayarak zafer kazanmaları icin du etti. FÂtiha-i şerîfe okudu. Bundan sonra biraz daha sohbet ettiler. Sohbet sırasında yeğen Mehmed Paşaya; "Bizi eve dÂvet edip getirmeni sana kim tavsiye etti?" dedi. O da; "İşlerin cokluğu sebebiyle benim hatırıma boyle bir şey gelmemişti. Fakat DÂrusseÂde ağası (İstanbul vÂlisi) Beşîr Ağa birÂderiniz hatırlattı." dedi. Yeğen Mehmed Paşa, cok sevdiği hocası Mehmed Emîn Efendinin duÂsını alarak, Avusturya seferine cıkmak uzere evden ayrıldı.Osmanlı ordusu, Vezîr-i Âzam Yeğen Mehmed Paşa komutasında Avusturya seferine cıktıktan sonra, Mehmed Emîn Efendi, ordunun zafere ulaşması icin cok du etti. Hatt geceleri uyumayıp zafer icin du edip yalvardı. Bu hÂl yirmi gunden fazla devÂm etti. Bu sebeple tedÂviye ihtiyÂc duyacak derecede rahatsızlandı. Talebesi Seyyid Yahy diyor ki: "Bir sabah huzûruna gittiğimde, hastalanmış gordum. Benden ilÂc istedi, temin ettim. İlÂcı kullandı. Sonra berÂberce, talebelerinden KafesdÂr AbdulbÂkî Efendinin evine gittik. Bu talebesi, Mehmed Emîn Efendinin neşeli hÂlini gorunce bana; "Hamdolsun İslÂm askeri mansur ve muzaffer olmuştur. İnşÃ‚allah birkac gune kadar futûhÂt haberi gelir!" dedi. Sonra dostlara ziyÂfet ve sadakalar verdi. Dort gun sonra Tatarlar, Ada kalesinin İslÂm ordusu tarafından fethedildiği haberini getirdiler. Bundan sonra, İslÂm askeri İstanbul'a geldi. Herkes birbirinin gazÂsını tebrik etti. Yeğen Mehmed Paşa, Mehmed Emîn Efendinin ziyÂretine geldi, ağlayarak mubÂrek ayaklarına kapandı. Her ikisi de bir muddet ağladılar. Paşa, Efendinin Âdetini bildiğinden, seferde olanları anlattı. Koynundan iki atlas kese altın cıkarıp, seferde iken fakir lere vermek uzere adadığını bildirdi ve fakirlere dağıtmalarını ric etti. Mehmed Emîn Efendi de onların bu adağını ovdu ve netîce verdiğini bildirdi. Kendilerinin halleri ve meşgûl olmaları dolayısı ile, bunu bizzat kendisinin dağıtmalarının daha cabuk ve kolay olacağını soyledi. "Haftada iki gun tebdîl-i kıyÂfetle (kıyÂfet değiştirerek) cık. Her cıktığında cebini doldur. Yedikule civÂrından başla. Orada cok fakir evi vardır. Kapılarını cal. Kim cıkarsa saymadan eline ne gelirse ver. Ve boyle kapı calarak devÂm et. İnşÃ‚allah iki haftada dağıtırsın. Şimdi biz versek, hÂlimizce vermemiz îcÂb eder. Gec verilir. Cok versek halk alışır. Hep umarlar. Boyle hareket bize yakışmaz" buyurarak, keseleri zorla yine Paşaya verdi. Mehmed Emîn TokÂdî hazretleri birkac gun sonra kendi evine dondu."
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hamdolsun islam askeri muzaffer olmuştur
-
13-09-2019, 03:42:37