Herkes sebze meyvenin carık curuğunu alıyor ama...

Son 10 yılda uretimi 4 kat artan organik urunlerde sahtekarlık da patladı. Halden curuk sebze ve meyveleri toplayanların semt pazarlarında organik diye 5 katı fiyata sattıklarını soyleyen Gıda Guvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “Organik logosuz urunlerin hicbiri organik değil” dedi.

Turkiye’de 2002 yılında başlayan organik tarım urunlerinde uretim 4 kat artarken sahtekarlık da zirveye ulaştı. Pazarlarda kilosu 5 liraya satılan urunlerin curuk olanlarını hallerden yarı fiyatına toplayan uyanık girişimciler, pazarlarda organik diye 10 liradan satmaya başladı. Semt pazarlarında ‘organik’ diye satılan urunlerin hicbirinin organik olmadığını one suren Gıda Guvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “Ambalajsız ve sertifikasız urunleri organik diye satın almayın, kandırılırsınız. Acık urunde organik garantisi olmaz” dedi.

Her organik curuk mu?

Organik urunlerin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği sertifika ile belirlendiğini belirten Saner, curuk ve ezik urunlerin her zaman doğal ve organik olarak algılandığını soyledi. Bu inanışın doğru olmadığını vurgulayan Saner, tuketicileri şoyle uyardı: “Organik urun curuk urundur anlayışı doğru değil. Her organik sebze meyve curuk olmaz. Aksine cok duzgun olanlar da bulunur. Sadece organik urun satan pazarlarda bile kesinlikle ambalajlı urun alınmalı. Aksi halde tuketiciler aldatılmış olurlar. Normalde kilosu 5 lira olan meyve sebzenin organik olanı 10 liraysa bu otomatikman suistimale acıktır. Hele de bu acık satılıyorsa daniskasıdır. Bazı uyanıklar halden almak yerine pazarcıların curuk coplerini bile toplayıp satabiliyor. Tuketicinin yapması gereken sadece Tarım Bakanlığı’nın logosunu aramak olmalı.”

7 ekolojik pazar var

Halen organik urunlerin satıldığı 7 halk pazarı bulunuyor. Bu pazarların ucunu Ekolojik Ureticiler Derneği acıyor. Maltepe Belediyesi Organik Halk Pazarı, Kadıkoy Belediyesi Organik Halk Pazarı, Zeytinburnu Organik Halk Pazarı’nda 2010 yılından bu yana hizmet veriyor. Maltepe Pazar, Kadıkoy Carşamba, Zeytinburnu pazarı ise Cumartesi gunleri acılıyor. Bu 3 pazarda tum ureticiler organik urun sertifikasıyla satış yapabiliyor. Ekolojik pazara gelen urunler icin hem uretici hem de satıcı organik olduğuna dair taahhutname imzalıyor. Uzmanlar ekolojik pazarlarda sahtecilik riski olmadığını soyluyor.

Cakma organik urun nasıl anlaşılır?

- Hormonlu urunler genetiği değiştirildiği icin kabuğu sert olur ve taşınırken ezilmez.

- Aynı buyuklukte ve şekilde olmaları buyumelerini duzenleyen kimyasallarla sağlanır.

- Uzerlerindeki kimyasal ilac kalıntıları defalarca yıkansa bile cıkmaz.

- Kimyasallarla kısa sure icinde olgunlaşır.

- Puruzsuz ve guzel gorunmesi icin renklendirilmiştir.

- Hormonlu urunler yılın her mevsiminde uretilebilir.

- Lezzeti ve kokusu organik olana gore daha azdır.

Koylunuze bile guvenmeyin!

Gıda Guvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, ‘Koyluden alınan kesin organiktir’ inanışının da doğru olmadığını soyledi. Organik uretiminin cok ciddi bir uretim yontemi olduğunu vurgulayan Saner, “Bu uretimin bilincli şekilde yapılması gerekiyor. Bunun cok sert kuralları var. Tarlanın yanındaki tarlada bile urunler icin ilac kullanılmaması gerekiyor” dedi.

Turkiye’de organik urun denetimlerinin halen yetersiz olduğu konuşuluyor. Sadece eğitim almış, zamanında hasat eden ve kesinlikle ilac kullanmayan koyluler doğal urun yetiştirebiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yaptığı acıklamada tuketicileri, ‘% 100 Doğal, Hormonsuz, Hakiki, Koy urunu, Saf’ gibi tanımlanan urunler konusunda uyarıyor. Bakanlık, mutlaka herkesin organik urun alırken belirlenen pazar yerlerinden etiketli ve logolu urunleri tercih etmesi gerektiğini soyluyor.

Haber Kaynağı: TheLira.Com
__________________