Bir Grup Filozof Mevlana Celaleddin Rumî'ye (k.s) gelerek birkac sual sormak istediklerini bildirdiler.Niyetleri bir şeyler oğrenmek değil muslumanları dinleri hakkında şuphe ve dine duşurmekti.Hz.Mevlana adamların halini hic beğenmedi onları ustadı Şems-i Tebrizî'ye (k.s) gonderdi.Bunun Uzerine grup onun yanına gittiler.Şems-i Tebrizî mescitte telebelere ders veriyordu.Konu teyemmum abdestiydi : onlara bir kerpicle teyemmum abdestinin nasıl alınacağını gosteriyordu.Gelen Grup 3 sual sormak istediklerini belirttiler.

Şems-i Tebrizî : ''Sorun'' dedi.Adamlar İcerinden birini sozcu sectiler.Adam İlk Olarak şunu sordu :
''Siz muslumanlar Allah var dersiniz ama Allah'ı gosteremezsiniz : varsa gosterin gorelim ki inanalım'' dedi.
Şems-i Tebrizî (k.s) ''Obur Sorunuda Sor'' dedi.
Adam ''Sizler Şeytanın Ateşten Yaratıldığını Soyluyor sonrada onun ahirette cehenneme atılıp ateşle azap edileceğine inanıyorsunuz.Hic ateş ateşe azap eder acı verir mi?'' diye sordu.
Şems-i Tebrizî(k.s) ''Peki diğer sorunu sor''dedi.
Adam ''Sizler herkes dunyada yaptıklarının cezasını ahirette cekecek orada mahkeme kurulacak hesap sorulacak diyorsunuz.Bırakın İnsanları nasıl isterse oyle yaşasınlar ne istiyorlarsa yapsınlar.Ayrıca bir mahkemeye ne gerek var'' dedi.

Adam sorularını tamamlamıştı.Şimdi bunların cevabını bekliyordu.Kendine gore cevabı olmayan sorular sormuştu.Herkes Şems-i Tebrizî Hazretlerine bakıyordu.O ise gayet sakin bir halde yerinden kalktı ve adamın yanına gelerek elindeki kerpicle adamın başına vurdu.Adam ''Vah Başım'' diyerek başına sarıldı.Şems-i Tebrizî Hazretleri cok şiddetli vurmamış olsa da adamın canı yanmış başı da şişmişti.Adam Bir sağa bir sola baktı bu kadar insana birkac kişiyle yapacağı birşey yoktu.Hemen o bolgenin mahkemesine Şems-i Tebrizî'yi şikayet etti.

Hakim '' Bu Nasıl Olur'' diyerek Şems-i Tebrizî'Yi Mahkemeye cağırttı.Ve Durumu Sordu.
Şems-i Tebrizî '' Ben ona bir kotuluk etmedim sadece sorduğu sorulara cevap verdim'' dedi.
Hakim '' Bu nasıl cevap vermektir adam acı icinde kıvranıyor senden şikayetcidir işin aslı nedir?'' diye sordu.
Şems-i Tebrizî şoyle anlattı :
''Efendim bu adam bana Allah varsa goster goreyim ki inanayım dedi.Bende buna Olan herşey baş gozuyle gorulmez işte misali dedim ve başına bir darbe vurup acıttım.Şimdi bu adam başındaki acıyı gostersinde gorelim.Eğer başında acı yoksa nicin beni şikayete geldi.Varsa gostersin '' dedi.
Adam şaşırarak : ''Başımda acı var ama gosteremem dedi.Bunun uzerine Şems-i Tebrizî'de ''Allah-u Teala da vardır fakat kafa gozuyle gozukmez o ancak akılla bilinir kalple tanınır ruhla sevilir ahirette nurla gorulur.'' dedi.
Şems-i Tebrizî 2.soruya verdiği cevabı şoyle acıkladı :
''Bu adam sizler şeytan ateşten yaratıldı ahirette ateşe atılacak ve ateşle azap gorecek diyorsunuz ateş ateşe ne zarar verir ki dedi.Bende topraktan yaratılan bu insana topraktan yapılmış bir kerpicle vurdum.Ona bak toprak toprağa nasıl acı veriyor biraz daha hızlı vursaydım oldururdu demekki ateş ateşe azap eder demek istedim '' dedi.
Şems-i Tebrizî 3.sorunun cevabını şoyle verdi :
''Bu adam bana bırakın insanları dunyada herkes istediğini yapsın nicin ahirette mahkeme hesap ve ceza var ? dedi.Bende onun başına vurmak istedim ve vurdum.O nicin hemen mahkemeye koştu ? Ben Ona şunu demek istedim : Bu Dunyada Herkes İstediğini Yaparsa Alemi Zulum Kaplar.Kendisine Zulum yapılan cok insan var ki zayıftır zalimden hakkını alamaz.Herkes mahkeme bulamaz.İşte Allah ahirette mahkeme kurup herkese yaptığının hesabını soracak zalimden mazlumun hakkını alacak gereken cezayı verecek ve adalet yerini bulacak '' dedi.

Adam Şikayetinden Vazgecip Oradan Uzaklaştı...

(Kaynak : Dilaver Selvi - Ateşin Yakmadığı Aşık ''Basım ve Yayın : Semerkand '' )