Diyarbakır Cınar Ziraat Odası'nı ziyaret eden Bakan Eker, ABD'deki kuraklık nedeniyle tarımsal uretim ve urun fiyatlarında yaşanan krizin Turkiye'yi etkilemesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. ABD'de yaşanan kuraklık sonucunda ozellikle mısır uretiminin olumsuz etkilendiğini, soya uretiminde de duşuş beklendiğini ifade eden Bakan Eker, şoyle dedi: ''Buğdayda herhangi bir duşme yok. Fakat ABD'de de buğday fiyatları son 1 ayda 283 dolara kadar cıktı. Yuzde 35 oranında bir artış oldu. Fransız buğdayında yuzde 15 oranında, Rusya buğdayında da yuzde 15 oranında bir fiyat artışı meydana geldi. Dolayısıyla buğdayda dunya genelinde bir duşme yok ama spekulatif maksatla borsalarda anormal oranlarda bir yukseklik soz konusu. Turkiye, bu sene Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bahar yağmurlarının gecikmesi sebebiyle bir kısım kuraklık yaşadı. Oralarda buğday uretimi yuzde 10 civarında etkilendi. Ama gerek Cukurova, gerek Guneydoğu Anadolu Bolgesi ve gerekse Trakya ile diğer bolgelerde uretim oldukca iyi. Her halukarda Turkiye'nin ihtiyacından daha fazla bir uretimimiz soz konusu. Bizim buğday ihtiyacımız yaklaşık 18 milyon tondur. Bu seneki buğday uretimi yaklaşık 19,5 milyon tonun uzerinde. Dolayısıyla ihtiyacımızdan daha fazla bir uretimimiz var. Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) topluyor. 1,5 milyon tonun uzerinde stokla girdik. Alım buyuk bir hızla yapılıyor. TMO'nun alım fiyatı piyasa fiyatının uzerinde. Ureticimiz acısından da endişe edilecek bir durum soz konusu değil.''
ABD'deki kuraklık nedeniyle meydana gelen krizin Turkiye'yi etkilemesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Bakan Eker, ''Turkiye son 4 yıldır sağladığı tarımsal uretim değeriyle dunya ulkeleri icerisinde 11'inci sıradan 7'nci sıraya yukseldi. Avrupa'da da 2008'den beri birinci sırada. Tarımsal uretim gucu sıralamasında daha once 4'uncu sıradaydık. Dunyadaki olumsuzlukların bizi etkilemesini beklemiyoruz. Bununla ilgili her turlu tedbirlerimizi aldık'' şeklinde konuştu.
Kaynak: tarim.gov.tr
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- ABD'deki kuraklık Turkiye'yi etkilemeyecek. [TVHT]