CAĞIL YUCELEN AKIN (Doğ. 1962)
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının solisti olan kemancımız Cağıl Yucelen, muziğe dort yaşında babası Akşit Yucelenle başlamış, Ankara Devlet Konservatuvarını altı kez sınıf atlayarak bitirdikten sonra İtalyada Chigiana Muzik Akademisinde ve Viyana Devlet Muzik Yuksek Okulunda oğrenim yapmıştır. Ankarada Jules Higny ve Suna Kanla calışan sanatcımız, İtalya ve Avusturyada Wolfgang Marschner, Josef Sivo, Salvatore Accardo, Roswitha Randacher gibi seckin kemancıların oğrencisi olmuş, Franco Farulli ile oda muziği dalında eğitimini surdurerek Viyana Muzik Yuksek Okulunu ustun başarı derecesiyle bitirmiştir.
Sanatcımızın yurtdışında konser ve resital verdiği ulkeler arasında Avusturya, Almanya, Belcika, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya bulunmaktadır.
Cağıl Yucelen, 1986da Viyana Yaz Festivaline katılmış, uluslararası İstanbul ve Ankara muzik festivallerinde yer almıştır. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde koncertolar yorumlayan kemancımız, Anadolu Yaylılar Dortlusunu kurulmasına onculuk etmiştir
TUNC UNVER (1953)
Ustun yetenekli cocukların yurtdışında oğrenimi icin cıkarılmış olan 6660 sayılı yasadan yararlanan unver, muziğe beş yaşında başlamış, Ankara Devlet Konservatuvarında keman ve teori dersleri alarak 1965te devlet bursuyla Fransaya gonderilmiştir. Paris Ulusal Konservatuvarında Marcel Debot, Gabriel Bouillon, Zino Francescatti ve Arthur Grumiaux ile keman, Henry Challan ile armoni, Jacgues Fevrier ile oda muziği calışan sanatcımız, konservatuvarı bitirdikten sonra Cziffra Vakfının Ustun Yorumcu odulunu almıştır. Yurtdışında Genevieve Joy-Dutilleux ve Jacques Fevrier gibi unlu piyanistler eşliğinde resitaller veren Unver, Paganininin 1. Keman Koncertosunun Turkiyede ilk seslendirmesini gercekleştirmiştir. Fransanın onde gelen muzik merkezlerinde ve Danimarka, Almanya, Avusturya, Romanya ve Kıbrısta sanatını dinleten Unverin Fransada ORTF radyosu ve televizyonunda verdiği konserler ovguyle karşılanmıştır. Yine Fransada yorumladığı koncertolar uzerine Le Figaro ve Midi Libre gibi basın organlarında yayınlanan yazılarda ovulen Unver, Gstaad Festivalinde Yehudi Menuhin icin ozel bir resital sunmuş, 1977de Bukreşte yapılan Avrupalı Muzikciler Festivalinde sanatını dinletmiştir.
Devlet Sanatcısı unvanıyla onurlandırılan sanatcımız, orkestra eşliğindeki bircok yapıtın Turkiyedeki ilk seslendirmesini gercekleştirmiştir: Paganininin Keman Koncertosu No:1; Max Bruchun İskoc Fantezisi; Samuel Barberın Op. 14 Keman Koncertosu; Viextempsun Op. 13 Keman Koncertosu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının solistidir.
GULSİN ONAY
Gulsin Onay, dunyanın onemli muzik merkezlerinde 36 ulkenin onde gelen orkestraları ve şefleri ile sayısız konserler ve resitaller verdi. Gosterdiği performansla dunyaca unlu bir piyanist olarak Turkiyenin sesini tum dunyaya duyurdu. İlk konserini altı yaşındayken İstanbul Radyosunda veren Gulsin Onay, Ustun Yetenekli Cocuklar Kanunu cercevesinde iki yıl Adnan Saygun ve Mithat Fenmen tarafından yetiştirildikten sonra Parise gonderildi ve orada Pierre Sancan, Nadia Boulanger ve Monique Haas ile calıştı. Gulsin Onay, Paris Konservatuvarını 16 yaşında piyano ve oda muziği branşlarında birincilik odulu alarak bitirdi. Bunu, onemli uluslararası yarışmalarda aldığı oduller takip etti. Bunlar arasında Fransada Margueriete Long-Jacques Thibaut ve İtalyada Ferrucio Busoni odulleri de bulunmaktadır. Sanatcının onemli yurtdışı konserleri arasında şunları sayabiliriz: Varşova Filarmonisi, Berlin Radyo Senfoni Orkestrası, Salzburg Mozarteum Orkestrası, Tokyo Senfoni Orkestrası, Japon Filarmoni Orkestrası, İsrail Senfoni Orkestrası, City of London Sinfonia, Bavyera-Avusturya-Finlandiya-Danimarka ve Hannover Radyo Orkestraları gibi onemli bircok orkestra ile konserler. Gulsin Onay, Varşova Sonbaharı, Stayr Sonbaharı, Berlin Festivali, Wurzburg Mozart Festivali, Schleswig-Holstein Festivali, Ankara Festivali, İstanbul Festivali ve Newport Festivaline surekli olarak davet edilmektedir. Repertuvarında klasik, romantik bestecilerin yanı sıra 20.yuzyıl bestecilerine de yer veren Gulsin Onay Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, Ravel, Franck, Bartok, Saygunun solo eserlerini ve Caykovski, Stuppner, Mozart ve Saygunun piyano koncertolarını kaydetti. Londra Queen Elisabeth Hallda, uluslararası piyano serisinde dunyaca unlu piyanistlerle sahne paylaşan sanatcı Cumhuriyetimizin 75. yılı nedeniyle sekizinci kez Japonyada olmak uzere Vietnam, Filipinler, Tayland ve Hırvatistandaki konserleriyle ulkemizin adını başarıyla duyurmuştur. 1987de Devlet Sanatcısı unvanına layık gorulen sanatcı, 1988de de Boğazici Universitesi Fahri Doktorluk payesi aldı. Gulsin Onay, halen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatcısıdır.
İSMAİL AŞAN Devlet Sanatcısı
Kucuk yaşta muzik otoritelerinin dikkatini ceken İsmail Aşan, ustun yetenekli cocuklar icin cıkarılmış olan yasa gereğince kurulan komisyon kararı ile Devlet himayesine alındı. Boylece A. Adnan Saygun ve Marcel Debot tarafından ozel bir program uygulanarak iki yıl sure ile yetiştirdikten sonra, 1963 yılında Devlet tarafından Fransaya gonderilen sanatcı, Paris Milli Konservatuvarının Yuksek Kısmına girerek, keman sınıfında Gabriel Bouillonla, oda muziği sınıfında da Jacques Fevrier ile calıştı ve oy birliği ile bu bolumlerin birinci odullerinin birincisi secilerek konservatuvarı 14 yaşında bitirdi. 1965-1968 yılları arasında Gabriel Bouillon ile Perfection calışmaları yaptı. 1969da Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası solist uyeliğine atanarak yurtici ve yurtdışı konser faaliyetlerini surduren Aşan, 1973-1977 yılları arasında David Oistrakh ile Uzmanlık calışmaları yaptı. Daha sonra bir yandan yurt icinde konser faaliyetlerini surdururken, diğer yandan Fransa, Romanya, F. Almanya, Sovyetler Birliği, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, İspanya, Arnavutluk, Yugoslavya, Kıbrıs, Finlandiya, Bulgaristan ve İsvecte konserler veren Aşan, 1981de Devlet Sanatcısı secildi.
ERMAN VERDA
1944'te İstanbul' da doğdu. Devlet Sanatcısı piyanistimiz. Muzik oğrenimine İstanbul Bele diye Konservatuvarında başladı. Rana Erksan ve Ferdi Statzer'in oğrencisi oldu. Kısa zamanda ustun yeteneğini belli etti ve olağanustu yetenekli cocuklar icin cıkartılmış olan 6660 sayılı yasa gereğince 1957 yılında Paris'e gonderildi. Paris Konservatuvarında piyano oğrenimini surdurdu, Lucet te Descaves'in oğrencisi oldu. Okulu birincilikle bitirdi. Kariyerini geliştirmek amacıyla ayrıca unlu piyanist ve pedagog Lazare Levy ile calıştı.
Noel Gallon'dan armoni ve kontrpuan dersleri aldı. Paris'de bulunduğu sure icinde başarılı konserler verdi. Yurda dondukten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde bircok piyano koncertosunu seslendirdi, bazılarının Turkiye'de ilk seslendirilişini gercekleştirdi. 1963 Kasım ayında Marguerite Long-Jaques Thibaud Uluslararası Piyano Konkuru'nda Paris kenti odulunu kazandı. 1965' de Kanada Uluslararası Piyano Ya rışması'nda ikincilik kazandı. 1971' den sonra, dunyanın onemli muzik merkezlerine konuk sanatcı olarak davet edildi ve konserler verdi. Rudolf Serkin tarafından Malboro Festivaline cağrıldı. Muzik merkezlerindeki unlu orkestralar eşliğinde koncertolar cal dı. Belgrad, Paris, Montreal ve Bukreş' de başarılar kazandı.
Devlet Sanatcısı Verda Erman, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solist sanatcısıdır. Orkestra'nın Avrupa turnelerine bircok kez katılmış ve verdiği konserler dış basında ovguyle karşılanmıştır.
İdil BİRET (Devlet Sanatcısı)
lk piyano derslerini Fenmen'den aldı. TBMM'nin cıkardığı ozel kanunla yedi yaşında Fransa'ya gonderildi. Nadia Boulanger'nin gozetiminde Paris Konservatuvarı'nın yuksek piyano, eşlikcilik ve oda muziği bolumlerini birincilikle bitirdi. Beş kıtayı kapsayan sayısız konserlerinde Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Leipzig Gevvandhaus, Dresden Staats Kapelle, Sidney Senfoni, Tokyo Filarmoni, Paris Senfoni gibi orkestralarla Boult, Kempe, Keilberth, Sargent, Monteux, Leinsdorf, Scherchen, Rozhdestvensky, Mackerras gibi unlu şeflerin yonetiminde calmıştır. Montreal, Royan, Atina, Persepolis, Berlin, Ruhr dahil olmak uzere bircok uluslararası festivale katıldı. Gene "Uluslararası 1. İstanbul Festivalinde Yehudi Menuhin ile Beethoven'in sonatlarını, 1986 "Montpellier Festivali"nde Beethoven Senfonileri'nin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamalarının tamamını dunyada i|k kez dort konserde seslendirdi. Kralice Elisabeth (Belcika), Van Cliburn (ABD), Busoni (İtalya), Liszt (Almanya) gibi bircok uluslararası piyano yarışmasında juri uyeliği yapan İdil Biret'in aldığı oduller arasında "Lili-Boulanger" (Boston), "Harriet Cohen/Dinu Lipatti" (Londra), Polonya hukumetinin "kultur liyakÂt" ve Fransız hukumetinin "Chevalier de I'Ordre National de Merite" nişanları da bulunmaktadır. Biret 73 yılından beri Devlet Santcısıdır. Bugune kadar seslendirdiği plakların sayısı 45 adet CD ile birlikte 60'ı aşmaktadır. Bunlar arasında plak tarihinde ilk kez komple proje halinde seslendirilen Beethoven/Liszt Senfonilerinin tamamı, Chopin'in butun piyano eserleri, Brahms'ın butun solo piyano eserleri ve koncertoları, Rachmaninof'un butun piyano eserleri yer almaktadır. Bunlar pek cok eleştirmenin hayranlığı ile karşılanmış ve sanatcının "cağımızın en onde gelen piyano ustalarından biri" olarak nitelenmesine yol acmıştır. 95'te Chopin'in butun eserleri dizisi Varşova'da yapılan "Chopin Plakları Buyuk Odulu" yarışmasında juri ozel odulunu almıştır. Aynı yıl kaydettiği Fransız besteci Boulez'in uc sonatını iceren CD Paris'te yılın "Altın Diyapozon" odulunu almış ve Le Monde gazetesi tarafından 95 yılının en iyi plakları arasına secilmiştir. 97 yılında, 100. Olum Yıl Donumu nedeniyle Brahms'ın tum solo piyano eserlerini 5 konserlik bir dizide seslendirmiştir.
HUSEYİN SERMET DEVLET SANATCISI, PİYANO
1955 yılında İstanbulda doğan Huseyin Sermet muzik calışmalarına yedi yaşında başlamıştır. 1965 yılında Ankara Devlet Konservatuarına giren sanatcı unlu Turk muzikcileri ve bestecileri Ferhunde Erkin, Ulvi Cemal Erkin ve Ahmed Adnan Saygun ile calıştı. Turk hukumetinin verdiği parasal destekle Huseyin Sermet 1968 yılında Fransaya Conservatoire Superieur de Musique de Parise gonderildi. Sermet, Olivier Messiaen ile kompozisyon calıştı ve Ecole Normale Superieure de Musigue de Thierry ve Brunhoffun derslerini izledi. Aynı zamanda Parisde Nadia Boulanger ile de calıştı. Sanatcı 1974 yılında Munih uluslararası oda muziği yarışmasını kazandı ve Lili Boulanger odulunu aldı. 1975 yılında Maurice Ravel uluslararası yarışmasında ucunculuğu elde etti ve bu bağlamda SACEMin ozel odulunu aldı. Aynı yıl Paloma OShea uluslararası yarışmasında Lili Boulanger odulu verildi. 1981 yılında İspanyada Jaen ve Milanoda Ettore Pozzoli uluslararası yarışmalarında birincilik odullerini kazandı. 1983 yılında Bruksel Reine yarışmasında finalist oldu. İtalyada Francesco Paolo Neglia yarışmasını aldı. 1985 yılında Zurihde Geza Anda yarışması odulunu elde etti. 1988 yılında İstanbul Boğazici Universitesi tarafından onursal doktor ilan edildi ve 1991 yılında devlet sanatcısı oldu. Huseyin Sermet Milano, Venedik, Bolonya, Lizbon, Barselona, Valensiya, Zurih, Londra, Bruksel, Amsterdam, Paris (Champs-Elysee Tiyatrosu, Gaveau, Pleyel ve diğerleri) gibi hemen hemen butun buyuk Avrupa kentlerinde ve Meksika, ABD ve Japonyada sahneye cıkmıştır.
ŞEFİKA KUTLUER
Flut oğrenimine Saki Şarıl ile başlayan sanatcı 1979 yılında ustun başarı ile konservatuvardan mezun oldu. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının uyesi oldu. Oğrenimine Viyanada ve İtalyan hukumetinin davetlisi olarak Romada S. Cecilia Akademisinde devam etti. Prof. Werner Tripp, Prof. Ancillotti, Prof. Vincenzoni, Prof. Balboni, James Galway gibi unlu ustalarla solistlik kariyer calışmaları yaptı. A.D. Konservatuvarında y.docent olarak 5 sene flut oğretmenliği yaptı. İtalyada ceşitli konserler veren sanatcı 1981 yılında Veletri Primavera Musicaleye katılarak yorumculuk odulu aldı. 1985 yılında Viyanada Doblinger Uluslararası Flut yarışmasında 3. olan sanatcı 1986 yılında aynı yarışmada dunya birincisi oldu. Beethovenin evinde odul alarak konser verdi. Avusturya televizyonu ORF sanatcıya programlarında ceşitli defalar yer verdi. ABDnde konser turneleri yapan sanatcı Washington D.C.W.G.M.S. radyosunda Yunus Emreyi tanıtan bir program yaptı. Dunyanın en meşhur konser salonu olarak bilinen CARNEGIE HALL (WEILL HALL)de ozellikle Turk eserlerinin cok beğenildiği bir konser verdi ve cok başarılı bir eleştiriler aldı. New Yorkta LINCOLN CENTER da verdiği başarılı resitale Amerikan basını geniş yer verdi. İsraildeki faaliyetleri sırasında unlu şef Zubin Mehta sanatcıyı dunya muzik otoritelerine ve basına takdim etti. D. Ashkenazy ile Northern Sinfonia orkestrası eşliğinde bir CD dolduran sanatcının CDleri dunya katologlarına girerek dunya capında dağıtılmaktadır.
Şefika Kutluer, T.C. Kultur ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının Flut solistidir.
EMEC MEHVEŞ
1963de doğdu. Piyanoya Rana Erksan ile başladı. İlk konserini beş yaşında verdi. 1968de İstanbul Belediye Konservatuvarına girdi. Ferdi Statzerin oğrencisi oldu, 1978de Konservatuvarı bitirdi. Salzburgdaki Mozarteum Yuksek Muzik Okulunun sınavlarını kazandı, Peter Langın oğrencisi oldu. 12. İstanbul Festivaline solist olarak katıldı. 1983de Avusturyada Bosendorfer piyano odulunu kazanan Emec, Ayşegul Sarıca ile piyano ve G. Winberger ile kompozisyon calıştı.
YEŞİM GOKALP
1966 yılında İzmirde doğdu. 8 yaşında iken Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bolumune girerek Prof. Ayşe Savaşırın oğrencisi oldu. Sınıf atlayarak 1982-1983 oğretim yılında konservatuvarın yuksek devresinden pekiyi derece ile mezun oldu.
Aynı yıl Devlet Bursu kazanarak F. Almanyada ihtisas oğrenimini yapma hakkı elde etti. Prof. Dr. B. EBERTle calıştı. Koln ve Detmold Yuksek Muzik Akademileri ndeki oğrenimini Prof. G. LUDVIG ve W. KASSEBAUMla tamamlayarak 1990 yılında Sanatta Olgunluk diploması aldı. Amadeus Kuartet ile oda muziği calışmaları yaptı.
İlk konserini 16 yaşında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde veren sanatcı, yurtici konserlerinin yanı sıra Almanya, Fransa ve Rusya Federasyonunun ceşitli kentlerinde de konser ve resitaller verdi. Bunun yanı sıra Prof. Hikmet Şimşek, Rengim Gokmen, Ender Sakpınar, Erol Erdinc, Borislav Ivanov, Marek Pıjarowski, Tadeus Strugala, Jose Conta, Robert Janssens gibi yabancı ve Turk şefler ile konserler verdi. Koln Senfoni Orkestrası ve KVB Orkestrası ile yapılan konserleri Belcika televizyonundan ve WDR tarafından yayınlandı. St. Petersburg Senfoni Orkestrası eşliğinde CD kaydı yaptı. GOKALP halen İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Solist sanatcısıdır ve calışmalarına son olarak Almanyada Renate Kreitchmar Fischer ile devam etmiştir.
TUNCAY YILMAZ KEMAN
20. yuzyılın onemli muzisyen ve pedagoglarından biri olan Andre Getrler ekolunun en genc solist kemancılarından birisi olarak tanınan Tuncay Yılmaz, İzmirde doğdu. Kucuk yaşta keman calışmalarına başladı ve solist olarak ilk konserini henuz oğrenci iken, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde P. Hindemithin Keman Koncertosunun Turkiyedeki ilk yorumunu gercekleştirerek verdi. Ankara Devlet Konservatuvarından mezun olduktan sonra Alman Devlet Bursunu (DAAD) kazanan Yılmaz, Freiburg ve Saarlandda solistlik sınıflarına kabul edilerek 7 yıl sureyle oğrenim gordu ve Almanyada en yuksek derece sayılan Solist unvanı taşıyan diplomayı aldı. Avrupadaki oğrenim yıllarında Almanya-Louis Spohr Keman Yarışmasında En İyi Schumann Yorumcusu odulunu, Dunya Mozart Yılında Mozartın 5. Keman Koncertosu yorumundan dolayı Saarland Universitesi tarafından verilen Mozart Onur Odulunu kazandı. İsvicre Tibor Varga Yarışması ve Berlin-Mendelssohn Yarışmasında finalist oldu. Bu başarıların ardından, Turkiye, Avrupa ve ABDde onemli orkestralar eşliğinde caldı. Bunlardan bazıları, Stuttgart Oda Orkestrası, Moskova Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orhestra, West Virginia Symphony, İstanbul ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrasıdır. Londra, Berlin, Frankfurt, Zurih, Koln, Barselona, Boston, Chicago, İstanbul, Ankara, Abu Dhabi, Monte Carlo, ve New York (Carnegie Hall) gibi onemli merkezlerde vermiş olduğu başarılı konser ve resitaller ile dikkat ceken sanatcı, bir cok uluslararası radyo ve TV kayıtları gercekleştirdi. Eğitimi suresince Nicolai, Eralp, Marschner ve Epstein ile calışan Yılmaz, Ashkenazy ve Perlman tarafından verilen Yorum Kurslarına da kabul edildi.
Uluslararası calışmalarını ve başarılı kariyerini ulkemizde surduren Tuncay Yılmaz, 1996 yılından beri T. C. Kultur ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası keman solist sanatcısıdır. Cumhuriyetin 75. Yılı kutlamaları cercevesinde ulkemizi Monte Carloda, unlu Salle Garnierde temsil etmiş ve dunyanın en prestijli gazetelerinden biri olan Nice Matin Yılmaz icin Olağanustu bir solist kemancı, kemanın prensi. deyimini kullanarak soz etmiştir. Sanatcının repertuarında Bartok, Beethoven, Brahms, Berg, Mendelssohn ve Bruch gibi onemli kencertolar ve bir cok keman /piyano sonatları bulunmaktadır.
Tuncay Yılmazın ilk uluslararası CDsi New Yorkda kaydedildi ve 2001 yılında Universal Muzik etiketiyle piyasaya suruldu. CD, Elgar ve Franck sonatlarını icermektedir.
ERDEN BİLGEN
Selim Bilgen ve Ankara Devlet Operası 1. trompetcisi Cemal Cimcoz ile başlayan Erden Bilgen,1964 yılından itibaren İzmir Devlet Konservatuvarında Hermann Neuling ve Hans Nicolai ile beş yıl,1969/71 yılları arasında da Ankara Devlet Konservatuvarında Jean Claude Bayeaux ile iki yıl calışarak mezun oldu.
1971/78 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında yedi yıl trompetci olarak calıştı. Bu donemde,bircok tv ve radyo proğramında, muziğin butun turlerinde (Klasik Turk ve Batı,Turk Halk,Pop,Caz) bestelenmiş olan eserleri seslendirdi.
1978 yılında Dusseldorfer Musikhochschule'de Prof.R.Lodenkemper ile trompet uzerine master calışması yaptı, ayni okulda Prof.W.Trommer'in orkestra şefliği derslerine katıldı.1979/80 yıllarında Essen Filarmoni (Essener Philarmoniker) Orkestrasında 1.trompetci, 1981/89 yılları arasında Freiburg Muzik Okulu ve Pedagoji Akademisinde trompet,Stuttgart Muzik Akademisinde solfej dersi verdi..Alman cağdaş muzik grubu "Avance" ile cağdaş bestelerin ilk seslendirilişini gercekleştirdi..Yurt dışında yapılan Enstruman Seminerlerinde, "ufleme tekniği" ve "eserlerin yorumu uzerine yapılan etudlerde, tum bakır enstrumanlara başkanlık etti.
1985 yılında Freiburg caz okulunun kurucu uyesi olarak gorev aldı ve ayni okulda trompet dersi verdi.
1991 yılında sanatcıya Kultur Bakanlığı tarafından Solist Sanatcı (Devlet Solisti) unvanı verilmiştir.
Almanya,Avusturya,İsvicre,İtalya,İngiltere,İspanya ,Portekiz,Belcika,Fransa,Monako,İsvec,DanimarkaYun anistan,CekCumhuriyeti,Romanya,Litvanya,Macaristan ,Fas,Tunus,Katar,Umman,Mısır,Amerika,Kanada,Meksik a,Avustralya,Yeni Zelanda Hawaiide bircok festival ve konsere solist olarak katıldı.
Erden Bilgen,Turk Makamlarından oluşan kendi besteleri ile yurt dışında festivallere katılmış, ceşitli orkestralar ile birlikte hem şef hemde solist olarak konserler vermiştir.Turk ve yabancı bestecilerin kendisine ithaf edilen eserlerinin ilk calınışlarını orkestralar eşliğinde gercekleştirmiş ,Cd kayıtlarını yapmıştır.
Dialog isimli, hicaz ve nikriz makamında yapmış olduğu kendi bestesini,Berlin Radyo Senfoni Orkestrası eşliğinde Almanyada solist olarak seslendirmiştir. Bu eser ve Ensemble De Cologne eşliğinde seslendirdiği barok trompet koncertoları, Erden Bilgen Plays Music for Trumpet Cd'sinde yer almaktadır.Ayrıca, Yeni Zelandalı besteci Gary Davernanın kendisine ithaf ettiği Gallipoli Gelibolu Rapsodisi adlı eserinin Moravian Filarmoni Orkestrası eşliğindeki yapılan CD kaydında, Erden Bilgen trompet solisti olarak yer almıştır.
Erden Bilgen İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Solist Sanatcısıdır.