Allah Kulunu Nasıl Zikreder

Adamın biri, geceleri devamlı Allah'ı zikrederdi. Butun gecesi zikir fikir icinde gecerdi. Zikir kalbine yerleşmiş, gonlune tat vermişti. Bir gun şeytan bu adama yaklaştı ve o*na,
“Boyle devamlı Allah'ı zikretmen ne zamana kadar surecek. Sen gece gunduz Allah diyorsun, peki bir kere olsun Allah da sana buyur kulum dedi mi? Zikrinin karşılığını aldın mı? Madem sana bir karşılık verilmiyor, sen bu kotu halinle ve kara yuzunle ne zamana kadar Allah diyeceksin?” diye vesvese verdi.
Bu vesvese adama tesir etti. Kalbi karıştı. o*nu gercek zannetti. Demek ben Allah'ı zikretmeye layık bir kul değilim bana karşılık verilmiyor diyerek zikri bıraktı ve uyudu.
Gece ruyasında Hızır aleyhisselamı gordu. Hz. Hızır o*na,
-Allah'ı zikretmeyi nicin terk ettin; zikirden nicin pişmanlık duydun? diye sordu.

Adam,
-Ben surekli Allah Allah diye zikrettim; fakat bir gun olsun Allah'tan “buyur kulum'' diye bir karşılık duymadım. Ben bu işe layık olmadığımdan ve Allah'ın kapısından kovulmaktan korkuyorum, dedi.
O zaman Hz. Hızır (a.s) adamı şoyle uyardı:
-Senin Allah Allah demen, O'nun buyur kulum demesi dır. O seni zikretmese sen O'nu hic zikredemezdin. Senin O'na kavuşma arzusu ile amel edip cırpınman O'nun tarafından sana verilmiş bir cezbedir. O seni sevmese kendi yolunda koşturmazdı. Senin Allah'tan korkun ve O'na duyduğun aşk, O'nun sana lutfudur. Senin her y Rabbi diye inleyişinde O da sana yonelir, seni dinler ve karşılık verir. Allah bir kulun kalbini bağlarsa, o kul Allah'ı zikredemez. Allah yolunu acmazsa, kul dua edemez. Sen başına gelen bir dert icinde Allah diyorsan, O sana kendisini zikrettirmek icin bu derdi vermiştir. Gaye seni kendisi ile meşgul etmektir. Korkma, Allah de. Zikre ve duaya devam et. Hicbir zikir ve dua karşılıksız kalmaz. Zerre kadar bir amel dahi zayi olmaz. Allah Firavun'a mal verdi, dert vermedi. O da hic inleyip zikretmedi. Allah'ı zikrettiren dert, O'nu unutturan maldan ve sıhhatten daha hayırlıdır.

Mesnevi Tercumesinden konuyu aktaran D.Selvi:

"Kalp ya dertle ya da muhabbetle Allah der Allah'a yonelir. Kul bilmese de boyledir.O'nu severek zikredenler şukretmiş olur,mukafat alır. Yuce Allah'ı zikretmenin mukafatı, Allah katında zikredilmek ve sevilmektir." der.