Hz. Omer'in (r.a.) Şehid Edilmesi (H. 23. Yıl Zilhicce Sonu / M. 644 Kasım Başları)
Bir gun, Medine carşısında gezerken, Mugîre b. Şû'be'nin (r.a.) Hristiyan kolesi Ebû Lu'lu, Halife'yle karşılaştı. "Ey Mu'minlerin Emîri! Mugîre, bana ağır harac koydu; onu hafiflet."
Hz. Omer (ra) konuyu oğrenmek icin sordu: "Haracın nedir?"
"Gunluk 2 dirhem."
"Sanatın nedir?"
"Tuccarım, nakkaşım, demirciyim."
Hz. Omer (ra) şu fikri yuruttu: "Bu sanatlara gore haracını cok gormuyorum. Hem duyduğuma gore, sen 'Yel değirmeni yapabilirim' demişsin."
Hristiyan kole, "Evet" diye onu doğruladı. Fakat kole, haracı hafifietilmediği icin kızmıştı. Kızgınlıkla Halife'ye şoyle dedi: "Sana oyle bir değirmen yapayım ki, doğudan batıya dillere destan olsun!"
Hz. Omer (ra) son cumle uzerine, "Kole beni tehdit etti!" deyip evine gitti. Ertesi gun sabah namazını kıldırmak icin saflar duzeltilirken, Peygamber (asv) Mescidi'ne giren kole, iki başlı hanceriyle, Hz. Omer'i (r.a.) altı yerinden yaraladı. O sırada birkac kişiyi daha oldurdu ve mescidden kactı. Bu Hristiyan kole, Ebû Lu'İu'den başkası değildi.
Hz. Omer (ra), sabah namazını Abdurrahman b. Avf'ın kıldırmasını istedi ve sonra evine goturuldu.
O gece (H. 23. yılı Zihhicce sonu) vefat etti. Hz. Ebû Be*kir (r.a.)'ın yanına defnedildi. Borclu olarak vefat etti*ğinden mulkleri satılıp, defninden sonra borcları odenmiştir.
-
13-09-2019, 03:16:28