Her hayvana kulak kupesi zorunluluğu uygulaması ulke genelinde hayvan nufusunun kontrol altında tutulması acısından cok onemli.

Her hayvana kulak kupesi zorunluluğu uygulaması ulke genelinde hayvan nufusunun kontrol altında tutulması acısından cok onemli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu konuda onemli calışmalar yapıyor. Kesim yerlerinde gorevli veterinerler, kupelerin toplanması konusunda birinci derecede sorumlu.

Kurban Bayramı'nda ise kulak kupelerinin toplanması bircok il icin buyuk sorun. Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Mudurluğu de kesilen kurbanlıkların kupelerinin geri toplanması konusunda seferberlik ilan etti. Konuyla ilgili afiş hazırlıkları başladı. Her yere asılacak afişlerde 'Kurban dini bir vecibedir, kulak kupesini iade etmek milli bir vecibedir' vurgusu yapılacak. İl Muduru Ozkan Kayacan, vatandaşların kesilen kurbanın kulak kupesini il, ilce mudurlukleri ile koylerde muhtarlıklara teslim etmesi gerektiğini soyledi.

Toplanan kupe numaralarını sistemden duştuklerini anlatan Kayacan, "Boylelikle mevcut hayvan sayısı net gorulmuş oluyor. Ayrıca aynı kupenin başka hayvanlarda kullanılması onlenerek devlet ekonomik zarardan korunuyor." dedi.

Muftulukten rica ettiklerini ve konunun bayram vaazında da dile getirileceğini ifade eden Kayacan, "Kulak kupesinin en cok donduğu şehir biz olacağız" iddiasında bulundu.

BUYUKBAŞ KURBANLIK 2 YAŞINI DOLDURMUŞ OLMALI

Buyukbaş hayvanların kurban olabilmesi icin 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Muduru Ozkan Kayacan, vatandaşları uyardı. Bazı ureticilerin bu konuda sahtekarlık yaptığını soyleyen Kayacan, 2 yaşını dolduran hayvanın on 2 dişinin duşmesi gerektiği bilgisini verdi. Kayacan, "Bazı uyanık besiciler, yaşı kucuk hayvanın on iki dişini sokerek hayvanını pazara getiriyor. 2 yaşını dolduran hayvanın arkadaki azı dişleri de cıkması gerekiyor. Ancak bunu herkes bilmiyor. Veterinerlerimiz istenmesi halinde vatandaşa bu hizmeti de veriyor." dedi.

KURBAN TEDBİRLERİ

Kayseri'de bayram oncesi kurban tedbirleri de alındı. Oncelikle valilik tarafından kurban komisyonu oluşturuldu. Komisyon toplandı ve bazı kararlar alarak ilgili kurumlara iletti. En buyuk gorev ise kurban pazarlarının belirlenmesi noktasında belediyelere duştu. Kayseri Buyukşehir Belediyesi ile diğer merkez ilce belediyeleri 30 farklı alanda kurban kesileceğini duyurdu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Mudurluğu de kurban pazarlarında ve kesim yerlerinde durmak uzere veteriner hekim gorevlendirdi. Pazarlarda her gun 2 veteriner, vatandaşlara alacağı kurbanlığın sağlıklı ya da kurban olup olamayacağı konularında yardımcı oluyor. Ayrıca hayvanların kulak kupesi ile pasaportları da kontrol ediliyor. Kupe ve pasaportu olmayan hayvan icin 500 lira ceza kesiliyor. Mudurluk hayvan hastalıklarına karşı sabah ve akşam olmak uzere gunde iki defa da hayvan pazarının ilaclamasını yapıyor. Bayram gunu, kurban kesim yerlerinde de veteriner gorevlendirilecek. Bunun icin Buyukşehir ve mudurluk veterinerlerine ilaveten dışarıdan hizmet alımı yapılacağı oğrenildi. Kesim yerinin gorunen bir kısmına gorevli veterinerin ismi ve telefon numarası asılacak ve sıkıntı yaşanması halinde vatandaşlar buradan veterinere ulaşabilecek.

__________________