Suheyl b. Amr, Kureyşlilerin en guclu hatibiydi. Sozun etkili olduğu bir donemde, devamlı İslam aleyhine konuşur, insanları etkilerdi. Bu zat Bedir savaşında esir alındı. Hz. Omer (ra) hiddetli bir şekilde:
-Ya Rasulullah! Musaade buyur, Suheyl'in on dişlerini sokeyim de dili dışarı sarksın! Bundan sonra hicbir zaman ve hicbir yerde Sen'in ve İslam'ın aleyhinde hutbe irad edemesin! Dedi. Allah Rasulu (sav) her zamanki sakinliği ve sevecenliğiyle:
-Bırak onu ey Omer! Ben ona boyle bir zarar veremem. Şayet bunu yapacak olursam, peygamber olmama rağmen Allah'da aynısını bana yapar. Acele etme, gun gelir o, senin methedip hoşlanacağın bir makamda konuşma yapar ve seni sevindirir, buyurdu. (İbn Hişam)
Hz. Suheyl (ra) Allah Rasulu'nun haber verdiği gibi zamanı gelince onemli bir misyon yuklendi. Konuşmasını zamanı gelince yaptı. Efendimizin (sav) vefatı uzerine yer yer irtidad (dinden donuş) hareketlerinin gorulduğu, Mekke'nin calkalandığı, genc vali Attab b. Esid'in korkup gizlendiği bir kaos doneminde, Hz. Suheyl (ra), Kabe'nin yanında kalkıp şoyle konuştu:
“Muhammed (sav) kimin ilahı ise, bilsin ki O vefat etmiştir. Allah ise, Hayy'dır ve hic olmez! Ey Kureyş cemaati! Sizler, Musluman olanların en sonuncusu oldunuz, bari irtidad edenlerin ilki olmayın! Vallahi ben iyi biliyorum ki bu din, guneşle ayın doğuşu ve batışı devam ettikce ayakta kalacaktır. Şu kendinizden olan kişi, sakın sizi aldatmasın! Muhakkak ki, benim bu iş hakkında bildiklerimi o da biliyor, fakat kendisinin Haşimoğulları'na olan kıskanclığı sadrını kaplamış, daraltmaktadır!
Ey insanlar! Ben Kureyş'lilerin mal bakımından en zenginiyim. Siz emirinizi buyuk tanıyınız! Ona zekÂtlarınızı odeyiniz! Eğer İslam, sonuna kadar devam etmezse, ben sizin vermiş olduğunuz zekÂtları geri odemeyi tekefful ediyorum! Dedi ve goz yaşlarına hakim olamayarak ağladı.”
Suheyl (ra) hutbesini bitirdiğinde insanlar yatışmıştı.
Hz. Omer (ra) Hz. Suhey (ra)'ın bu konuşmasını işittiğinde, Allah Rasulu'nun sozunu hatırladı ve:
“Sen'in Allah'ın Rasulu olduğuna bir kez daha şehadet ederim Ya Rasulullah!”dedi ve gozleri doldu.
Doc.Dr.Nihat Hatipoğlu

2009 Dini Gunler Takvimi
Kadir Gecesi (15/16 Eylul 2009)Ramazan Bayramı (19 Arefe 20/21/22 Eylul 2009)Şevval Ayı (18 Eylul 2009)Kurban ve Kurban Bayramı (26 Kasım Arefe) 27/28/29/30 Kasım 2009)