Turkiye’deki ekonomik krizin en fazla etkilediği alanlardan biri de tarım sektoru oldu. Dunya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugunku koşesinde tarım sektorundeki daralmaya ilişkin carpıcı bilgiler verdi. “Girdi fiyatlarındaki artış, ciftcinin uretimden cekilmesi nedeniyle tarım makinaları sektorunde satışlar durma noktasına geldi” diye yazan Ali Ekber Yıldırım, “traktor satışlarında Eylul’de yuzde 63 daralma yaşandı. Tarım alet ve makinalarında ise Ağustos ayında yuzde 41 daralma goruldu” ifadelerini kullandı.

Ali Ekber Yıldırım’ın yazısı şoyle:

Yuksek fiyat artışı nedeniyle ciftcinin girdi alamaması ve uretimin duşmesi tarım makina ve ekipman sektorunde buyuk daralmaya neden oldu.

Turk Tarım Alet ve Makinaları İmalatcıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri, 25 yıldır sektorde olduğunu ilk kez bu kadar durgun bir donem yaşandığını soyledi. Sektorde satışların durma noktasına gelmesi nedeniyle işci cıkarma, uretimi yavaşlatma veya durdurma gibi seceneklerin değerlendirildiğini anlatan İleri, "Bu donem tarım makina ve ekipmanları icin satışların en yoğun olduğu donem olarak bilinir. Bayiler gelir ceklerini verir, urunleri alır, en hareketli donem yaşanırdı. Fakat bu yıl ne gelen var, ne de satış. Ozellikle gubre ve diğer girdilerdeki fiyat artışı nedeniyle tuketim azaldı. Gubre satışlarının ucte bir oranında azaldığı ifade ediliyor. Bu ciftcinin uretim yapmadığı, yapamayacağı anlamına geliyor. Uretim olmayınca tarım makina ve ekipmanı da alınmıyor" dedi.

İMALAT MALİYETİNDE BUYUK ARTIŞ

Makina ve ekipman sektorunun ana girdisinin demir celik oldu ğunu ve onu da fiyatının dolar bazında cok yukseldiğini anlatan Selami İleri "Demir celiği yani hammaddeyi almak kolay değil. Dolar bazında fiyatı cok arttı. İmalat icin hammadde olarak demir celik satın almak istediğinizde firmalar once dolar ile odeme istiyor. Hammaddeyi dolarla alan imalatcı 2.5-3 aylık bir imalat surecinden sonra Turk Lirası ile satış yapıyor. Bunun surdurulebilir bir tarafı yok. Ayrıca sektorun devletten KDV alacağı var. Bunun da bir an once odenmesi mahsuplaştırılması gerekiyor" dedi.

tarımpusulası