Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Muduru Dr. Fahrettin Poyraz ve Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Musa Ozguclu, sozleşmeli uretim modeli ile makarnalık buğday alımı işbirliği protokolune imza attı.

Genel Mudur Dr. Fahrettin Poyraz, imza toreninde yaptığı konuşmada Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, ortakların urettiği urunleri değerinde pazara ulaştırma noktasında sorumluluklarımızı artırma gayretinde olduklarını soyledi.

Poyraz “Tarım Kredi Kooperatifleri bugun 17 Bolge Birliği, 1625 kooperatif, 206 hizmet bolgesi, 13 şirketi ve yaklaşık 8 bin calışanıyla 21 milyar lira aktif buyukluğe sahip, 900 binin uzerinde uyesi, ortağı olan ama aynı zamanda da gıda noktasında 80 milyon insanımıza ulaşma potansiyeli olan bir yapı. Biz Tarım Kredi Kooperatifleri olarak ozellikle ciftcimizin girdi temini konusunda gecmişten bugune kadar ustlendiğimiz misyonumuzun yanı sıra ozellikle ciftcimizin urettiği urunleri değerinde pazara ulaştırma noktasında da sorumluluklarımızı artırma gayretindeyiz. 2017 yılında sozleşmeli uretim noktasında ciftcilerimize urettiğimiz urun rakamı 40 milyon lirayken, 2018 yılında şu anda rakamlar aşağı yukarı şekillenmeye başladı. Bu 40 milyon liralık rakam 150 milyon liraya cıkıyor. Ortaklarımızın urettiği urunleri değerlendirdiğimiz rakam 2017’de 450 milyon lirayken bu rakam 2018’de 700 milyon liraya ulaşacak. Biz ozellikle ortaklarımızın urettiği urunlerin pazara ve ihtiyac duyulan sektore tedariki, temini noktasında sorumluluklarımızı artıracağız. Bu anlamda bugun Oba Makarna ile imzalayacağımız işbirliği protokolu cok onemli. Bizim zaten yapmaya calıştığımız, Tarım Kredi Kooperatifleri olarak hedeflerimize yaklaşma noktasında bizi daha guclu kılacak. En başta da bir taraftan Tarım Kredi bir taraftan da ilgili firma kendini bu konuda rahat hissederken, esas kazanclı cıkacak olan ciftcilerimiz olacak. Cunku ciftcilerimiz donem sonunda urettiği urununu satma noktasında, pazara ulaştırma noktasında herhangi bir kaygı yaşamayacak. Zaten tarım sektorunde sozleşmeli uretim modeli geliştikce, yani tuketim tarafı ile uretim tarafı arasındaki bağ guclendikce hem arz talep dengesi noktasındaki dengesizliklerin giderilmesi hem de tarım sektorundeki fiyatlandırma dengesizlikleri giderilmesi noktasında onemli bir sorunu da cozmuş olacağız. Bu işbirliği protokolunun başka firmalara da ornek olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Tarım Kredi Kooperatifleri ile cok onemli bir projeye imza attıklarını belirten Musa Ozguclu “Sozleşmeli tarım ve buğday ekimi ile ilgili. Bunu pilot bolge olarak Kutahya, Eskişehir, Afyon, Uşak’ta ciftcilerin urettiği buğdayları Tarım Kredi Kooperatifleri uzerinden, firmamız alarak makarna uretiminde kullanacak. Buradaki amacımız; ciftcilerimizin makarnalık buğdaya daha cok yonelmesi. Bu bolgede uretilen makarnalık buğdayların daha kaliteli olduğunu tespit ettik. Fakat ciftcilerimiz her nedense fazla miktarda makarnalık buğday ekmekten imtina ediyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapacağımız işbirliğiyle bunu da artıracağız. Pilot bolgedeki başarılı calışmamız devam ettikten sonra Turkiye genelinde de sozleşmeli tarıma gecmeyi hedefliyoruz. Sozleşmeli tarım şuanda dunyanın pek cok ulkesinde uygulanıyor. Ne yazık ki bizim ulkemizde bugune kadar iki denemesi oldu. Fakat o deneyen firmaların arkasında Tarım Kredi Kooperatifleri yoktu. Yani ozel sektor, bizim sektorumuzden birkac firma ciftciyle yaptığı calışmalarda başarılı olamadı. Biz Tarım Kredi Kooperatiflerinin gucuyle bu işi başaracağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıc, Sozleşmeli Uretim Ve Urun Değerlendirme Muduru Mehmet Erol ve Oba Makarna yoneticilerinin de katıldığı torende konuşmaların ardından protokol imzalandı.

tarımpusulası