Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Ziraatı, tarımı gercekten cok stratejik, belki de savunmadan da onemli gormeliyiz. Dunyayı doyuran dunyanın lideri olacak." dedi.

Dr. Pakdemirli, Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gercekleştirilen TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Turk iş insanlarının son yıllarda hızla geliştiğini ve onemli mesafeler kat ettiğini soyledi.

Tarımda elverişli arazilerin gun gectikce azaldığını anımsatan Dr. Pakdemirli, "Ziraatı, tarımı gercekten cok stratejik, belki de savunmadan da onemli gormeliyiz. Dunyayı doyuran dunyanın lideri olacak. Bu yuzden tarım sektorunde hesapsızca gorulen buyuk satın almalar gercekleşiyor." diye konuştu.

Dr. Pakdemirli, dun acılışı yapılan havalimanına da değinerek, şunları kaydetti:

"Cumhuriyeti lafla değil icraatla kutladık. İstanbul Havalimanı'nı, Kanal İstanbul projesini goruyorum, Kazakistan'a kadar giden demiryolunu goruyorum da Turkiye'nin 'lojistik hub' olması gereklidir. Hollanda'nın tarım uretimi 25 milyar dolar, ihracatı ise 98 milyar dolardır. Alım, satım ve 'lojistik hub' olduğundan ciddi bir katma değer yaratmıştır. Bizim yakın pazarlarımız 20 kusur trilyon dolarlık ki, bundan daha fazla pay almalıyız."

"Turkiye'de lojistik ustu olacak"

Hububat ticaretiyle ilgili uluslararası bir şirket kurmak istediklerini aktaran Dr. Pakdemirli, "Kamu ve ozel sektor girişimiyle tamamen profesyonel yonetilecek şirketle, Ukrayna'dan, Rusya'dan, Kazakistan'dan tum hububatı bu şirket pazarlayacak. Turkiye'de lojistik ustu olacak." şeklinde konuştu.

Bakan Dr. Pakdemirli, bakanlık olarak tarımı ve hayvancılığı tekrardan değerli kılacak eğitim projeleri hayata gecireceklerini ifade ederek, YOK başkanıyla bu konuda goruşmeler yaptıklarını ve yakın zamanda bir calıştay duzenleyeceklerini soyledi.

"Sudan Afrika'ya acılan kapı"

Tarımda planlamayla ilgili meteorolojiden daha fazla yararlanacaklarını vurgulayan Dr. Pakdemirli, "Yeni başladığımız urun takip masalarında, meteorolojik modellemeler ve rekolte tahminleriyle, gıda arz guvenliğimizi sağlayacağız ve gıdadaki enflasyonu dizginleyeceğiz." dedi.

Dr. Bekir Pakdemirli, Sudan'da kiralanan tarım arazilerine yatırımcı beklediklerine işaret ederek, "Burası Afrika'ya acılan kapıdır. Sudan da cok seviliyoruz bunu avantaja cevirmemiz lazım. Doğru işleri yaparsak, hem Turkiye'nin hem Sudan'ın hem de ucuncu ulkelerin ihtiyaclarını gormek mumkun. Son derece verimli topraklar yakın bir zamanda toprakları iş adamlarımızın kullanıma acıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

tarımpusulası