DERS 1
GİTARIN TUTULUŞU
Biz genelde elimize gitarı aldığımız zaman sağ dizimizin uzerine dayarız. Aslında bu tutuş hatalı bir tutuştur. Ozellikle klasik gitar calarken en uygun tutuş şekli yukarıdaki gibi olmalıdır. Yani sol ayağımızın altında bir yukseltici (Ayaklık) olmalıdır ve gitar sol dizin uzerine yerleştirilir. Bu tutuş sayesinde gitara daha cok hakim olabiliriz. Ayrıca sol elimiz gitarı taşıma yukunden kurtulur ve klavye uzerinde daha ozgur hareket edebilir hale gelir.
Peki gitarı sağ dizimizin uzerine koyarsak ne olur? “Eğer klasik gitar calmıyorsanız gitarı sağ dizinizin uzerinde calmanızın bir sakıncası yok.”
Unutmayın gitarı calabilmenin en onemli sırrı doğru tutmaktır. Bence gitarı doğru tutan oğrenci % 50 calmayı başarmış demektir.
Kişi her gitar calışmaya başlamadan once “Acaba ben gitarı doğru tutuyor muyum?” diye kendini sorgulamalıdır. Unutmayın alışkanlık haline gelmiş bir hatayı duzeltmek, hic bilmeyene oğretmekten daha zordur. Hic bilmeyen doğruyu daha cabuk oğrenirken, hatalı calışmış ve buna alışmış biri doğruya donuş yapmakta cok zorlanır.
DERS 2
AKOR: Uc veya daha fazla sesin aynı anda tınlamasına akor denir. Her calgı ile akor calınamaz. Akor calabilen calgıların başında piyano ve gitar gelir. Bu calgılarda aynı anda uc ve ucden fazla ses calınabilir. Bu nedenle gerek piyano ve gerekse gitar cok iyi birer solo calgı oldukları gibi cok da iyi birer eşlik calgısıdırlar.
Gitardaki akor kalıplarına gecmeden once notaların simgelerini oğrenelim.
Notaların karşılığı olan harf simgeleri şoyledir:
La Si Do Re Mi Fa Sol
A B C D E F G
Bilindiği gibi Batı Muziğinde iki ana akor vardır. MAJOR ve MİNOR. Tek başına bir "C" gorduğumuz zaman bu "Do Major" akoru demektir. Eğer "C"nin yanında kucuk "m" harfi varsa "Cm" bu da "Do minor" demektir.Bu butun akorlar icin gecerlidir.
Gelelim bu ders oğreneceğimiz iki akora: LA MİNOR(Am) ve Mİ MAJOR(E)
Am (La minor) E (Mi Major)
Once yukarıdaki her iki kalıbı da parmaklarımıza bakmadan hatasız basmaya calışalım. Tabiki hemen başaramayacaksınız ama sabırla calışırsanız cok kolay olduğunu anlayacaksınız. Ancak parmaklarımızın perdelere doğru basmasına, diğer tel ve perdelere de dokunmamasına ozen gostermeliyiz. Kolay değil ama calışarak her şey başarılabilir.Ritm Gitar Dersleri
DERS 3
Birinci derste Am ve E akorlarını oğrendik ve bu iki akorun basılışını cok calıştık.Hic elimize bakmadan her iki akoru da art arda calabiliyor olmamız lazım.
Artık sol elimizde sorun kalmadı.Şimdi bu iki akorla yaptığımız calışmayı biraz renklendirelim.
Sağ elimizle şu ritmi calmaya calışalım;Ritm Gitar Dersleri
Sağ elimizi yukarıdaki ritme iyice alıştırmalıyız. Akor değişim yerlerinde de duraksama yapmamalıyız. Bu arada eğer pena kullanıyorsak, penayı cok sıkmamalıyız.
Şimdi yeni bir ritm arayalım;
DERS 4
Şimdi de yeni bir akor daha oğrenelim. Bu akorun adı da RE MİNOR sembolu Dm’ dir. Bu akor calınırken en kalın tel olan Mi teline dokunmamaya calışmalıyız.
Re Minor ( Dm)
Bu akorla bildiğiniz akor sayısı uce cıktı. Bu uc akorla bile cok sayıda şarkı calabilecek ve hatta besteler bile yapabileceğiz. Turk Pop Muziğinde bu uc akor cok sevilir ve kullanılır.
Ve şimdi de cok onemli bir ritm oğreneceğiz. Folk Ritm. Bu ritm ile de bir cok şarkıya eşlik edebilecek ve ritm gitar calma mantığını kavrayabileceğiz.Ritm Gitar Dersleri
Odevimiz ; Am, E ve Dm akorlarını folk ritm eşliğinde art arda sıralamak. Artık parmaklarımız her uc akoru da ezberlemiş olmalı. Gecişleri sayısız kere yapmalıyız ve hic umitsizliğe kapılmamalıyız. Boş kaldığınız her an elinize gitarı almalı ve calışmalısınız. Bir iki ay sonra vereceğiniz kucuk konserleri duşunurseniz eminim daha buyuk bir hırsla calışırsınız. Ama calışmazsanız oğrenmeniz mumkun değil, bunu unutmayın.
netten alıntı