Konya'nın Beyşehir ilcesinde, genc ciftcilere yonelik AB Eğitim ve Genclik Programları Merkezi Başkanlığı ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bolge Kalkınma İdaresi iş birliğiyle Genc Ciftci Projesi Bolgesel Calıştayı duzenlendi.

İlce merkezindeki bir otelde duzenlenen Genc Ciftci Projesi Bolgesel Calıştayı'na, İc Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bolgelerinden gelen universite oğrencisi ve universite mezunu genc ciftciler katıldı.

Proje Koordinatoru ve KOP Bolge Kalkınma İdaresi Başkan Danışmanı Ahmet Katıksız, gazetecilere yaptığı acıklamada, calıştayın tarımsal uretimi guclendirmek ve kırsal kalkınmaya katkı sunmak icin duzenlendiğini belirtti.

"Gencliğin kırsaldaki eğitim surecine dahil olmasını sağlamalıyız"

AB Eğitim ve Genclik Programları desteğiyle hayata gecirdikleri proje ile ortaya bir hayal koyduklarını ifade eden Katıksız, "Ben, sen, o... Yani biz, yeni bir hikaye başlatmalıyız. Uretimdeki katma değeri artırırken, her gun biraz daha biriken işsizlik rakamlarını minimize etmek icin gencliğin kırsaldaki eğitim surecine dahil olmasını sağlamalıyız. Peki gercekten gencler kırsala doner mi, gencler tarımsal uretim surecinin icinde yer almak ister mi? Genclere ne turlu destekler verilmeli ve nasıl politikalar ortaya konmalı? Gencliğin toprağa dokunmak icin ne tur ihtiyac ve beklentileri var? Ekibimizle bu sorulara cevap bulabilmek ve onları dinlemek icin yola cıktık." diye konuştu.

Ahmet Katıksız, sorumluluk ustlendikce değişim ve donuşumun gercekleşeceğini, aksi durumda her gun biraz daha dışa bağımlı hale gelen ve beklemekten oteye gecemeyen nesiller yetişeceğini soyledi.

Genc Ciftci Projesi'nin daha once gercekleştirdikleri Sosyal Yoksulluk Projesi'nin bir sonucu olduğunu anlatan Katıksız, şoyle devam etti:

"Dijital dunyada milyonların icinde olan ama gercek yaşamda yalnız olan genclerin yalnızlaşmasının bir nedeni de uretime yonelmemeleri olarak karşımıza cıkmıştı. 'Gencler uretmek icin ne istiyor' sorusunu sorarak karar alıcılarımıza ulaştırmak icin bir politika belgesi hazırlamak adına başlattık bu yolculuğu. Tarımsal uretim icin Anadolu'nun farklı coğrafyalarından ilgili ve yetenekli birkac gencin, tarımsal ve kırsal alandaki uretime dahil olmasını, ulkemiz icin rol model olabilecek genclerin uzun vadede ortaya cıkmasını sağlayabilirsek başarıya ulaşmış olacağız."

Katıksız, proje kapsamında ilkini Şanlıurfa'da duzenledikleri calıştayların ileriki gunlerde de devam edeceğini, iki hafta sonra da İzmir'de Marmara ve Ege Bolgesinin gencleri ile buluşacaklarını dile getirerek, bolgesel calıştayların tamamlanmasının ardından da 81 ilden gencleri Konya'da bir araya getiren bir zirve gercekleştireceklerini aktardı.

Katıksız, projenin hazırlanmasında onculuk yapan AK Parti 26. Donem Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu ile Beyşehir'deki programa destek veren Beyşehir Belediye Başkanı Murat Ozaltun'a teşekkur etti.

Grup calışması ve sunumların yer aldığı calıştayın tamamlanmasının ardından genc ciftciler, Gokcimen Mahallesi'nde faaliyet gosteren bir keci ciftliğini ziyaret etti.

Genc ciftciler, burada mahalle sakinleriyle proje uzerine sohbetler gercekleştirdi, bolgedeki tarımsal alanlarda incelemelerde bulundu.

Kaynak : SonDakika
İyi Forumlar.