Yumurta ihracatı ocak-ekim doneminde gecen yılın aynı donemine gore yuzde 18 artarak 354 milyon dolara ulaştı

Yumurta ihracatı yılın 10 ayında gecen yılın aynı donemine kıyasla yuzde 18 artarak 354 milyon dolara cıktı. Yumurta Ureticileri Merkez Birliği'nden (YUM-BİR) yapılan acıklamada, sektorun ihracatının yıl sonunda 425 milyon dolara ulaşacağı ve son 10 yılın rekorunun kırılacağı belirtildi.

Uretim altyapısını surekli geliştiren ve urun kalitesini yukselterek dunya yumurta uretiminde onemli bir konumda bulunan yumurta sektorunun, 22 milyar adetlik uretim rakamıyla dunyada dokuzuncu, her yıl artan ihracatıyla da ucuncu sırada yer aldığı ifade edildi.

Yumurta ihracatının yılın 10 ayında yaşanan maliyet ve enflasyon artışlarına rağmen yuzde 18 artarak 354 milyon dolara ulaştığı kaydedildi.

Acıklamada değerlendirmelerine yer verilen YUM-BİR Yonetim Kurulu Uyesi Derya Pala, bu başarıyı gelecek yıllarda da artırarak surdurmek istediklerini belirtti.

Bunun icin kamu otoritelerinden haksız rekabete yol acan kayıt dışı tavukculuğun onlenmesini, nufus artışı, kişi başına tuketim ve ihracat potansiyelini temel alan bir uretim planlamasına gidilmesini beklediklerini bildiren Pala, "Bir diğer talebimiz ise yumurtanın birincil uretim ve temel bir gıda maddesi olduğu gerceğinden hareketle, yumurtada KDV'nin yuzde 1'e duşurulmesi ve tuketicinin daha ucuz yumurta tuketmesinin sağlanmasıdır" ifadesini kullandı.

AA