Tarım Bakanlığı, bal, peynir ve sucuktan sonra fındık kreması ve ezmesinde de hileli uretim tespit etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda urunlerine yonelik yaptığı test calışmaları sucuk, bal ve salamlardan sonra bu kez rotayı fındık kreması ve fındık ezmelerine cevirdi.

Uzmanların yaptığı denetimler sonucunda, icerisinde genetiği değiştirilmiş organizma (
GDO) tespit edilen cok sayıda fındık kreması tespit edildi. Farklı illerde yapılan denetimlerde alınan fındık kreması numunelerinin analizlerinde cıkan GDO nedeniyle bakanlık bu urunlerin toplatılmasına karar verdi.

Bakanlık, iceriğinde
GDO'ya rastladığı fındık kreması ve fındık ezmesi ureten firmalarla ilgili il ve ilce mudurluklerine yazı gondererek piyasadan toplatılmasını istedi. Analizlerinde tespit edilen GDO'lu urun urettikleri belirlenen firmaların başta İstanbul , Samsun, Kayseri, Konya ve Bingol'de uretim yaptıkları kaydedildi. Yetkililer bu urunlerin icerisinde soya bulunduğunu ve bu soyanın analizlerde genetiğinin değiştirildiğini kaydetti. Bu şekilde icerisinde genetiği değiştirilmiş farklı markalara ait 20 parti urun bulunuyor. Bunlarla ilgili il ve ilce mudurlukleri toplatma işlemlerini surduruyor.

Gıda
muhendisleri genetiği değiştirilmiş urunlerin hafife alınamayacak kadar ciddi bir konu olduğunu, bu urun ve firmaların da bakanlığın sitesinden yayımlanması gerektiğini soyluyor. Ozellikle bahsi gecen urunleri daha cok cocuklar tuketiyor. Vucuda alınan genetiği değiştirilmiş organizmaların kansere sebebiyet verdiği de uzmanlar tarafından sık sık gundeme getiriliyor. GDO'lu urunler ilerleyen yaşlarda alerji, romatizmaya da neden oluyor.

Fındık yerine
GDO'lu soya kullanan firmalar:
-Torku Frema markalı kakaolu sutlu fındık kreması
-MND İnş. Teks. Elk. Gıda ve Hayv. San. Ve Tic. Ltd. Şti firması tarafından uretilmiş "Loman Nedim Kakaolu Fındık Krema
-Saray Biskuvi ve Gıda San. A.Ş. isimli firma tarafından uretilen "Eldenele" kakaolu fındık ezmesi
-Oben Cikolata Şek. İml. San. Tic. Ltd. Şti. firması tarafından uretilen "Seomilky" kakaolu fındık kreması

K