Gluten icermemesi nedeniyle başta colyak hastalarının rahatlıkla tuketebileceği, iki adet karabuğday ceşit adayının uretim izni alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı acıklamaya gore, Turkiye'de karabuğday ıslah calışmaları ilk olarak Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitusu'nde başlatıldı ve bugun itibarıyla iki adet karabuğday ceşit adayının uretim izni alındı.

Acıklamaya gore, dunyanın bircok ulkesinde uretilen, onemi ve yaygınlığı gun gectikce artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, 3-3,5 ayda yetişiyor. Karabuğday insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gubre, toprak duzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaclı olarak kullanılıyor. Unu ve danesinin gluten icermemesi nedeniyle colyak hastalarının rahatlıkla tuketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan rutin maddesi elde ediliyor.

Karabuğdayın tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ve bitkinin ulkemiz tarımına kazandırılması amacıyla da ''Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba'' sloganıyla ceşitli calışmalar yurutuluyor. Bu kapsamda, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitusu'nun koordinatorluğunde, 100 kişiye 6 gun boyunca teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

Ciftcilerin ikinci bir alternatif urun olarak da ekebilecekleri karabuğdayla ilgili 14 Haziran 2012 tarihinde de Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitusu Mudurluğu'nde ''Tarla Gunu'' duzenlenecek.

K