Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Olken, Turkiye’nin ihracat rekorları kırdığı son yıllarda, ihracatı surekli duşen tek sektor olan zeytin ve zeytinyağı sektorunun, 220 bin tonluk zeytinyağı, 450 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesi ile ihracat rekorları kırmaya hazırlandığı 2011-2012 sezonunda da hayal kırıklığı yaşadığını soyledi.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Olken, Turkiye’nin ihracat rekorları kırdığı son yıllarda, ihracatı surekli duşen tek sektor olan zeytin ve zeytinyağı sektorunun, 220 bin tonluk zeytinyağı, 450 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesi ile ihracat rekorları kırmaya hazırlandığı 2011-2012 sezonunda da hayal kırıklığı yaşadığını soyledi.
Zeytin ve zeytinyağı ihracat rakamlarını değerlendiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Olken, Zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki seyrin, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihrac kaydıyla ithalat taleplerinin haklılığının bir kez daha ortaya cıkardığını soyledi. Yeni sezona yuzde 400 rekor ihracat artış hedefi ile giren Turk Zeytinyağı Sektoru, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatcıları Birliği verileri incelendiğinde, 2011/12 sezonunun ilk 7 aylık doneminde, bir onceki sezonun aynı donemine gore miktar bazında yuzde 48, değer bazında ise yuzde 23’luk ihracat artış başarısı gosterdi. Bu performans son 6 sezona bakıldığında en kotu ikinci sezon olarak kayıtlara gecti. Sofralık zeytin ihracatı ise gecen sezonki ihracat rakamının da yuzde 2 altında kalarak 57.6 milyon dolara duştu.

-YEŞİL ZEYTİN İHRACATI YUZDE 4 AZALDI-

Zeytinyağı ihracatının surekli duşuş gosterdiği son 5 yıldır ihracatını her yıl arttıran zeytin ihracatı ise Ekim 2011-Mayıs 2012 doneminde bir onceki sezon gosterdiği performansın gerisinde kaldı.
Yeşil zeytin ihracatı 2010-11 sezonun aynı donemine gore miktar acısından yuzde 4, toplam tutar acısından da yuzde 2 azalarak 8 bin 553 ton karşılığında 16.7 milyon dolara, siyah zeytin ihracatı ise miktar olarak aynı kalarak tutar bazında yuzde 2 duşuşle 40 bin 907 ton karşılığı 67.2 milyon dolar olarak gercekleşti.
Turkiye’nin sofralık zeytin ihracatına son 6 sezon bazında bakıldığında ise, bu sezon 8 ayda ulaşılan rakamlar son 3 sezonun ortalamasında olmakla birlikte, 2007/08 sezonunda yakalanan artış ivmesinin yerini durağan bir tabloya bıraktığı ortaya cıkıyor.

-IRAK’A YAPILAN SOFRALIK ZEYTİN İHRACATI YUZDE 210 ARTTI-

Olken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatcıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin 2007 yılından beri talep ettiği ihrac kaydıyla zeytinyağı ithalatına imkan veren Dahilde İşleme Rejimi (DİR)’nin ne kadar haklı bir talep olduğunun ortaya cıktığını ifade etti.
Olken, “Zeytinyağı ana hedef pazarlarımız olan Cin, Japonya ve Irak ihracat rakamlarına baktığımızda 2007 yılına gore miktarsal olarak Irak yuzde 60, Cin yuzde 80, Japonya yuzde 8 artış gostermiştir, ancak bu artışlara rağmen soz konusu pazarlardaki payımız yeterli değil. Hedef pazarlarda başarılı olabilmenin en onemli koşullarından bir tanesi tabii ki istikrarlı ve rekabet edebilir hammadde tedariğidir. Dahilde İşleme Rejimi ile bu sağlandığı takdirde pazar paylarımızı her pazarda yuzde 25’in uzerine cıkarmak ana hedefimizdir” diye konuştu.
Sofralık zeytin ihracatında hedef Pazar secilen Irak, Romanya, Birleşik Krallık ve Cin pazarlarındaki genel durumun Romanya dışında umut verici olduğuna vurgu yapan Olken, Irak’a yapılan sofralık zeytin ihracatının yuzde 210, İngiltere’ye yapılan ihracatın yuzde 60 artış gosterdiğine işaret etti.

-CİN VE IRAK’TA TANITIMA 2012 YILININ İKİNCİ YARISINDA DEVAM EDİLECEK-

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin Cin ve Irak pazarındaki calışmalarına 2012 yılının ikinci yarısında devam etme kararı aldığını anlatan ZZTK Başkanı Olken, “Oncelikle Komitemiz Pekin’de Ağustos ayında duzenlenecek olan ‘2. Edible Oil Expo’ fuarı sırasında duzenlenecek olan Chinese Cultural Year of Turkish Olive Oil etkinliğine davetli olarak katılacak tanıtım faaliyetlerinde bulunacak ve bir de seminer duzenleyecek. Komitemiz ayrıca Kasım 2012’deki Shanghai ‘FHC Gıda Fuarı’ ile ‘Irak Erbil Gıda Fuarı’na katılacak ve EZZİB ile birlikte

K