Burdur'da uretilen 'solucan gubresi' Turk ciftcisi tarafından tercih ediliyor. Solucanların organik artıkları tukettikten sonra ortaya cıkardığı atığın hicbir kimyasal madde icermemesi nedeniyle tarımda buyuk onem taşıdığı belirtiliyor. Toprakta kimyasal kirliliği ortadan kaldıran, verimi de ortalama yuzde 40 artıran solucan atığının toprağı yenileyerek rehabilite ettiği ve su tutma kapasitesini artırdığı ifade ediliyor.
Solucan gubresi uretim firması AKME Soliden, artan talebi karşılamaya calışıyor. Rusya'dan bir arkadaşının getirdiği solucanlarla evinin altında uretime başladığını anlatan Mehmet Aksoy, tesislerde sıvı ve katı olmak uzere iki tip gubre urettiklerini soyledi. Gubrenin verimliliğinin kimyasal gubreye gore dort kat daha verimli olduğuna dikkat ceken Aksoy, şunları soyledi: "Ciftcimiz daha fazla verim elde etmek icin kimyasallara yoneliyor. Solucan gubresi başlangıcta ciftciye cok maliyetli gibi geliyor. Fakat hasada kadar kullanılan kimyasalların maliyeti hesaplanınca ekolojik gubre altıda bir gibi bir fiyat cıkıyor. Hem de yuzde 40 daha fazla ve sağlıklı urun alıyor. Hem ciftci, hem halk hem de doğa kazanıyor ve tarlada etkisi 3 yıl suruyor. Gubremiz hacminin 10 katı su tuttuğu icin sulama azalıyor ve urunde 15 gun erken hasat yapılıyor. Urun doğal olduğu icin raf omru daha fazla oluyor."
SOLUCAN KABIYLA EVLERDE DE UCRETSİZ GUBRE URETİLECEK
Curuyebilir evsel atıklar minyatur solucan kabından gecirilerek evdeki bitkiler icin yeterli gubre uretilebilecek. Evlerde cevre bilincini oluşturmak icin minyatur solucan kabı ithal ettiklerini anlatan Aksoy, “Solucan kabıyla birlikte solucanlarını veriyoruz. Aile evdeki curuyen atıkları kullanarak kendi gubresini uretiyor.” şeklinde konuştu. En yakın rakiplerinin yılda 80 ton gubre urettiğine değinen Aksoy, kendilerinin ayda 60 ton urettiklerini kaydetti.
SOLUCAN GUBRESİYLE 70 SANTİM UZUM SALKIMI
Mehmet Aksoy tarafından urettikleri gubreleri denemek icin hazırlanan bahcede deneme yaptıklarını anlatan AKME Tarım Ziraat Danışmanı Ziraat Muhendisi Tayfun Oğuz, gubre verilen uzum salkımlarının 70 santim kadar buyuduğunu ifade etti. Organik gubreyi ciftcilerle birlikte denediklerini soyleyen Ziraat Muhendisi Oğuz, “Denemelerimizde ciftci urununde olan değişikliği kendi gozlemliyor. Ciftcilerimiz babadan gorduğu gibi hububatta ure ve nitratları bilincsizce kullanıyor.” ifadelerini kullandı. Kimyasal gubrelerin kansere neden olduğunu da vurgulayan Oğuz, eko gubrenin urunde kalıtım bırakmadığını ve doğal yaşamı sağladığını sozlerine ekledi.
K