Hasan bey şoyle anlatıyor....

Şoyle anlatiyorlar; Bizim mahallede, inşaat ustalığı yapan, orta yaşlarda, cok fazla sigara icen, caminin onunden dahi gecmeyen bir arkadaşı, bir gun kahvede yakaladım.

-Neden hic camiye gelmiyorsun? dedim.

-Ben namaz kılmıyorum dedi.

-Fazla sigara iciyorsun herhalde? dedim.

-Evet, cok iciyorum dedi.

-En pahalı sigara hangisi? Ben pek fiyatları bilmiyorum dedim.

-O da, Şu marka... Dort milyon kusûr dedi.

-Eğer vaktin varsa, istersen konuşalım dedim;

-Musaitim, buyur konuşalım dedi.

Kahveciye, İki cay getir bize dedim, kahveci cayları getirdi, iciyoruz...

Buna;

Farzet bir sigara bayiinin onunden geciyorsun. Biraz once soylemiş olduğun o en pahalı ... marka sigarayı istedin.

Adam sigarayı sana verdi. Sen tam paraya davrandın ki, adam Yok, istemez, benden olsun dedi. Sigaranın parasını senden almadı.

Sen, ikinci defa o sigara bayiinin onunden gecerken nasıl gecersin?

Dort milyon kusûr para almadı diye, elini goğsunun ustune koyarsın da gecersin değil mi? dedim.

Bu, Tabii dedi.

Peki, yarın Cenab-ı Hak, huzuru ilahide;

Kulum, ben seni yokluk Âleminden varlık Âlemine getirdim. Seni ağac yapmadım, taş yapmadım, hayvan yapmadım, insan yaptım. Bahusus Musluman anne-babadan dunyaya getirdim.

Dağlarda koyunlara, kecilere ot yedirdim, ama sutunu, yoğurdunu, peynirini sana yedirdim.

Akşama kadar ineklere saman yedirdim, yağını peynirini, cokeleğini sana yedirdim.

Kulum, akşama kadar tavuklar gubre deşti, ama doğurduğu yumurtayı ona değil de sana yedirdim.

Bir paket sigara verip de para almayan o adamın onunde eğilerek gecmeyi aklın kabul etti de, bu kadar nimet veren Rabbine karşı nicin Ezan-ı Muhammedî okunduğu zaman namaz kılıp benim huzurumda eğilmedin? derse, yuzun kızarmayacak mı?

Bırak cenneti-cehennemi, yuzun kızarmayacak mı? dedim.

Ben boyle soyleyince; adam,

-Ulen bu soz ciğerime işledi. Ben bir daha namazımı gecirmem deyip bir eve gidiyor, gidiş o gidiş.

O gunden sonra Allah'ın izniyle beş vakit namaza başlıyor...