ARTAN MALİYETLER TARIMI BİTİRDİ
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Candır, yaklaşık 25 milyar dolarlık milli gelir ureten Antalya’nın bunun yuzde 10’unu tarımsal uretim, yuzde 20’sini de tarımsal ticaretle başardığını kaydetti. Turkiye’de 5’te 1 olan tarımsal istihdam payının Antalya’da 3’te 1 olduğunu belirten Candır, “Ne yazık ki resmi rakamlar uretici kesiminin tarımdan el cektiğini bizlere gosteriyor. Başta uretim maliyetlerinin artması olmak uzere değişik sebeplerden dolayı ciftci tarımsal uretimden kopuyor. Turkiye’nin turfanda ihtiyacının yuzde 60’ından fazlasını karşılayan, ekonomisi tarımla canlanan Antalya’da 5 bin ciftcinin tarımı terk etmesi bizlere şapkayı onumuze koyup bir kere duşunmemiz gerektiğini gosteriyor” diye konuştu.
TARIMDAN KOPAN GERİ DONMUYOR
Tarımsal uretimin 12 ay yapıldığı Antalya’da ciftci sayısının azalmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Candır, uretimden cekilen insanların hizmet sektoru ya da kamu gibi alanlara kaydığına dikkat cekti. Antalya’da tarımın yarattığı istihdamın onemini belirten Candır, tarımdan kopan kesimin tekrar tarım sektorune donmek istemediğini vurguladı. Candır, “Başta girdi maliyetleri olmak uzere tarımsal politikaların tekrar gozden gecirilmesi gerekiyor. Ureticiyi uretimde tutacak politikalar bir an once hayata gecirilmeli” diye konuştu. Candır, Turkiye genelinde işsizlik oranını yuzde 2’nin uzerinde aşağı ceken tarım sektorunun itibarına tekrar kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
FİNANSMAN VE MERA DESTEĞİ ŞART
Uretim yapanların azalmasına yem ve diğer maliyetlerinin başa cıkılamaz hale gelmesinin sebep olduğunu soyleyen Antalya Damızlık Koyun Keci Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Ozturk, hayvan yetiştiricilerinin kilosu 80 liraya ulaşan yemi almaya gucu kalmadığını belirtti. Yetiştiricilerin finansman desteğine ihtiyacı olduğunu dile getiren Ozturk, ozellikle kucukbaş yetiştiricisinin tarımsal kredileri kullanmada dezavantaj yaşadığını vurguladı. Meraların doğal uretim yapmak isteyenlere tamamen acılmasının sektorun devamlılığı icin buyuk onem taşıdığının altını cizen Ozturk, “Eskiden ithalatla cozulebilen kırmızı et krizi dovizdeki kur artışlarıyla artık cozum olmamaya başladı. Uretimden başka cıkış yolumuzun olmadığını gorerek sektorun finansman ihtiyacının cozulmesi gerekiyor. Tarım il mudurluklerine, mera komisyonlarına ve devlet bankalarına buyuk iş duşuyor. ‘Ben hayvan yetiştirmek istiyorum’ diyen her ureticiye finansman sağlanarak mera tahsis edilmeli” cağrısı yaptı.
YAŞAM ŞARTLARI KORUNMALI
Kent genelinde tarım uretimine dahil olan 170 bin ciftcinin bulunduğunu belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, bolgede ekonomiyi ayakta tutan temel sektorlerden biri olan tarımın buyumesi icin ciftciyi yaşatmanın şart olduğunu soyledi. Ciftcilerin ve yılın 9 ayı gocebe hayatı yaşayan tarım işcilerinin yaşam şartların korunmasının uretimin surmesi icin buyuk onem taşıdığını belirten Alp, “Girdi fiyatlarının cok yukseldiği bu donemde tarımda ureticiden tuketiciye doğrudan bağ kuracak sistemler oluşturulmalı. Yaylalarda domatesten marula, salatalıktan bibere cok geniş yelpazede uretim yapılıyor. Ciftciler, yevmiyeli işciler ve aileleri buradan ekmek yiyor. Diğer sektorlere kayma olmaması icin bunun surmesini sağlamalıyız” acıklamasında bulundu.
SİGORTALI ARTIŞINDA BİRİNCİ
Ciftci sayısının 61 ilde azaldığını saptayan TEPAV, tarımdan en buyuk kacışın Antalya’da yaşandığını belirledi. Tarımı terk edenlerin sayısının 5 bine ulaştığı Antalya, yuzde 11.6 ile ciftci sayısı en hızlı azalan şehirler arasında sekizinci sıraya yerleşti. Tarım sektorunde yaşanan bu buyuk kacışa rağmen Antalya, sigortalı ucretli calışan sayısının en cok arttığı il oldu. Antalya’da 2017’nin Temmuz ayından 2018’in aynı ayına kadar istihdama eklenen 48 bin yeni calışanın 2 bin 739’u kamuda gorevlendirildi. Kamu istihdamında Antalya 5’inci sıraya yerleşirken, birinciliği ise 8 bin 380 yeni kamu calışanıyla Isparta elde etti. Isparta yuzde 32.4’lik oranla kamu calışan sayısının en hızlı arttığı kent olurken, Antalya yuzde 3.8’le 11’inci sırada yer aldı.
tarımpusulası