Mehmed Emîn TokÂdî hazretlerinin İstanbul'da insanları irşÃ‚d ile meşgûl olduğu ve insanlara Allahu teÂlÂnın emirlerini ve yasaklarını oğretip saÂdete ermeleri icin rehberlik yaptığı sıralarda İstanbul'da Antepli ismiyle meşhur bir vÂz hocası vardı. Bu kimse cok inatcı olup, Mehmed Emîn TokÂdî hazretlerinin buyukluğune, evliy ve murşid-i kÂmil olduğuna inanmaz ve konuştuğu meclislerde uygunsuz sozler soylerdi. Bir gun bu hoca, Unkapanı'nda bir ceşmede yuzunu yıkıyordu. Mehmed Emîn TokÂdî hazretleri de oradan geciyordu. Antepli vÂizin yakınlarından biri;
- İşte bu gelen, TokÂdî Emîn Efendidir! diyerek gosterdi.
Antepli vÂiz alaylı bir tavırla ona baktı ve birşeyler soyledi. Mehmed Emîn Efendi yanlarına gelip selÂm verdi. Bu sırada Antepli hoca başını kaldırıp;
-Bak Şeyh Efendi, benim gozlerim ağrıyor. Bana bir nefes eyle de gozlerimin ağrısı gecsin, diyerek alay etti.
Bunun uzerine Mehmed Emîn Efendi;
- Kor ol! dedi ve oradan gecip gitti.
Antepli hocanın gozleri yavaş yavaş kapanmaya başladı. Mehmed Emîn Efendinin talebelerinden bÂzıları Antepli hocanın yanına yaklaşıp;
- Sen hocamıza karşı edepsizlik yaparak alay ettin! O da sana nefes etti. Sen artık kor olursun bunu bilesin, dediler.
Antepli hoca yaptığı edepsizliğin farkına varıp Mehmed Emîn Efendinin evini oğrenip huzûruna gitti. Ayaklarına kapanıp;
- Aman efendim kusurumu affedin, diye yalvardı. Bu yalvarması uzerine;
- Hayır soz geri donmez! Sonra yerine gozumuzun birini vermek gerekir, buyurdu.
Antepli hoca bu sozleri işitince, o kadar cok yalvarıp ozur diledi ki,
Mehmed Emîn Efendi;
- Hoş! Şimdi hic olmazsa bÂri bir nebzecik, dedi.
Bundan sonra Antepli hoca on altı ay devamlı goz ağrısı cekti. Daha sonra Mehmed Emîn Efendinin duÂsı ile goz ağrısından kurtuldu. Bu hÂdiseden sonra ona son derece bağlı ve hurmetli, edepli oldu. Hatt meclislerde, toplantılarda ve vÂzlarından sonra;
- Tokatlı Mehmed Emîn Efendimiz cennetliktir. Onun ayağının tozu toprağı olayım, der, boylece ona olan inancını ve sevgisini dile getirirdi.