Birisi ona gelir sorar: 'İhlÂsı kimden oğrendiniz?'
-Mekke-i Mukerreme'de harclıksız kalmıştım. Basra'dan para bekliyordum ama gelmemişti. Sacım sakalım cok uzamıştı. Bir berbere girdim
'Peşin peşin soyliyeyim param yok' dedim,
'Allah rızası icin saclarımı duzeltebilir misin?'
Berber o anda mevki sahibi birini traş etmekteydi. Onu bırakıp bana başladı. Adam itiraz etti.
Berber
'Kusura bakmayınız efendim' dedi, 'Sizi ucreti mukabilinde traş ediyorum. Ama bu genc Allah rızası icin istedi'
Berber dahasını da yaptı, bana harclık verdi. Aradan birkac gun gecti, beklediğim para geldi. Ona bir kese altın goturdum.
'Asla alamam' dedi, 'İnan Allah'ın rızası, daha değerli'
Meclisine gelenlerden biri mubareği denemek ister. Aklınca zor bir soru hazırlar ve sorar.
Mubarek
'sozle mi cevap verelim' der, 'yoksa halle mi?'
-İkisi de olsun.
-Eğer kendi kendini deneseydin, bizi denemeye luzum gormezdin. Kalbindeki değişimi de mi farketmedin?
-Peki hÂl ile cevabınız nasıl olacak?
-Yuzune bak anlarsın.
Adam aynayı eline aldığında kendini tanıyamaz, cunku yuzu simsiyahtır. Ustelik bu yola olan muhabbetinden eser kalmamıştır ki bu tard oldu demektir. Buyukleri incitmek boylesine korkunc bir curettir işte.
Aradığına bağlı
Adamın biri Cuneyd-i Bağdadi'ye gelip 'Nerede o eski kardeşlikler' der, 'Hani, Allah icin sevenler?'
-Eğer sıkıntılarına katlanacak birini arıyorsan bulamazsın ama sıkıntılarına katlanacağın dostlar arıyorsan coktur.
Cuneyd-i Bağdadi'nin talebelerinden biri şeytanın vesveselerine kapılıp kemÂle geldiğini zanneder. Birbirinden cazip ruyalar gormeye başlar ve bunları arkadaşlarına da nakleder. Cuneydi Bağdadi Hazretleri onun durumuna cok uzulur. Talebesinin ayağına kadar gider ve 'Eğer ruyanda seni cennete gotururlerse uc defa 'La havle...' oku' diye tenbih eder. Hakikaten o gece ruyasında onu alıp cennete gotururler. Aklına hocasının sozu gelir. 'La havle...' okuduğu anda kendini coplukler, pislikler icinde bulur. İcine duştuğu durumu anlar ve tevbe eder. MubÂrek, 'Herkese bir murşid-i KÂmil lÂzımdır' der 'aksi halde mel'ûn şeytan musallat olur ve oyuncak eder.'
Talebelerinden biri sorar: 'Hic ibadet ve tÂat yapmadan Allah'ın (Celle Celaluh) lutfuna kavuşmak mumkun mudur?
-Zaten gelen butun nimetler Allah'ın lutfudur. Bizim gibi acizlerin ibadetlerinden ne olsun.
Son nefes, zor nefes
Mubarek vefat edeceği gun cok korkulu ve uzgundurler. Yuzleri kul gibi olmuş rengi ucmuştur. Talebeleri bu halden cok urkerler. Hatta iclerinden biri 'Aman efendim' der, 'biz sizin şefaatiniz ile kurtulmayı umid ediyoruz. Eğer siz bu kadar sıkıntı cekerseniz bizim halimiz nice olur?
-Ey dostlarım yetmiş yıllık ibadetimi kıldan ince bir ipe astılar. KÂh o yana, kÂh bu yana sallanıyor ve ben bu esintinin kabul yeli mi, red ruzgÂrı mı olduğunu bilemiyorum.
Naaşını yıkayan talebesi su ulaştırmak icin mubarek gozlerini aralamaya calışır. Melekler dile gelir, 'Kendini yorma' derler, 'Cuneydin gozu Allah'ın zikri ile kapanmıştır ve onun didarını gormeden acılmaz.'
Talebelerinden biri onu ruyasında gorur. Merakla sorar: -Efendim, Allah-u teÂl size nasıl muamele etti?
-İlim ve marifet dolu sozlerimin hicbir faydası olmadı. Sadece gece kıldığım namazlar imdadıma yetişti.
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Berberin İhlÂsı
-
13-09-2019, 01:52:57