Trabzon'da balık restoranı işletmecisi Erşan Yılmaz'ın, sosyal medya hesabından, bir balıkcının ağına takılan nesli tukenme tehlikesiyle karşı karşıya olan mersin balığını denize bıraktığı anlara ait goruntuleri ilgi gordu.

Yılmaz'ın, "Mersin balığı, denizlerimizde avlanması tamamen yasak olan bir balık turu. Bu sabah bir balıkcı ağına takılmış cok değerli olan bu yavruyu ait olduğu yere kadar ulaştırmanın sevincini yaşıyorum." notuyla paylaştığı goruntuler, sosyal medya kullanıcıları tarafından cok sayıda beğeni aldı.

Goruntulerde Yılmaz'ın mersin balığının icinde bulunduğu su dolu plastik leğeni bagajına koyduğu aracı ile sahile geldiği, kayalıklara kadar taşıdığı leğendeki balığı eline alarak denize bıraktığı goruluyor.

Yılmaz, AA muhabirine, yılda iki uc kez mersin balığına denk geldiğini belirterek, "Nesli tukenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu icin de denize bırakıyoruz. Bu zaten yapılması gereken bir şey. Takipci sayım fazla olduğu icin bu kadar ilgi gordu, yoksa ben yapmam gerekeni yaptım." dedi.

Karadeniz Teknik Universitesi (KTU) Surmene Deniz Bilimleri Fakultesi Balıkcılık Teknoloji Muhendisliği Oğretim Uyesi Prof. Dr. Nadir Başcınar ise mersin balığının dinozorlar cağından bugune kadar fosil balık olarak gelen tek balık turu olduğunu belirterek, bu nedenle nesli koruma altındaki balığın her turlu avcılığı ve satışının yasak olduğunu soyledi.

Mersin balıklarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığınca ceşitli calışmalar yapıldığını vurgulayan Başcınar, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak bu calışmalar verimli sonuclar verdi mi, henuz verimli sonuclar verdiğini soylemek zor cunku ne yetiştiriciliğe kazandırabildik ne de stoklarımızı zenginleştirebildik. Yeşilırmak şu anda yaşayabilecek alanların sonuncusu Turkiye'de. Sakarya'yı ve Kızılırmak'ı neredeyse kaybettik. Sakarya'da biraz canlanma var ama Kızılırmak'ı tamamen kaybettik. Evsel atıklar, sanayi atıkları, buyuk hidroelektrik santralleri, goc yollarının bozulması bu balığın neslinin tehlike altına girmesine sebebiyet verdi. Gidişat, mersin balıklarının tamamen yok olacağı şeklinde."

Balıkcılara tavsiyelerinin olduğunu vurgulayan Başcınar, "Balığa sahip cıksınlar. Dunyanın gelecekteki protein acığı karalarda değil, denizlerdedir yani balıklardadır. Bin sene sonra insanlar belki de sadece balık bulup yiyebilecekler. Karasal kaynaklar gittikce oluyor, yok oluyor. O yuzden balıkcıya cağrım -mersin balığı başta olmak uzere cunku şu an ilk tehlike onun icin calıyor- tum balıkları ama tum balıkları kesinlikle koruyalım. Bilincsiz avcılık, yarından almış olduğunuz borc değildir cunku odeme şansınız yok, yarından caldığınız bir servettir. Bu gozle değerlendirilmeli." diye konuştu.

Kaynak : SonDakika
İyi Forumlar.