Cumhurbaşkanı’nın ‘vatandaşa ucuz et yedirme kararlılığı’ eyleme donuşuyor. Kucukbaş tuketimini artıracak kamu spotları ve et verimi yuksek danaya teşvik gundemde.
Et fiyatlarını kalıcı olarak duşurecek formulun şifreleri cozuluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, hem kucukbaş hayvan varlığını artırarak vatandaşın tuketim alışkanlıklarını değiştirecek hem de daha et verimi daha yuksek danaları uretmeyi sağlayacak damızlığı teşvik edecek bir calışma yurutuyor. Bu calışma az sayıda hayvan besleyen aile işletmelerini desteklemeyi de iceriyor.
Milliyet'ten Ebru Sungur'un haberine gore; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onceki gunku, “Vatandaşımıza ucuz et yedirmeye kararlıyız. Bu meseleyi kalıcı olarak cozeceğiz” sozu, bu alanda yeni bir calışma yapıldığı yonunde yorumlandı. Erdoğan, aynı konuşmasında, et fiyatlarını duşuk tutmak adına ithalatı surdurmeyi kısa vadeli cozum olarak ifade etmişti. Ancak sozlerinin temelinde bu konunun kalıcı cozumunun sinyalleri vardı.

Nitekim, “hayvancılık ve su urunlerinde verim artışına yonelik ıslah, yetiştiricilik sistem ve teknoloji geliştirilmesi” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oncelikli proje cağrısı yaptığı Ar-Ge konuları arasında bulunuyor. Bakanlık bu konuyla ilgili tarafların goruşlerini almak icin toplantılar duzenliyor, hazırlanmış raporları kabul ediyor.

DESTEK ACIKLANACAK

Bu toplantılardan biri de gecen hafta Turkiye Kasaplar Federasyonu ile yapıldı. Et fiyatlarının kalıcı olarak duşurulmesi icin goruş alışverişinde bulunulan toplantıda federasyon, kucukbaş hayvan tuketiminin artırılmasını ve sığır ırkının et veriminin yukseltilmesini onerdi. Turkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalcındağ, bakanlığın, onerilerine sıcak baktığını belirterek, “Onların da bu yonde calışmalar yaptığını gorduk. Aralık ayında sut hayvancılığı, buzağı ve aile işletmeleri icin yeni destekler acıklamaya hazırlanıyorlar” dedi.

Fazlı Yalcındağ, buyukbaşta verimi artırmaya donuk onerilerini de şoyle sıraladı:

“Bizde sığır doğurganlık oranı yuzde 60. İthal pazarlarda bu oran yuzde 80-85. Bizim inekler dol tutmuyor. Boyle uc-dort yılın ardından da kesime gidiyor. Bu, beslenmeyle alakalı. Doğuranın danasından da 270 kilo karkas et cıkıyor. Bu kilolarda uretim, ulkenin ihtiyacını karşılamıyor. Bunu 350 kiloya cıkarmalıyız. Bunun icin de damızlıklar, et verimi yuksek hayvanla dollenmeli. Bunu yaparsak yurtici uretim, tuketimi karşılar. Bu hayal değil.”

LEZZETLİ KAMU SPOTU

Meraların kullanıma acılarak kucukbaş hayvan varlığı ulke nufusuna eşit hale getirilip tuketicileri buna yonlendirmenin et fiyatlarını dizginleyeceğini anlatan Yalcındağ, bu turun, genel damak zevkine hitap etmediğinin hatırlatılması uzerine şunları soyledi:

“Aslında bizim geleneksel lezzetlerimiz hep kuzu ve keci uzerinedir. Dana onune ne koyarsanız yer ama kuzu, keci neyi beğenirse onu yer ve daha lezzetli olur. Bakanlığa kucukbaş tuketimini ozendirecek kamu spotları onerdik, sıcak baktılar.”

BU, HAYVANCILIK DEĞİL MONTAJCILIK

Turkiye’de şu anda surdurulebilir hayvancılık yapılmadığını belirten Yalcındağ, “Ureticiler yemi ithal ediyor. Verimsizlik nedeniyle belirli aralıklarla damızlık da ithal ediliyor. Ben bu hayvancılığı, montajcılığa benzetiyorum” dedi. İthalatın cozum olmadığını anlatan Yalcındağ şoyle konuştu:

“Ulkede yıllık uretim 1.2 milyon ton. Bunun icinde kurban da var, sanayi ve hizmet sektorlerinde kullanılan da... Dortte biri ise perakende tuketiliyor. İthal urunu sadece perakende piyasaya surup maliyetin altında satarsanız mahalle kasabını bitirirsiniz.”

Kaynak