“Sakın o gomleği cıkarma!”
Hazreti Osman, Peygamber efendimizin vahiy kÂtiplerinden idi. Guzel yazar, guzel konuşurdu. HitÂbeti kuvvetli idi. Kur’Ân-ı kerîmi cok okurdu. Ezberi cok ileri derecede idi. Namazda, bir rek’atte butun Kur’Ân-ı kerîmi okuyan dort kişiden biri de Hz. Osman’dır. Cok okuduğu icin elinde iki mushaf eskimiştir.
12 sene hilÂfet makÂmında kalan Hz. Osman, cok cesûr idi. Hicbir felÂket karşısında sarsılmamıştı. Bunun icin halîfeliği cok başarılı gecmiştir. Bilhassa halîfeliğinin ilk yılları, İslÂm tÂrihinin altın yılları olmuştur. Devrinde bircok yerler fethedilmiştir. Horasan, Hindistan, MÂverÂunnehir, Kafkasya, Kıbrıs adası ve Kuzey Afrika’nın bircok yerleri, O’nun devrinde İslÂm topraklarına katılmıştır.
Hz. Osman, herkese lÂyık olduğu vazîfeyi verirdi. Onun ta’yîn ettiği vÂliler, askerlikte ve memleketleri fethetmekte, en secme kimselerdi. İslÂm memleketleri batıda İspanya’ya, doğuda, KÂbil ve Belh’e kadar genişledi.
Resûlullah efendimiz Hz. Osman’ın hilafeti zamanında fitnelerin cıkacağını haber vermiştir. Hz. Âişe-i Sıddîka’dan rivÂyet edilen hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki:
“Y Osman! Allahu teÂl sana hilÂfet denen bir gomlek giydirecek. Eğer munÂfıklar onu soymak isterlerse, bana kavuşuncaya kadar sakın onu cıkarma!”
Bu hadîs-i şerîf sebebiyle Hz. Osman, muhÂsara edildiği zaman halîfelikten cekilmemiştir.
Halîfeliği sırasında adÂlet ile davranmaya cok dikkat ederdi. Bir gun bir gencin kulağını cekti. Gencin kulağı acıyıp, “Efendim, herkesin birbirinden hakkını alacağı kıyÂmet gununu duşununuz” dedi.
Bu soz Hz. Osman’a cok te’sîr etti. Buyurdu ki:
- Ey genc, sen de benim kulağımı cek, odeşelim.
Genc, Hz. Osman’ın kulağını cekti. Hz. Osman;
- Biraz daha cek, buyurunca, genc dedi ki:
- Siz KıyÂmet gununu duşunerek korktunuz. Ben de o gunku hesaptan korkuyorum.
Hz. Osman buyurdu ki: “On şey cok zÂyi olmuştur: SuÂl sorulmayan Âlim, amel edilmeyen ilim, kabûl edilmeyen doğru goruş, kullanılmayan silÂh, icinde namaz kılınmayan mescid, okunmayan mushaf, Allah yolunda dağıtılmayan mal, binilmeyen vÂsıta, dunyayı isteyenin icindeki zuhd ilmi, icinde Âhiret yolculuğu icin azık edinilmeyen uzun omur.”
__________________