Hz. Omer (r.a.), bir halife secmeye mecbur edilince, yani bir dusman tarafindan sirtindan hancerlenip, olum dosegine dusunce, bir sey yapmali idi. Filhakika, kendisini ziyarete gelen bircok sahabi O'na, bir halife secmesinin zorunlu oldugunu soylemislerdi. «Cunku Hz. Ebu Bekir (r.a.) bunu yapti» demisler ve ilave etmislerdi: «Sayet sen kendine bir veliahd secmezsen, karisikliklar olabilir ve belki de bir ic savas cikabilir.» Gelen muslumanlardan bazilari, Hz. Omer (r.a.)'in kendi oglu, Abdullah b. Omer'i secmesini teklif ettiler. Cunku Abdullah b. Omer, cok iyi bir muslumandi. Alimdi, mutedeyyin idi ve Halife olmak icin, butun sartlara sahip idi. Hz. Omer (r.a.) bu teklife cok kizmis ve yanlis hatirlamiyorsam, bu teklifte bulunani tokatlamis ve soyle soylemisti: «Sen benim cehenneme gitmemi mi istiyorsun?» Daha sonra devam etmisti «Ne yapacagimi bilemiyorum. Sayet birini tayin edersem, benden once, benden daha iyi olan birisi, yani Hz. Ebu Bekir (r.a.), bunu yapmisti. Sayet kimseyi secmezsem, bunu da benden once ve benden cok daha iyi olan Hz. Peygamber (s.a.v.) yapmisti. Su halde, her iki sekilde de hareket edebilirim.» Hz. Omer, «Bu dunyada oldugu gibi, obur dunyada da sizi idare etmenin mes'uliyeti altina girmek istemiyorum» diyordu. O demek istiyordu ki «Ben bir veliahd tayin edecek: olursam, dolayli olarak, oldukten sonra da sizi idare etmis olacagim ve bu veliahdin vasitasiyla ben mes'ul olacagim; bunu istemiyorum». Ve sonunda Hz. Omer soyle demisti: «Hz. Peygamber (s.a.v.) vefat ettiginde, O'nun en cok sevdigi on kisi vardi, hatta Hz. Peygamber (s.a.v.) bunlarin oldukten sonra cennete gideceklerini mujdelemisti (asere-i mubessere). Iste bunlar arasindan kendinize bir halife secin.»

Bu arada, bu on kisiden ucu vefat etmisti. Daha dogrusu iki kisi olmus ve Hz. Omer (r.a.) de yaraliydi. Geriye yedi kisi kaliyordu. Fakat bu yedi kisiden, sadece altisi Medine'de bulunuyordu. Yedincisi seyahatte idi. Iste, Hz.Omer bu alti kisinin toplanip aralarinda halîfe secmelerini istedi. Fakat bunda bir gucluk ihtimali vardi. Sayet uc kisi bir tarafta, uc kisi diger tarafta olacak olursa, secim imkani olamazdi. Hz. Omer (r.a.) bu guclugu dusundu. Mesele cok muhimdi. Halife'nin hemen secilmesi icap ediyordu. Yedinci olan sahabi beklenecek olursa, karisikliklar olabilirdi. ve onun ne zaman donecegi belli degildi. Bunun icin Hz.Omer (r.a.), bu alti kisilik heyete, bazi sartlarda dahil olmak uzere, yedinci bir sahis secti: Abdullah b. Omer. Sartlar sunlardi:

O, halife olarak secilemeyecekti. Sayet secimde ekseriyet temin edilirse, mesele, dorde karsi iki gibi, bu durumda Abdullah b. Omer, ekseriyete uyacak ve sahsi gorus serdetmiyecekti. Sayet her iki tarafta, esit olarak ucer kisi olursa Abdullah, Abdurrahman b. Avf hangi tarafta ise, reyini o tarafa kullanacakti.
__________________