Hz. Ebubekir (r.a) ile Hz. Ali (r.a)'nın Munazarası
Bir gun Ebu Bekir Sıddık (r.a) Resulullah(S.A.V)'ın evine geldi. İceri gireceği sırada, Hz. Ali Bin Ebi Talib (r.a) da geldi.
Hz. Ebu Bekir (r.a) (Geri cekilip):
-Ya Ali sen buyur, gir dedi.
O da cevap verip, aralarında, aşağıdaki uzun konuşma oldu:
-Ya Ebu Bekir! Sen once gir ki, her iyilikte onde olan, her hayırlı işte ileri olan, herkesi gecen sensin.
Hz. Ebu Bekir (r.a):
- Sen once gir ki! Resulullah'a (s.a.v) daha yakın sensin.
Hz. Ali (r.a):
-Ben, senin onune nasıl gecerim. Cunku Resulullah (s.a.v)'tan işittim.
"Ummetimden, Ebu Bekir'den daha ustun bir kimsenin uzerine guneş doğmadı" buyurdu.
Hz. Ebu Bekir (r.a):
- Ben, senin onune nasıl gecebilirim ki, Resulullah (s.a.v) kızı Fatıma(r.a)'yı sana verdiği gun,
"Kadınların en iyisini, erkeklerin en iyisine verdim" buyurdu.
Hz. Ali (r.a):
- Ben, senin onune gecemem. Cunku Resulullah (s.a.v):
"İbrahim(a.s)'ı gormek isteyen Ebubekir'in yuzune baksın" buyurdu.
Hz. Ebu Bekir (r.a):
- Ben, senin onune gecemem. Cunku Resulullah (s.a.v):
'Adem (a.s)'ın hilm sıfatını ve Yusuf (a.s)'ın guzel ahlakını gormek isteyen Ali Murteza'ya baksın' buyurdu.
Hz. Ali (r.a):
- Senin onunde gidemem. Cunku Resulullah (s.a.v):
"Ya Rabbi! Beni en cok seven ve ashabımın en iyisi kimdir? dedi. Cenab-ı Hak:Ya Muhammed! Ebu Bekir Sıddıktır," buyurdu.
Hz. Ebu Bekir (r.a):
- Ben, senin onune gecemem. Cunku Resulullah (s.a.v) Hayber'de:
"Yarın sancağı oyle bir kimseye veririm ki, Allahu Teala onu sever. Ben de, onu cok severim" buyurdu.
Hz. Ali (r.a):
- Ben, senin onune nasıl gecerim. Cunku Resulullah (s.a.v)
"Cennetin kapıları uzerinde 'Ebu Bekir Habibullah' yazılıdır" buyurdu.
Hz. Ebu Bekir (r.a):
- Ben, senin onune nasıl gecerim. Cunku Resulullah (s.a.v) Hayber gazasında, bayrağı sana verip
'Bu bayrak Melik-i Galibin, Ali Bin Ebi Talib'e hediyesidir' buyurdu.
Hz. Ali (r.a):
- Ben, senin onune nasıl gecerim. Cunku Resulullah (s.a.v) buyurdu ki:
"Ya Eba Bekir, sen benim goren gozum ve bilen gonlum yerindesin".
Hz. Ebu Bekir (r.a):
- Ben, senin onune nasıl gecerim. Cunku Resulullah (s.a.v) buyurdu ki:
"Kıyamet gunu Ali cennet hayvanlarından birine binmiş olarak gelir. Cenab-ı Hak buyurur ki 'Ya Muhammed!(s.a.v) Senin baban İbrahim Halil, ne guzel babadır. Senin kardeşin Ali Bin Ebi Talib ne guzel kardeştir."
Hz. Ali (r.a):
Ben, senin gecemem. Cunku Resulullah (s.a.v) buyurdu ki:
"Kıyamet gunu, Cennet meleklerinin reisi olan Rıdvan adındaki melek Cennete girer. Cennetin anahtarlarını getirir, Bana verir. Sonra Cebrail (a.s) gelip, Ya Muhammed (s.a.v)! Cennetin ve cehennemin anahtarlarını, Ebu Bekir Sıddık'a(r.a) ver, istediğini Cennete, dilediğini Cehenneme gondersin der."
Hz. Ebu Bekir (r.a):
Ben, senin onune nasıl gecerim. Cunku Resulullah (s.a.v) buyurdu ki:
"Ali kıyamet gunu benim yanımdadır.Havz ve Kevser yanında, benimledir. Sırat uzerinde benimledir. Cennette, benimledir. Allahu Teala'yı gorurken, benimledir."
Hz. Ali (r.a):
Ben, senden once giremem. Cunku Resulullah (s.a.v)
"Ebu Bekir'in imanı, butun mu'minlerin imanı ile tartılsa, Ebu Bekir'in imanı ağır gelir" buyurdu.
Hz. Ebu Bekir (r.a):
"Ben ilmin şehriyim, Ali onun kapısıdır."
Hz. Ali (r.a):
"Ben sadıklığın şehriyim.Ebu Bekir onun kapısıdır."
Hz. Ebu Bekir (r.a):
"Kıyamet gunu Ali bir ata biner, gorenler, acaba bu hangi peygamberdir? derler. Allahu Teala, bu Ali Bin Ebi talib'dir, buyurur."
Hz. Ali (r.a):
"Ben ve Ebu Bekir, bir topraktanız. Tekrar bir olacağız."
Hz. Ebu Bekir (r.a):
"Allahu Teala, ey Cennet! Senin dort koşeni, dort kimse ile bezerim.Birir Peygamberleri ustunu Muhammed'dir(s.a.v).Biri, Allah'dan korkanların ustunu Ali'dir. Ucuncusu kadınların ustunu Fatımat'uz Zehra'dır. Dorduncu koşesindeki de temizlerin ustunu Hasan ve Huseyin'dir."
Hz. Ali (r.a):
"Sekiz Cennetten şoyle ses gelir'Ebu Bekir! Sevdiklerinle birlikte gel, hepiniz Cennete girin."
Hz. Ebu Bekir (r.a):
"Ben bir ağaca benzerim,Fatıma bunun koku,Ali govdesi, Hasan ve Huseyin meyvesidir."
Hz. Ali (r.a):
"Allahu Teala Ebu Bekirin butun kusurlarını affetsin. Cunku O kızı Aişe'yi bana verdi.Hicrette bana yardımcı oldu.bilal-i Habeşi'yi, benim icin azad etti."
Resulullah (s.a.v')in bu iki sevgilisi, kapıda boyle konuşurlarken, kendileri iceriden dinliyorlardı. Hz. Ali'nin sozunu kesip iceriden buyurdu ki:
-Ey kardeşlerim Ebu Bekir ve Ali! Artık iceri girin.Cebrail (a.s) gelip dedi ki, yerdeki ve yedi kat goklerdeki melekler sizi dinlemektedir.kıyamete kadar birbirinizi ovseniz, Allahu Teala yanındaki kıymetinizi anlatamazsınız.
İkisi birbirine sarılıp, birlikte Resulullah'ın(s.a.v) huzuruna girdiler.
Resulullah'ın(s.a.v):
-Allahu Teala ikinize de yuzbinlerce rahmet etsin. İkinizi sevenlere de, yuzbinlerce rahmet etsin ve duşmanlarınıza da yuzbinlerce lanet olsun, buyurdu.
Hz. Ebu bekir Sıddık dedi ki:
-Ya Resulallah(s.a.v) Ben Ali kardeşimin duşmanlarına şefaat etmem.
Hz.Ali dedi ki:
-Ya Resulallah (s.a.v) Ben de Ebu Bekir kardeşimin duşmanlarına şefaat etmem ve başını kılıc ile bedeninden ayırırım.
Hz. Ebu bekir Sıddık(r.a):
-Ben, senin duşmanlarına Kevser havzından su vermem, buyurdu.
Hz. Ali de:
-Ben, senin duşmanlarını Sırat uzerinden gecirmem, buyurdu.
Hz. Ali (r.a) ve Hz. Ebu Bekir (r.a) taraftarlarının ve duşmanlarının kulakları cınlasın.
Kaynak: Dort Buyuk Halife, Şemsuddin Ahmed Efendi, Bedir Yayınevi,1974
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bir Munazara
-
13-09-2019, 01:34:16