PREVEZE DENİZ SAVAŞI
ve BARBAROS HAYRETTİN PAŞA

Andrea Dorya yaptığı hesaplamaların sonunda goruyor ki; o mevsimde kendisi ruzgarı arkadan alacak, mutlaka Osmanlı donanmasını perişan edecek. Andrea Dorya'nın gemileri Osmanlı'nın 3 katı. Askeri de bununla paralel olarak gene 3 katı; ama Andrea Dorya sinirli, Andrea Dorya zaferden emin degil, huzursuz.

Osmanlı'yı tanımayanlar ona diyorlar ki;
-Neden bu kadar huzursuzsun? Onların 3 katı askerin var. Ruzgarı da arkadan alacağın kesin. Gemilerin de yuksek bordalı. Onları duman edersin.

Andrea Dorya ;

-Beni duşunduren bir husus var. Onlar Osmanlı, olume koşuyorlar, bunu anlayamıyorum. Şehit olmak diye bir şeyden bahsediyorlar. Herkes savaşta olmeye koşuyor. Bizim aramızda boyle insanlar yok.

Savaş başlıyor. Sabahleyin ruzgarı arkadan alan Andrea Dorya'nın donanması, Osmanlı donanmasını perişan ediyor. Cok şehit veriyoruz; ama oğleden sonra herşey değişiyor. Bu sefer Osmanlı donanması ruzgarı arkadan almaya başlıyor ve ortalık kararana kadar Andrea Dorya'nın işi bitiriliyor. Osmanlı donanması galip geliyor. Acaba Osmanlı nasıl galip gelmişti biliyor musunuz?

Barbaros Hayrettin Paşa sabaha kadar uyumamış ve Allahû TealÂ'ya, Allah'ın bir evliyası olarak demiş ki: "Ya Rabbi! Ben i'lay-ı kelimetullah icin savaş veriyorum. Şanım artsın diye, onları oldureyim diye, onlara hakim olayım diye değil. Onlara adalet gotureyim diye savaş veriyorum. Boyle olup olmadığını sen benden daha iyi bilirsin. Eğer oyle değilse benim emanetimi al, oyleysem bana yardım et."

Allahû Teal Barbaros Hayrettin Paşa'ya buyurdu ki: "Gemilerin bordasına 'Allah ruzgarları dilediği zaman başka istikametlerden estirir' Âyetini yaz.".

Butun donanma gemilerine, butun donanmaya yazıldı. O gece şafak sokmeden evvel, savaş başlamadan evvel butun donanmaya yazıldı. "Allah ruzgarları dilediği zaman başka istikametlerden estirir." Oğlene kadar tabiat hukmunu inzal etti. Andrea Dorya'nın donanması ruzgarı arkadan aldı, saldırısını tamamladı ve cok şehit verdik. Cok insan Allah'ın yanında en mumtaz yerini aldı şehit olarak; ama oğlenden sonra Allahû Teal Barbaros Hayrettin Paşa'ya verdiği sozu tuttu ve ruzgar Osmanlı donanmasının arkasından gelmeye başladı. Bunun neticesi de Osmanlı'nın zaferi kazanmasıydı.