Rahmetli Talaş(*) Amcam ,bir gun Zekeriya isminde bir arkadaşıyla bir iş icin dağa giderler.İşleri her neyse yapar ederler ve koye geri donmek icin yola koyulurlar. Yolda gelirken azgın iki kopeğin saldırısına uğrarlar.Haliyle telaşa kapılırlar ve ne yapacaklarını
şaşırırlar. Talaş Amcam, arkadaşına -Zekeriya hadi şu ağaca cıkalım, bu kopekler Allah korusun bizi parcalarlar diye teklifte bulunur.Zekeriya bir muddet din tahsili almış olduğu icin, kendince daha kolay bir cozum yolu uretir. Der ki; -Talaş benim ağaca mağaca cıkacak halim yok.,buna gerek de duymuyorum. Cunku ben 'Kopek Duasını' biliyorum Niyetim onu okumak.Ben duayı okuyunca kopeklerin bana hicbir zararı dokunmayacaktır
diye cevap verir. Talaş Amcam bakar arkadaşının ağaca cıkmaya hic niyeti yok,kopekler de oldukca yaklaşmıştır. Bir hamlede tırmanır ağaca cıkar. Zekeriya ezberindeki kopek duasını okumakla meşguldur. Derken iki kopek kudurmuşcasına Zekeriya'nın uzerine atılırlar. Zekeriya gurul gurul dua okuduğu halde kopeklerin saldırısından kurtulamaz Cunku okunan duayı kopekler anlamamıştır. Zekeriya her ne okuyup uflediyse bir faydasını
gorememiştir.Talaş Amcam ise hic dua okumadan kopeklerin saldırısından kurtulur. Talaş Amcam bu olayı bana anlattığında katıla katıla gulmuş ve kendisine şu karşılığı vermiştim. -
Bak Amca! Dua ikiye ayrılır.
Birincisi fiili dua. Bu dua tıpkı senin yaptığın gibi ağaca cıkmaktır.Yani fiilen tedbir almaktır. En makbul dua da budur. Sen de bunu yapmışsın ve saldırıdan kurtulmuşsun. İkinci dua ise sozlu duadır. O da Zekeriya'nın yaptığı duadır. Aslında ikiniz de tam dua etmemişsiniz.
Zekeriya ağaca cıkmayıp fiili duayı terk etmiş, sen de ağaca cıkmışsın ama sozlu duayı terk etmişsin. Dala cıktığında duşmemek veya dalın kırılmaması icin sozlu bir dua da yapmalıydın, demiş ve epeyce gulmuştuk..Talaş Amcamı yine hayırla yad ediyoruz, Allah rahmet eylesin
Not: Bu hikaye aynen yaşanmış bir olaydır
(*)Talaş=Bir lakap
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Talaş Amcamın Duası
-
13-09-2019, 01:13:38