Domuz Cobanı

Kilis beldesinden bir kadının oğlu Frenk memleketinde esir duşmuştu. Kadın, Ebû Bekr Efendiye gelip oğlunun kurtulması icin du istedi.
Ebû Bekr Efendi;

-Demek ki oğlunun kurtulmasını istiyorsun? Oyleyse bana pirinc ile bir tavuk pişir getir, dedi.

Kadın, pirinc ile bir tavuğu guzelce pişirip, getirdi.
Ebû Bekr Efendi; "Kızıl Hamûr!" diye seslendi. Yanına kızıl bir kopek geldi. Tavuğu onun onune atıp;
- Ye! dedi.
Kopek tavuğu yedi. Kadın bunu gorunce, ozen gostererek hazırladığı yemeğin kopeğe verilmesine uzuldu. Kopek tavuğu bitirince, Ebû Bekr Efendi, asÂsiyle işÃ‚ret ederek;
- Haydi şimdi git! dedi.
Kopek dağlara doğru hızla gitti. Aradan bir sure gecince Ebû Bekr Efendi kadına;
- Evine don! buyurdu.
Kadın evine gidince oğlunun kapı onunde durduğunu gordu. Nasıl kurtulduğunu sordu. O da:
- Frenk memleketinde esirdim. Onlar beni domuz cobanı yaptılar. Domuzların başında cobanlık yaparken, kırmızı bir kopek gelip bana hucûm etti. Korkup kacmaya başladım. Duşe kalka kacıyordum. NihÂyet duşup bayıldım. Ayıldığımda kendimi Kilis yakınlarında buldum, dedi.
AkrabÂları ve annesi cok sevincli idi. Annesi bÂzı hediyeler alıp, Şeyhin yanına gelmek icin yola cıktı. Yolda talebeleri onu geri cevirerek, Şeyhin yanına girmesine izin vermediler. Cunku Ebû Bekr Efendi bu sırrın yayılmasını istemiyordu.