Trafik haftasıyla ilgili tiyatro
Trafik Haftasıyla ilgili skec
Trafik Haftası İle İlgili Tiyatro oyunu
Trafik Haftası İle İlgili Tiyatro Skec
Kişiler
Sunucu
Ekrem Kulaksızoğlu
Feridun Yanıkyuz
Hidayet Dortparmak
Uzeyir Sarıkaş
Dekor: Arka planda trafik işaret levhaları. Sahne ortasında beş koltuk, uc sehpa vs..
(Perde acıldığında; sunucu ortada olmak uzere tum kişiler oturmaktadırlar, Kişiler meslekierine uygun giyinmişlerdir.}
SUNUCU - İyi akşamlar, sevgili seyirciler... Ulkemiz ne yazık ki, trafik kazalarında dunyada liste başı... Trafik canavarı, nam-ı diğer trafik azraili gunde ortalama 10-15, yılda 7-8 bin kişinin canını almakta... Ayrıca bu ejderha, arkasında binlerce sakat gozu yaşlı, bağrı yanık, oksuz ve milyarlarca maddi zarar bırakmaktadır... Bu trafik canavarına artık kırmızı ışık yakmalıyız... Bu trafik canavarını kıtır kıtır kesmeliyiz... Suclu kim? Bu yaranın ilacı ne? Bu trajediyi kimler sahneliyor? Yanlış nerede? Bu canavar suyu nereden iciyor? İşte bu sorulara cevap bulabilmek amacıyla bir tartışma programı hazırladık... Konuklarımızla burada bu sorunu enine boyuna tartışacağız... Bu program sayesinde bir trafik kazasını bile onlesek kendimizi mutlu sayacağız... Evet, şimdi sayın tartışmacıları tanıtayım sizlere: Şehirlerarası otobus surucusu sayın Ekrem Kulaksızoğlu... Trafik gorevlisi sayın Feridun Yanıkyuz... Minibus surucusu sayın Hidayet Dortparmak... Yaya sayın Uzeyir Sarıkaş... Evet, sayın tartışmacılar, acık sozlu olalım, acımasızca eleştirelim birbirimizi... Kibar olmanın sırası değil. Kimse kimsenin gozunun yaşına bakmasın. Unutmayın herkes mensup olduğu kesim adına konuşacak...
DoRTPARMAK- Sayın Sunucu, şimdi ben traktor, bisiklet, tren, gemi, ucak suruculeri adına da mı konuşacağım?
SARIKAŞ - Tabii... Onlar da sizin meslekten... Hatta at suruculeri adına da konuşacaksınız.
DoRTPARMAK - Yok eşek!.. Eşek suruculeri adına da mı konuşacağım yani?
SUNUCU - Evet, sayın Dortparmak, tum suruculer dedik ya!.. Hatta el arabası surenler adına da konuşacaksınız.
DoRTPARMAK-Yok deve!..
SUNUCU - Deve suruculeri adına da konuşacaksınız.
YANIKYUZ - Sayın Sunucu, siz kendinizi tanıtmayı unuttunuz...
SUNUCU - Unutmadım efendim, gerek gormedim. Beni tanımayan var mı?
KULAKSIZOĞLU Var. Kusura bakmayın, ben sizin adınızı bilmiyorum.
SUNUCU - Nasıl otur? Siz televizyon izlemez misiniz?
KULAKSIZOĞLU - Haayır. Ben gece gunduz yollardayım. Yemek molalarında bazen izliyorum. Ama sizi hic gormedim.
YANIKYUZ - Ooo, cok uzattınız ama!.. Sayın Sunucu, yemin mi ettiniz adınızı soylememeye? Soyleyin gitsin efendim.
SUNUCU - Bu bir gurur meselesi, nasıl tanımazlar beni?
KULAKSIZOĞLU-Tanımıyorum efendim, zorla mı?
DoRTPARMAK - Trafik tıkandı... Sayın Kulaksızoğlu, sayın Sunucu'nun adı Tacettin, soyadı da Dişiacık... Şimdi rahat ettin mi?
KULAKSIZOĞLU - Dişiacık mı? Ne ilginc bir soyadı...
SUNUCU - Beğenemediniz mi? Sizin soyadınız mı iyi. Kulaksızoğlu... Babanızın mı, dedenizin mi kulağı yoktu?
KULAKSIZOĞLU - Dedemin yokmuş, ne olacak?
DoRTPARMAK- Beyler, sakin olun. Trafik kazalarını tartışırken, elinizden bir kaza cıkmasın... Ona bakarsanız, hepimizin soyadları cins... Yok Dortparmak, yok Yanıkyuz, yok Sarıkaş...
YANIKYUZ - Lâubalilik istemem! Dedem bu soyadını nerden almış biliyor musunuz?..
SARIKAŞ - Biliyorum, nufus memurluğundan...
YANIKYUZ - Rahmetli cok yiğitmiş! Kavgadan hic cekinmezmiş. Kalleşlik İştef Uyurken arkadaşı yuzune kızgın demir basmış. Adı yanık yuze cıkmış... Tabii o arkadaşının suyunu ısıtmış rahmetli!..
SARIKAŞ - Hamamcı mıymış dedeniz?
YANIKYUZ - Laubalilik istemem! Yeilovv kaş.
SARIKAŞ - Ne demek istedi şimdi bu?
SUNUCU - ingilizce yeilovv sarı demek, sayın Sarıkaş.
SARIKAŞ - İngilizce yuz ne demek?
SUNUCU - Bilmiyorum, daha oraya gelmedik.
DoRTPARMAK - Sayın Sunucu, siz bu tartışmayı yonetmekle gorevlisiniz. Niye gereksiz tartışmaları onlemiyorsunuz?
SUNUCU - Sayın Dortparmak, siz hic zorunlu olarak şerit değiştirdiniz mi? Ben de zorunlu olarak girdim bu tartışmaya.
YANIKYUZ - Sayın Dortparmak şerit değiştiremez, basarım cezayı! Daktilo şeridi mi değiştiriyor oyle?
DoRTPARMAK - Biz suruculeri siz sinir yapıyorsunuz. Biz sinir olunca da kaza oluyor.
YANIKYUZ - Sinirli insanlar surucu olmamalı!
SUNUCU - Nihayet tartışma başladı...
YANIKYUZ - Trafik kazalarının coğu surucu hatasından kaynaklanıyor.
KULAKSIZOĞLU - Bu sozleriniz gerceği yansıtmıyor, sayın Yanıkyuz.
YANIKYUZ - Bana yalancı mı diyorsunuz yani?
SUNUCU - Bu kadar da kibar olmayın demedik beyler. Sayın Yanıkyuz, trafik kazalarının tek suclusu suruculer değil.
SARIKAŞ - Yuzde doksan onlar sucludur!
DoRTPARMAK - Sizin matematiğiniz de zayıf, sayın yellovv, pardon Sarıkaş.
SARIKAŞ - Ben yuzde hesaplarını yuzde yuz bilirim!
KULAKSIZOĞLU - Kazaların asıl nedeni siz yayalarsınız. Sayın Sunucu, sayın Sarıkaş yolcular adına da tartışacak mı?
SUNUCU - Evet. Tum yayalar, tum yolcular, yani surucu ve trafik gorevlilerinin dışında kalan tum İnsanlar adına tartışacak. Yani... Bu kadar.
SARIKAŞ - Balıkcı kayıklarını... Ben ne diyecektim? Neyse ben kazazedelerin adına da tartışacağım.
DoRTPARMAK - Benim icin fark etmez, ister kazazedeler adına, isterse ilcezedeler adına tartışın.
SARIKAŞ - Sayın Sunucu, mudahale etmeyecek misiniz? Bakın alaylı konuşuyor!
SUNUCU - Becerebiliyorsanız siz de konuşun. Gercekleri su yuzune cıkarın da, nasıl cıkarırsanız cıkarın.
SARIKAŞ - Gercek, zeytinyağı gibi suyun ustunde... Trafik kazalarının nedeni suruculerdir. Her minibuse
binişimde, her onume minibus cıkışında yureğim ağzıma geliyor...
DoRTPARMAK - Madem oyle, ciğneyin yureğinizi tekrar yutun. Biz Azrail mi olduk ki, o kadar korkuyorsunuz?
YANIKYUZ - Siz suruculer Azrail'in mesai arkadaşısınız.
SUNUCU - Sayın tartışmacılar, birbirinizi kuru kuruya suclamayın. Suclamalarınıza kanıtlar gosterin, Sayın Yanıkyuz, neye dayanarak suruculeri Azrail'e benzetiyorsunuz?
YANIKYUZ - Neye olacak, can almalarına dayanarak soyluyorum.
DoRTPARMAK - Biz can almıyoruz, can kurtarıyoruz. Cankurtaran suruculeri her gun can kurtarıyorlar; İşte haber?
SARIKAŞ - Ne yani suruculerin hic mi hatası yoktur?
DoRTPARMAK - (Makamla) "Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni." Asıl suclu siz yayalarsınız. Daha yurumesini bilmiyorsunuz. Caddede Leylâ gibi yuruyorsunuz.
YANIKYUZ - Tabii sizler de Mecnun gibi suruyorsunuz arabayı Leylâ'nın ustune...
DoRTPARMAK - ovunmek gibi olmasın, bizler Mecnun gibi de severiz.
SARIKAŞ-Sevsinler! :
YANIKYUZ - Siz suruculer icmeyi de seversiniz. Alkol sizi carpar, siz de arabayı...
KULAKSIZOĞLU - Carpıtıyorsunuz sayın Yanıkyuz. Bazı arkadaşlarımız bazen İki tek atıyor diye, hepimizi alkolik sayamazsınız. Yayalar ve siz icmiyor musunuz sanki? Yayalar iciyor, zilzurna olup, lodosa yakalanmış sandal gibi ışık, levha dinlemeden caddede sallanıyorlar. Trafik de altust oluyor. Hem kendi canlarını, hem de suruculerin başlarını yakıyorlar. Sayın Yanıkyuz, yayalara neden alkol muayenesi yapmıyorsunuz?
YANIKYUZ - Hangi birine yapalım? Hem yayaların alkol almaları, trafik acısından o kadar tehlike arz etmiyor.
DoRTPARMAK - Şarz mı ediyor yani?
SUNUCU - Sayın suruculer, ama sizler can taşıyorsunuz...
DoRTPARMAK - Patlıcan taşıyan kamyon surucusu arkadaşlarımız da var...
SUNUCU - Yok mu dedik yani?
DoRTPARMAK - Bir damla neye yarar? Basın sayın ağzı pardon Dişiacık, biz suruculer de alkol alıyoruz, ama ne zaman? Akşam evde, duğunlerde, eğlencelerde...
YANIKYUZ - Siz onu benim kulahıma anlatın.
DoRTPARMAK - Hani kulahınız yanınızda yok?..
YANIKYUZ - Şimdi sizinle kulahları değişeceğiz. Sizi nazik olmaya davet ediyorum.
DoRTPARMAK - Duğune davet edecek değilsiniz ya! '134'
YANIKYUZ - Siz suruculerin bir hatanız da boyle cok, dik ve argo konuşmalarınızdır.
DoRTPARMAK - Kargo kullanan bir arkadaş var, o cok argo konuşur. Bu işin raconu bu.
SARIKAŞ - Sizin minibusleriniz de meyhane gibi... Teybi sonuna kadar acıyorsunuz. Kendinizi muziğe kaptırınca da kuralları ciğniyorsunuz.
DoRTPARMAK - Biz kural değil, sakız ciğneriz... Ne yani siz muzik dinlemiyor musunuz?
SARIKAŞ - Ben muzik dinlerim. oyle arabesk dinlemem.
DoRTPARMAK- Kenarbesk mi dinlersiniz?
KULAKSIZOĞLU - Bizler yolcuları mutlu edebilmek icin muzik calıyoruz. Ayrıca muzik surucuyu rahatlatır. Muzik kazalara yol acmaz, kazalara yol kapatır.
YANIKYUZ - Siz otobus suruculeri, muziği kendi ruhunuz İcin değil, bayan yolcuların ruhlarını etkilemek icin calıyorsunuz. Şarkıcı "yallah şofor" dedikce, siz de aynadan bayanları dikizliyorsunuz. Oysa gozlerinizin onunuzde oln^şı, gerekiyor. Havanız o bicim! Apoletli gomlek, Mercedes markalı kravat, duşuk kemer pantolon, ikide bir yağlanıp taranan saclar, gozluk, ağızda Marlboro sigarası... Habire hava basıyorsunuz.
KULAKSIZOĞLU - Hava basmazsak araba arıza yapar... Bayanlar konusunda da gunahımızı alıyorsunuz. Onlar bizim kardeşlerimizdir. Biz onlara yan gozle bakmayız.
YANIKYUZ - Bu sozlere benim karnım tok...
KULAKSIZOĞLU - Buraya gelmeden once bu sozleri mi yediniz?
YANIKYUZ - Lâubalilik istemem!
SARIKAŞ - Niye kabul etmiyorsunuz, trafik anarşisini yaratan siz suruculersiniz.
DoRTPARMAK - Siz neden trafik canavarının penceleri olduğunu kabul etmiyorsunuz? Hicbir trafik kuralını bilmiyorsunuz. Ansızın onumuze cıkıyorsunuz. Bizleri yanıltan hep sizlersiniz. Aslında sizlere de yaya ehliyeti vermeleri gerekir. Yurumesini bilmeyene ehliyet verilmemeli.
YANIKYUZ - Ne yazık ki, bu konuda size hak vermek zorundayım sayın Dortparmak. Maalesef yayalar da cok ihlâl ediyorlar trafik kurallarını. Ehliyeti olmayan yaya trafiğe cıkmamalı.
SARIKAŞ - Ehliyeti olmayan işe gidemeyecek mi yani?
YANIKYUZ - İşine gelirse!.. Ne kırmızı, ne cadde, ne yaya gecidi, ne levha, ne polis, ne korna, ne durak dinliyorsunuz! Dağda yurur gibi şehir icinde yuruyorsunuz.
DoRTPARMAK- (Alkışlar.) Yaşşa, bravo, sayın Yanıkyuz!
YANIKYUZ - Gosteri istemez!.. Nedir siz yayalardan cektiğimiz? Yaya gecidi varken, akrobat olup demir parmaklıklardan atlıyorsunuz! Maradona topa nasıl calım yapıyorsa, siz de arabalara oyle calım yapıyorsunuz!
KULAKSIZOĞLU - Ağzınıza sağlık, sayın Yanıkyuz!
YANIKYUZ-Yağ istemez!..
SARIKAŞ - Ya siz, ya siz!.. Ağzınızda duduk, belinizde tabanca... Kendinizi kovboy sanıyorsunuz. Biniyorsunuz bedava arabaya, bol bol geziyorsunuz... Cıkıyorsunuz surucu avına. Zevk İcin durduruyorsunuz arabaları, basıyorsunuz cezayı!..
DoRTPARMAK - (Alkışlar.) Yaşşa, bravo, sayın Sarıkaş!
SARIKAŞ - Eğer siz trafik gorevlileri gorevinizi iyi yapsanız kazalar bu kadar cok olmaz!
YANIKYUZ - Size kırmızı ışık yakıyorum, durun!
SARIKAŞ - Sizler de suruculerin yarısı kadar suclusunuz!
DoRTPARMAK- Hayır, siz yayaların yarısı kadar...
SARIKAŞ - Bu trafik canavarının başı siz suruculersiniz,
YANIKYUZ - Cok doğru. Ayaklan da siz yayalarsınız.
SARIKAŞ - Govdesi de siz gorevlilersiniz.
SUNUCU - Evet, tartışma bir sonuca ulaştı demektir. Ortada bir canavar var. Bu canavarı suruculer, yayalar ve gorevliler oluşturuyor.
KULAKSIZOĞLU -Ya hava koşulları, ya hayvanlar, ya yolların durumu, ya araclar, ya elde olmayan nedenler?
SUNUCU - Onlar da canavarın kuyruğu, boynu, midesi falan oluyor.
YANIKYUZ - Bizler bu canavarın bir parcası değil, duşmanıyız!
KULAKSIZOĞLU - Suclu siz trafik gorevlileri ve yayalardır!
SARIKAŞ - Suclu siz suruculer ve gorevlilerdir! YANIKYUZ - Suclu suruculer ve yayalardır! DoRTPARMAK - Suclu sizlersiniz! (Yanıkyuz'un yakasından tutar.)
SARfKAŞ - Suclu sizlersiniz! (Kulaksızoğlu'nun yakasına yapışır.)
YANIKYUZ - Suclu sizlersiniz! (Dortparmak'ın yakasına yapışır.)
KULAKSIZOĞLU - Suclu sizlersiniz! (Sankaş'ın yakasına yapışır.)
SUNUCU - (Duduk calar.) Durun beyler, durun!.. Bu canavar neyle besleniyor, onu hic duşundunuz mu? Bu canavar eğitimsizlikle besleniyor. El ele verip eğitimsizliği ortadan kaldırırsak, bu canavar da acından olur!.. Sayın seyirciler, sizleri de bu canavarı oldurmeye cağırıyorum. Bizlere katlandığınız icin teşekkurler. Kazasız belasız gunler hoşcakalın..
Alıntı
Trafik haftası ile ilgili tiyatro
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Trafik haftası ile ilgili tiyatro
-
13-09-2019, 01:08:15