Fatihayı Şerif’in yarısı Allah’a aittir,yarısı da kullara aittir.Fatihayı Şerif Allah’la kullar arasında muştereken nail olmuştur.Butun ibadetlerde boyledir.Namaz da kul ile Allah arasında yapılan bir ibadettir.

Zatın birisi Teveccut namazını hatmi şerifle kılıyor.Ebu Medyen Hazretlerine diyor ki,ben teveccut namazını hatmi şerif ile kılıyorum.Ya oyle mi,peki,bir daha namaza durduğun zaman Hazreti Resulallah Efendimizi senin karşında seni dinliyormuş kabul ederek namazını kıl, diyor.Bu duşunceyle namaza duruyor ama,ancak bir sure okuyabiliyor. Ertesi gun soruyor nasıl kıldın diyor,ancak bir sure okuyabildim diyor.Ebu Medyen Hazretleri şimdi de Cebrail Aleyhisselam Peygamber Efendimize vahy getiriyormuş mulazasıyla kıl.Bu sefer ancak birkac ayet okuyabiliyor. Ertesi gun şimdi de farzet ki Hazreti Allah Cebrail Aleyhisselam’a vahy ediyor mulazasıyla kıl diyor.Adam okumaya başlıyor,(Elhamdulillahi rabbilalemin errahmanirrahiym maliki yevmiddin.)diyor (İyyakena’budu) diyeceği zaman kulağına garip bir ses geliyor Ey yalancı.Hemen şaşırıyor ve başka okuyamıyor.O zaman gelip Ebu Medyen Hazretlerine durumu anlatıyor.Ebu Medyen Hazretleri sen kolay mı zannediyorsun “İyyakena’budu” demeyi?Senin vucut varlığın duruyor,vucut varlığıyla “İyyakena’budu” diyemezsin.Ancak vucut varlığından cıktığın zaman “İyyakena’budu” diyemezsin,(İyyakena’budu)’nun anlamı: “Yalnız sana ibadet ediyoruz” demektir.

(Vema halaktul cinne vel inse illa liyabudun) Ayeti kerimesi nazil olduğunda Ashabı Kiram Peygamber Efendimize sordular.İbadet nedir ya Resulallah?Peygamber Efendimiz de buyurdular ki (Eyliyuvahhidun,ey liyarifun) “Muvahhit olmak ve arif olmaktır.” Demek ki ibadet yalnız yatıp kalkmaktan ibaret değil,aynı zaman da Allah’ı tevhit etmek ve arif olmaktır,onu bilmektir.Resulallah Efendimiz Allah’ı bilmeyi (Men arafe nefsehu fekat arafe Rabbehu) Hadisi Şerifine bağlamıştır.Bu durum da kulun Allah’a ibadet etmesi,kulun yokluğunu bilmesidir.Bir kimse Allah’ta fani olursa,bundan daha buyuk bir ibadet olamaz.