Tarım Ve Hayvancılık Nedir?
TARIM ve HAYVANCILIK
İlcemizin en buyuk gecim kaynağı tarım-hayvancılık ve calışan halkın yapmış olduğu harcamalardır. Kırsal alanın insanı genellikle tarımsal uğraş icerisinde olup, ozellikle hayvancılık on planda yer almaktadır. Hayvancılıkta et-sut besiciliği, arıcılık ve alabalık yetiştiriciliği on plana cıkmaktadır.

İlcenin toplam alanı 2456 km2 olup, bunun ancak 19.21’ i ekilebilir arazi durumundadır. Sulanabilir alanı 30.000.hektar olan İlcemizde bu alanın sadece 4.417 hektarlık kısmında Sulu tarım yapılmaktadır. 1500 dekar alanda yonca, 159 dekar alanda Korunga yetiştirilmektedir. Kuru tarım arazisi ise 38.420 hektardır. Bu alanlardan 28.000 hektarında Buğday, 5.000 hektar alanda Arpa, 3610 dekar alanda fiğ, 800 dekar alanda silajlık mısır olmak uzere 6110 dekar alanda yem Bitkileri ekilmektedir.

İlcemiz Merkez ve Koylerinde toplam 33.344 adet buyukbaş ve 11.366 kucukbaş hayvanın yanında 110.700 kumes hayvanı mevcuttur. Merkez ve yakını koylerde besiciliğin gelişmesi nedeniyle bu bolgelerde buyukbaş hayvan yoğunluğu gorulmektedir. Ayrıca son zamanlarda arıcılıkta buyuk gelişme olmuş, İlce genelinde 31.960 fenni kovan, 196 kara kovan olmakla birlikte toplam 32.146 adet arılı kovan mevcuttur.2000 yılı icerisinde toplam 642 ton Bal uretilmiştir.

1992 yılında İlcemiz Utuk Koyunde yllık 30 ton kapasiteli Alabalık Uretim tesisi mevcut olup başka tesisler kurulması icin calışmalar tesis sahibi tarafından devam etmektedir.

ansiklopedik bilgi

Turkiye, tarım ve hayvancılık bakımından bolge ulkeleri arasında onemli bir yere sahiptir. Tarımsal uretimde ve ozellikle gıda maddeleri uretiminde dunya uzerinde kendi kendine yeterli az sayıda ulkeden biridir. Sektordeki uretim artışı ozellikle 1963 yılında başlayan planlı donemle birlikte hızlanmış ve yıllık buyume hızı uzun donemde ortalama %3.3 olarak gercekleşmiştir. Bu oran aynı donemlerdeki ortalama yıllık nufus artış hızının (%2.2) uzerindedir. 1963 yılından sonraki uretim artışı, tarım teknikleri ve girdi kullanımındaki olumlu gelişmelere ve dolayısıyla verimlilikteki yukselişe bağlıdır.

Verimlilik; ikinci uretim, uretim tekniğinin gelişmesi, kimyasal gubre, tarımsal ilaclar, sulama, suni tohumlama, yem, damızlık hayvan sayısı ile mekanizasyon gibi uretim girdilerindeki artışa bağlı olarak zaman icinde artmıştır.

Turkiye dunyanın toprak acısından buyuk ulkelerinden biridir. Ulke topraklarının %16'sını cayır ve otlaklar, %26'sını ormanlar ve %35'ini tarım alanları oluşturmaktadır. 1940 yılında 14 milyon 800 bin hektar olan ekili ve dikili alan, 2001 yılında 26.4 milyon hektara ulaşmıştır.

Ekili ve dikili alanın %83.5'inde kuru tarım, %16.5'inde sulu tarım yapılmaktadır. 2002 yılı verilerine gore tarımsal uretimin %68.5’ini bitkisel urunler, %25.4'unu hayvancılık, %2.7'sini ormancılık ve %3.4'unu de su urunleri oluşturmaktadır. Tarla urunleri ve meyve uretimi bitkisel uretimin yaklaşık dortte ucunu kapsamakta, tarla urunleri icerisinde buğday ilk sırada yer almaktadır. 2002 yılı itibariyle Turkiye; fındık, incir ve kayısı uretiminde dunyada 1., taze sebze, uzum ve tutun uretiminde 4., buğday ve pamuk uretiminde ise 7. sıradadır.

Turkiye'de son yıllarda sulama ve toprak işleme faaliyetlerinde devlet tarafından sağlanan altyapı kolaylıkları, tarımın gelişmesini olumlu yonde etkilemiştir. Soz konusu altyapı calışmalarında en onemli proje, Guneydoğu Anadolu Projesi'dir. GAP'ın tamamlanmasıyla birlikte urun deseninde de buyuk değişiklikler olması beklenmektedir. Ozellikle pamuk, yonca, celtik, yağlı tohumlar, yaş meyve ve sebze gibi urunlerin uretimine ağırlık verilmesi planlanmaktadır.

Turkiye'de 1980 yılı sabit fiyatlarıyla GSMH’nın %25’ini oluşturan tarım sektorunun payı 1990 yılında %16.3’e, 2002 yılında da %13.8’e duşmesine rağmen, diğer gelişmiş ulkelerle karşılaştırıldığında hala cok yuksek oranda bulunmaktadır. 2002 yılı itibariyle, toplam istihdamın %43’u tarım sektorunde yer almaktadır. 2002 yılı tarımsal urunler ihracatı 4 milyar ABD Doları civarındadır.

1999 yılı Helsinki Zirvesi ile başlayan surecte, ulke tarım sektoru AB mevzuatı ile uyum icerisinde yeniden yapılandırılmaktadır. Bu kapsamda; 2001 yılında ulke genelinde Ciftci Kayıt Sistemi oluşturularak 2.6 milyon ciftci kayıt altına alınmıştır. 2002 yılında bu ciftcilere yaklaşık 2.2 katrilyon TL Doğrudan Gelir Desteği odemesi yapılmıştır. Ayrıca, ciftcinin uretim yapabilmesini surekli kılmak, refah duzeyini artırmak ve tuketici ve/veya sanayiciye dunya fiyatlarından hammadde sağlamak amacıyla prim sistemi uygulaması yapılmaktadır.

Hayvancılık. Turkiye'de hayvancılık uretiminin toplam tarım uretimi icindeki payı %25 civarındadır. "Tarımda Yeniden Yapılanma Programı" cercevesinde bu oranın, orta vadede %70'lere cıkarılması hedeflenmektedir. 2001 yılında ulkenin sığır mevcudu 10.5 milyon, koyun mevcudu da 26.8 milyon civarındadır.