Biz Diriltiriz Biz
Ahmed-i NÂmıkî CÂmî hazretleri, Herat'ta bulunduğu sırada bir gun Abdullah-i EnsÂrî'nin konağına dÂvet ettiler. Ahmed CÂmî'nin hizmetcisi, yola cıkmaları icin ayakkabılarını onune koydu. Ahmed CÂmî hazretleri;
"Bir saat beklememiz îcÂb ediyor. Bir iş var." buyurdu. Beklediler. Bir saat sonra, bir Turkmen, hanımı ve yanlarında 12 yaşlarındaki oğulları ile geldiler.
Cocuğun babası;
"Efendim! Allahu teÂl bize cok mal verdi. Bundan başka cocuğumuz yoktur. Bu da Âm olup gozleri gormemektedir. Her tarafı gezdirdik. Gitmediğimiz yer, varmadığımız doktor kalmadı. Fakat hicbirisi care bulamadı. Biz, siz Allahu teÂlÂya her ne du ederseniz cenÂb-ı Hakkın lutfedip kabûl ettiğini biliyoruz. Eğer, cocuğumuzun goz nûruna kavuşması icin du ederseniz cok bahtiyar oluruz. Tek gozleri acılsın, îcÂb ederse butun malımızı fed etmeye hazırız. İhsÂn ederseniz, lutfederseniz cok seviniriz. Eğer bu arzumuz yerine gelmezse, uzuntumuzden mahvoluruz." dedi.
Ahmed CÂmî hazretleri bu sozleri dinledikten sonra;
"Nasıl olur? Oluleri diriltmek, cild hastasını iyi etmek Îs aleyhisselÂmın mûcizesi idi. Bu hÂlde Ahmed kim olur ki, bu hastalığın tedÂvisini benden istiyorsunuz?" buyurdu. Sonra ayağa kalkıp yurumeye başladı. Biraz sonra;
"Biz ederiz biz." dedi. Orada bulunan herkes bu sozu işittiler. Fakat bir şey anlayamadılar. Bundan sonra hemen geri donup bir yere oturdu ve;
"O cocukcağızı bana getirin." buyurdu. Getirdiler. İki mubÂrek başparmağını cocuğun iki gozune surup;
"Azîz ve celîl olan Allahu teÂlÂnın izni ile acılın." buyurunca, cocuğun gozleri gorur oldu. Bundan sonra orada bulunan ileri gelenler dediler ki:
"Efendim, birinci defÂ, oluleri diriltmek ve cild hastalarını iyi etmek mûcizesi Îs aleyhisselÂma Âittir. Kendiniz icin, bu yolda Ahmed kim olur ki? dediniz. Daha sonra da, biz ederiz biz, dediniz. Bu iki sozunuz arasındaki irtibÂtı anlayamadık. İzÂh buyurur musunuz?"
Bunun uzerine Ahmed CÂmî hazretleri;
"Evvelki soz kendime Âitti. Bundan başkasını diyemezdim. Ama sonradan bana şoyle ilhÂm ettiler: Ey Ahmed! Oluleri, Îs aleyhisselÂm mı diriltti? Dilsizleri ve cild hastalarını o mu iyi etti? Biz ederiz biz. Geri don. O cocuğun gozlerinin acılması icin seni sebep kıldık. Bu soz kalbime oyle ilhÂm olundu ki, ağzımdan da cıkıverdi. O soz ve fiillerin hepsi Allahu teÂlÂdan idi. Ahmed'i (beni) sÂdece vÂsıta kıldı." buyurdular.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Biz Diriltiriz Biz
-
13-09-2019, 01:05:44