Yarbay Hasan Bey’in şehadeti

Fransız oluleri arasında bir kıpırdama bir hareket gordu, oraya yoneldi. Yerde yatmakta olan bir fransız neferinin uzerine eğildi. Omuzundan tutarak cevirdi. O anda fıransız ani bir hareketle elinde tutuğu kasaturayı Yarbay Hasan Bey’in goğsune sapladı. Alay komutanı gafil avlanmıştı.

"Ahhh" diyerek yere yıkıldı. Olayı gorenler şaşkınlık icinde kaldılar. Derhal mudahale edildi. Ama iş işten gecmişti. Yarbay Hasan Bey’in goğsu kan icindeydi. Yuzu soldu "Allah şahidim olsun ki fransıza kotu bir niyetle yaklaşmadım." dediği duyuldu.

Alay imamı başında Kuran okumaya başladı. Aşağı yukarı 7-8 ayet okumuştu ki birden bire imam efendi "La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim duasını 33 kere okuyunuz" dedi. Alah komutanı azimle duayı kendiside tekar etti ve sonra "Beni ayağa kaldırınız." dedi. Tabur komutanları koltukaltlarından tutarak ayağa kaldırdılar, birden; "La ilahe illallah muhammedun resulullah" dedi. Gozlerini ileriye doğru dikmişti, yuzunde bir tebessum belirdi ve yuksek sesle "Nicin zahmet buyurdunuz ya resulullah" derken ruhunu teslim etti.

Bir askerin not defterinden...