DOSTLUK OYKULERİ'nden
Allah’ın Dostu
ALLAH, İbrahim Peygamber’i kendine dost sectiği zaman, melekler sordular:
“Ey Rabbimiz! İbrahim Sana nasıl dost olabilir? Onu meşgûl eden nefsi, evladı ve ailesi vardır.”
Bu sual uzerine Allah, onlara şoyle buyurdu:
“Ben kulumun şekline ve malına değil, kalbine ve işlerine bakarım. Dostum İbrahim’in Benden başkasına hakiki mubahbeti yoktur, isterseniz onu tecrube edin, deneyin.

Boylece Melek Cebrail, insan gorunuşune burunup, İbrahim Peygamber’in yanına geldi. İbrahim Aleyhisselam, o sırada koyunlarını gutmekte idi. Onun pek cok koyunu vardı. Koyunlarını muhafaza icin on iki coban vazifeliydi. On iki tane de coban kopeği vardı. O coban kopeklerinin her birinin boynunda ise, altından kocaman birer tasma takılıydı. İbrahim Peygamber, dunya malına zerre kıymet vemediği icin, o altın tasmaları kopeklerin boyunlarına asmıştı.
Melek Cebrail, İbrahim Peygamber’e selÂm verdi ve sordu:
“Ya İbrahim, bu suruler kimindir?”
İbrahim Peygamber:
“Allah’ındır” dedi. “Fakat benim elime emanet olarak verilmiştir.”
“Bana bir tane satar mısın?"
“Allah’ı bir kez olsun zikret, surunun ucte birisini al gotur!” dedi İbrahim Peygamber.
Cebrail:
“Subbûhun, kuddûsun Rabbuna ve Rabbul-melaiketi ve’r-ruh” diyerek, Rabbini zikretti.
İbrahim Peygamber ise, surunun ucte birini ona verdi ve şoyle dedi:
“Eğer ikinci kez Rabbimi zikredersen, bu surunun ucte birini daha sana veririm. Ve eğer ucuncu kez Rabbimi anarsan, cobanlar ve kopeklerle birlikte tum suruyu al gotur, senin olsun! Ve eğer, dorduncu kez zikredersen, ben de senin kolen olurum.”
Bunun uzerine Allah, Melek Cebrail’e şoyle buyurdu:
“Ey Cebrail! Dostumu nasıl buldun?”
Melek Cebrail, Rabbine şoyle cevap verdi:
“Dostun ne guzel bir kuldur.”
O sırada İbrahim Peygamber, cobanlarına seslendi:
“Ey cobanlar! Koyunlarımı şu arkadaşımın arkasından surun goturun!”
Cebrail:
“Benim bunlara ihtiyacım yok” dedi. “Cunku ben Cebrail’im”
İbrahim Peygamber ise ona şoyle cevap verdi:
“Ey Cebrail! Ben de Allah’ın dostuyum! O’nun adına hibe ettiğim şeyleri geri alamam!”
Bunun uzerine Allah, İbrahim Peygamber’e, suruleri satıp, onların parası ile arazi ve emlak satın almasını ve o aldıklarını vakfetmesini emretti.
İşte, bu gune kadar, İbrahim Peygamber’in turbesine yapılan butun masraflar bu vakfedilenlerdendir.