HAZRETÎ ZEKERİYYA VE YAHYA
Zekeriyya aleyhisselÂmın nesebi Hazreti Suleyman'a cıkar. Hazreti Zekeriyya marangoz olup elinin emeğiyle gecinirdi. Aynı zamanda Beyt-i Makdis'de imamlık da yapan Zekeriyya aleyhisselÂmın yetmiş yaşına kadar evlÂdı olmamıştı. Allahu TeÂlÂ'ya bu hususta yaptığı niyazı uzerine kendisine Yahya aleyhisselÂm evlÂd olarak ihsan olunmuştur.

Hazreti Zekeriyya bu hususta Allahu TeÂlÂ'ya gizli ve vicdanî bir sesle nida ederek:

— Rabbim! Artık benim vucudumdaki kemik kısmı ihtiyarlıktan zayıfladı. Başımdaki sac da alev gibi beyazlandı. Bununla beraber ben, Rabbim sana dua ettiğimde, bir hacet dilediğimde hic geri cevrilmedim. Şimdi ben arkamdan bana vÂris olacak taallukÂtımın fenalığından hakikaten endişeliyim. Ailem de kısır olmuştur. Bu cihetle Rabbim, kerem Ve inayetinden bana bir salih oğul ihsan et ki, o hem benim malıma, hem de Yakub oğullarından surup gelen peygamberliğe vÂris olsun. Hem Rabbim, o cocuğu razı olacağın seciyyede kıl! dedi. Allahu TeÂl da:

— Ey Zekeriyya, biz sana bir oğul mujdeleriz ki, onun adı Yahya'dır. Biz ondan evvel bu adla ona kimseyi adaş kılmadık, buyurdu. Zekeriyya AleyhisselÂm:

— Ey Rabbim! Benim nasıl oğlum olur ki, ailem kısır kalmıştır. Ben de ihtiyarlıktan son hadde gelmişim, dedi. Allahu TeÂlÂ:

— Hakikaten oyledir. Ancak Rabbin der ki: O bana cok kolaydır. Bundan once seni de ben yarattım. Sen de bir şey değildin, buyurdu. Hazreti Zekeriyya:

— Rabbim, ailemin hamli hakkında bana bir alÂmet bildir! dedi. Allahu TeÂlÂ:

— Ey Zekeriyya! Senin bileceğin alÂmet sıhhatte olduğun hakle bir duziye uc gece, uc gunduz halka soylememendir, buyurdu.

Beyt-i Makdis'de bu vahye mazhar olan Hazreti Zekeriyya Beyt-i Makdis'deki mahfelden kavmine cıktığında hal, hatır soranlara cevap vermeyip: .

— Sabah, akşam Allah'i teşbih ediniz! diye işaret eyledi. Allahu TeÂl Zekeriyya AleyhisselÂm'a Hazreti Yahya'yi ihsan etti ve kendisine:

— Ey Yahya kitaba sarıl, Tevrat'ı tut! buyurdu. Yahya AleyhisselÂm'a cocuk iken hikmet, Tevrat'ı anlamak kudreti verdi, insanlara merhamet ve hayra karşı sevgi seciyyesi verdi. Bu şekilde Hazreti Yahya halis bir musluman ve anasına - babasına ihsan edici bir evlÂd oldu. İnsanlara karşı aşırı kibirli, Allahu TeÂlÂ'ya karşı da isyankÂr olmadı. Artık hem doğduğu gun, hem olduğu gun, hem de ba's olunacağı gun ona selÂm verildi.

Hazreti Yahya Isa AleyhisselÂm ile teyze cocukları olup, Hazreti isa'yı ilk tasdik eden odur. Bu tasdik, Hazreti Yahya'nın ana rahmine duşmesiyle başlamıştır ki, Hazreti Yahya'nın annesi, Isa AleyhisselÂm'ın annesi Hazreti Meryem'e «benim karnımdaki senin karnındakini tasdik ediyor» demiştir.

Bir Had&#238;s-i Şerifte buyurulur ki: Dunyanın Allah'a karşı ***********liğindendir ki, Hazreti Zekeriya'nın< oğlu Hazreti Yahya'yı bir kadın şeh&#238;d etmiştir. Meryem'in kefili, Yahya'nın babası olan ve gayz ve iftiralarla şeh&#238;d edilen Hazreti Zekeriyya da boyle nezih ve fevkalÂde bir rabbani mazhariyyette idi.

Once Hazreti Yahya otuz yaşında, sonra da babası Hazreti Zekeriyya yuz yaşında şeh&#238;dlik rutbesine erişmişlerdir.

(SÂd, Meryem ve &#194;l-i İmran S&#251;releri)
* * *